Voedsel Anders gestart met Bourgondisch eetfestijn en positieve discussie
Ons voedselsysteem moet anders. En dat kan. Het festival Krachtboer bracht zondag boer en burger bij elkaar voor een inspirerend en bourgondisch festijn. Kobe Desramaults lanceerde Voedsel Anders, de groeiende beweging voor agro-ecologie. Een fotoverslag!
Op het symposium voor boeren werd onder leiding van Wim Lybaert constructief gediscussieerd over de toekomst van de landbouw. Op het festival voor het publiek was er voortreffelijk eten bereid door het team van Kobe Desramaults, met lokale, seizoensgebonden en biologische ingrediënten. Er kwam ondanks het regenweer erg veel volk opdagen en mensen spraken lovende taal over de ontdekking van pure smaken in de gerechten. Daarnaast stond een markt, met o.a. bakkers die ter plekke brood stonden te bakken in hun mobiele houtoven. Er waren bijzondere kruiden en bloemen, groenten van boeren uit de streek, kazen van het Dischhof.
Boeren die vertellen
Onder boeren die hun verhaal kwamen brengen was ook een Guatemalteekse boer die zegt dat zij erg goed beseffen dat de aarde als een moeder is, die jou voedt en die je niet kan vervangen. Daarom bewerken zij de grond met de hand, met zaden uit eigen zaadcultuur, met veel eerbied. Wie hybride zaden of pesticiden gebruikt, krijgt zelfs een boete. Boeren zijn in hun maatschappij van Guatemala erg gewaardeerd.
CSA-bioboerin Jen Nold bracht een mooi verhaal over de wisselwerking tussen haarzelf en haar CSA-leden. Het incident dat aanleiding gaf in dit verhaal was een lid dat enkel het wit van de prei had meegenomen. Dat was de start van een boeiende interactie.
Wat is agro-ecologie?
Agro-ecologie staat voor een voedselproductiesysteem dat alle aspecten van het voedselsysteem verduurzaamt. Agro-ecologie combineert een ecologisch verantwoorde productie met een correcte vergoeding, respect voor de kennis en de ervaring van de boer, eerlijke handelsrelaties, een rechtvaardige toegang tot grond en aandacht voor de impact van ons handelen voor mensen wereldwijd.
'De toekomst van de landbouw ligt in de agro-ecologie'
Start van Voedsel Anders
Met hulp van kok Kobe Desraumault lanceerde de beweging Voedsel Anders zich op het festival Krachtboer als een breed netwerk. Ruim 15 organisaties verbinden zich met elkaar om agro-ecologie als toekomst voor de landbouw naar voor te schuiven. Deze organisaties zijn Wervel, BioForum Vlaanderen, EVA, Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace, Vredeseilanden, Broederlijk Delen, Oxfam Wereldwinkels, Voedselteams, Velt, Oxfam Solidariteit, Natuurpunt, Solidagro, Dierenartsen zonder Grenzen en De Landgenoten.
De Vlaamse beweging Voedsel Anders kwam tot stand binnen het Transitie Netwerk Middenveld en verbindt zich met de Nederlandse gelijknamige en gelijkgezinde beweging Voedsel Anders.