Wereld zonder ggo's: onze landbouw future proof

15.10.2021
Header Wereld Zonder Ggo

Met deze filmreeks 'Wereld Zonder ggo's' vestigen Boerenforum, BioForum, Solidagro, Greenpeace en Wervel de aandacht op de praktische oplossingen die ontstaan in boerenhanden. Oplossingen die op een sociaal rechtvaardige manier het wereldvoedselprobleem als een kans zien... Een kans die we moeten grijpen! 


Oplossingen in boerenhanden

Al decennialang wordt genetische manipulatie als een droomoplossing voor het wereldvoedselprobleem naar voor geschoven. Ondanks de nieuwe ggo-technieken zoals CRISPR zien we weinig goeds uit de gentech-hoek komen. Er gaat veel gemeenschapsgeld naartoe, maar de resultaten bieden geen voedselzekerheid en geven meer macht aan een handvol zaadmultinationals als Bayer-Monsanto, Dupont en BASF.

Wat we wel zien op het terrein, dat zijn boeren en boerinnen die op een innovatieve manier aan de slag gaan met robuuste rassen en gezonde landbouwtechnieken waar geen ggo's bij nodig zijn. Zo lanceren we als eerste het inspirerende praktijkverhaal van Vitale Rassen, een netwerk van biologische boeren die het telen van zaden weer in eigen handen nemen om zo de diversiteit op het veld opnieuw tot leven te brengen.

#Wereld zonder ggo's

Die heel praktijkgerichte innovaties vinden hun weg vaak niet tot in de universiteiten, de grote mediakanalen en de politiek. Grijp mee deze kans: deel de filmreeks via Facebook Lekker Bio met #LandbouwFutureProof en #WereldZonderGGO.  Zet zo toekomstgerichte landbouw mee op de kaart! 

Ggo's zouden honger de wereld uit helpen en het pesticidengebruik verminderen, maar het tegendeel is waar.  
Nina Holland, onderzoeker bij lobby-waakhond Corporate Europe maakt ons duidelijk dat er in Europa een lobbystrijd gaande is om een nieuwe generatie ggo's op de markt te brengen die niet onderworpen moet worden aan veiligheids- en gezondheidstesten. 

Veel boeren en wetenschappers pleiten juist voor het instandhouden van deze regels: "We moeten kijken naar hoe we boeren kunnen helpen om de biodiversiteitscrisis en de klimaatcrisis te lijf te gaan. Zij moeten minder afhankelijk worden van een handvol zadenbedrijven die er vooral op gericht zijn om winst te maken voor hun aandeelhouders."

Teken bezwaar aan tegen Europese plannen nieuwe ggo's 

Meer dan 10.000 mensen tekenden de afgelopen weken bezwaar aan tegen de plannen van Europa om nieuwe ggo-technieken vrij te stellen van de bestaande strenge regels. Ook jij kan je stem laten horen voor vrijdag 22 oktober! 

BioForum ondersteunt deze petitie om duidelijk te maken dat er ook voor nieuwe ggo's strenge regels moeten zijn. Als nieuwe ggo's in Vlaanderen minder streng gereguleerd zouden worden, dan weten we niet wat er gaat gebeuren als ze in de natuur en de landbouw terechtkomen. Bovendien wordt de keuzevrijheid van boeren en burgers niet langer gegarandeerd!  

Burgerdemocratie kan het verschil maken. Onlangs nog werd het Europees burgerinitiatief 'Red Bijen en Boeren', dat pleit voor een afbouw van synthetische pesticiden ten voordele van bijen en biodiversiteit, positief beantwoord door Europa. Zij haalden meer dan 1 miljoen handtekeningen binnen en daardoor is de Europese Commissie nu verplicht om de eisen uit hun initiatief te behandelen. 

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.