Week van de Korte keten zet laatste weekend in

21.05.2021
14407Scr 84B121F86318D89
Foto: Tim Vandewiele, t'Ambrozijn

Het is nog tot en met zondag Week van de Korte Keten. Inkopen doen bij de bioboer kan je combineren met een lekkere fietstocht of wandeling. Vlaams-Brabant is op zoek naar een Korte Keten Kop 2021. Stem jij op bio bloemenboerin Katarine? Check onze kalender, blik even terug.  


Korte Keten Kop: stem jij op Katarine?

In Antwerpen en Vlaams-Brabant gingen ze op zoek naar een Korte Keten Kop. In de provincie Antwerpen waren er op 5 laureaten maar liefst 3 bioboeren kanshebbers. Uiteindelijk pakten ze naast de titel. 

Het Vlaams-Brabantse publiek duidt pas in augustus een winnaar aan. De vijf kandidaten die meedingen naar de titel, zijn wel al bekend! Onder hen Katarine Bouckaert van ‘De Kleur van Hier en Nu’ in Dilbeek, een biologische plukweide voor bloemen waar bezoekers eenmalig of met abonnement boeketjes kunnen samenstellen. Sommige bezoekers wanen zich een kind in een bollenwinkel”, lacht ze. “De kleurenpracht in het seizoen is ook bijzonder rustgevend.” 

Via www.zomerinvlaamsbrabant.be kan je tot 14 augustus je stem uitbrengen.

Winkelen bij de bioboer, opendeurdagen…

Dit weekend kan je leerrijk gaan wandelen op de bioboerderij, de feestelijke opening van een voedselbos beleven, een rondleiding volgen op een kruidenveld … Onder andere de Wassende Maan, de Kleibeek, de Kollebloem, de Avalonhoeve, Oogstappel en Pomona verwelkomen jou! Check onze kalender met uitjes.

Winkelen bij de bioboer kan gewoon het hele jaar door, want bio kent vele vormen van rechtstreekse verkoop: een wekelijks abonnement op groenten, fruit, zuivel of vlees, hoevewinkels, zelf oogsten op het CSA-veld, lid worden van een buurderij of voedselteam, het aanbod ontdekken van de biowinkel of op de biomarkt… Op de website www.biopunten.be  vind je met keuze tussen meer dan 1.500 bio-adresjes zeker en vast je gading. 

Marieke & Radio 2 op haar bloemenveld 

Marieke De Vos leidde Radio 2 rond op haar bloemenveld bij Rijk Bos Bloemen in Zottegem. De klanten komen gewoon ter plaatse een boeket kopen of plukken er zelf een. "Heel fijn om met mijn eigen ogen te zien dat mensen blij worden van een product waar ik zo veel tijd en energie in steek", vertelt bloemenboerin Marieke De Vos. Beluister het radio-interview.

Wil je zelf je boeket bio snijbloemen plukken in een prachtige omgeving? Op veel plekken is het nog even wachten op de echte zomerbloeiers, maar laat dat de pret niet bederven. Check het overzicht van bio- bloementelers in onze online biopunten en informeer naar de mogelijkheden. 

Kajakken, fietsen… van buurderij naar buurderij

De Limburgse buurderijen stippelden op zaterdag 22/05 vijf fietstochten uit langs verschillende locaties en met verschillende afstanden. Een ding hebben ze alle vijf gemeen: ga op bezoek bij de (bio)boerderij, eet een hoeve-ijsje en drink een lokaal gebrouwen biertje. Op zaterdag 29 mei kan je ook de Demer afpeddelen van Diest naar Aarschot, een heerlijk lunchpakket wordt voorzien. Bestel je tickets.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.