Zelf biobrood bakken? Zo doe je dat.
Afgelopen weekend mochten enkele gelukkige winnaars samen met Bio Mijn Natuur deelnemen aan een workshop ‘biobrood bakken.’ Biobakker Ward leerde hen de kneepjes van het bakkersvak.
In maart organiseerden we tijdens onze campagneweek ‘granen’ een wedstrijd op de website van Knack Nest waarbij enkele gezinnen een workshop ‘biobrood bakken’ konden winnen. Ook de lezers van Bio Mijn Natuur konden hieraan deelnemen. De workshop ging afgelopen weekend door in het pas geopende broodatelier ‘Bruud’ in ‘Dok Noord’ in Gent. Biobakker Ward leerde ons de kneepjes van het vak. Hij toonde hoe je zelf een volkoren gistbrood kan bakken. En legt ook uit hoe je sandwiches in de meest originele vormen kan maken…
Ook Dieter Coppens, bio-ambassadeur voor de campagne granen van afgelopen maart, was van de partij. Zijn kinderen, Suzy, Lou en Francis, bedachten allerlei leuke creaties.
Multifunctionele broodzak
Ward weegt de ingrediënten voor het volkoren gistbrood zorgvuldig af en bezorgt iedere deelnemer een zakje. “Water, biologische bloem, gist en zout. Dat zijn de enige ingrediënten die je nodig hebt om een volkoren gistbrood te maken.”
Hij vouwt de randen van een broodzak om en zet het op zijn hoofd. “Een broodzak kan perfect dienstdoen als bakkersmuts,” demonstreert hij met brede grijns. Daarna toont de bakker hoe je een kuiltje maakt van het mengsel van bloem en zout; in het midden komt de gistbol. “Het zout is belangrijk voor de smaak, maar het zorgt er ook voor dat het deeg niet te plakkerig wordt. Water is nodig om een deeg te maken, de hoeveelheid kan afwijken naar gelang het soort meel.”
Het betere kneedwerk
Dan begint het betere kneedwerk. Voor een goed brood duurt dat toch wel 20 minuten. Hoe weten we of het deeg goed gekneed is? Ward: “Neem een bolletje deeg af en probeer dat heel dun uit te rekken. Als het scheurt, heb je nog niet goed genoeg gekneed.”
Na ongeveer een half uurtje wachten is ons bolletje deeg bijna in volume verdubbeld! Na de eerste rijstijd moet je het deeg ‘inslaan.’ Dat gebeurt redelijk hardhandig. Het deeg wordt platgedrukt om alle lucht uit het gerezen deeg te halen. Na een tweede rijstijd krijgen de deegbolletjes hun definitieve vorm en worden ze afgewerkt. Ward neemt ons mee naar de moderne bakoven in het atelier en na ongeveer veertig minuten… hebben we, hoera!, heerlijk versgebakken brood.
Paaskonijn of bloem
Ward: “De sandwiches die we vandaag maken bevatten biologische boter, eieren en melk, in plaats ei- of melkpoeder. Daardoor gaan ze iets voller zijn van smaak dan de sandwiches die je in de winkel vindt. Ik heb heel wat klanten die geen lactose verdragen en voor hen maak ik ook sandwiches zonder melk."
Het deeg voor de sandwiches moet minder gekneed worden dan het brooddeeg. Ward toont hoe je uit het deeg een paaskonijn of bloem kan toveren, het brood kan vlechten, het kan versieren met biologische rozijnen of chocoladevlokken… Het deeg voor de sandwiches moet veel minder lang bakken dan het brood. Na amper zes minuten mogen de goudgele creaties al uit de oven.
Na afloop mocht iedereen zijn versgebakken creaties mee naar huis nemen. Zoals je kan zien, lieten zowel de grote als de kleine kinderen hun fantasie de vrije loop.