Chicken Tikka Masala
Zin in een pittig gerecht? Deze kip 'tikka masala' is een klassieker uit de Indiase keuken. Het geheim zit 'm in de marinade. Met biologisch kippenvlees ben je goed voor je lijf en vriendelijk voor de kip.
Yoghurt
Yoghurt is melk die dankzij de toevoeging van bepaalde bacteriën verzuurt tot een dikke, romige lekkernij. Biologische yoghurt bewaart zoveel mogelijk het natuurlijke karakter van dit product.
Kippenvlees
Biologisch pluimvee houden, het is een vak apart. Biologische veehouders kiezen voor een diervriendelijke aanpak waarmee ze het natuurlijke gedrag van kippen stimuleren. Het kippenwelzijn staat voorop: ze krijgen biologisch voer, mogen fijn buiten scharrelen en hebben binnen genoeg leefruimte. Ze ondergaan zo weinig mogelijk medische ingrepen en hun snavels worden ook niet geknipt.
Om de druk op het milieu minimaal te houden, stelt de biosector voorop dat het aantal dieren per hectare beperkt moet zijn. Voor jou als consument betekent dat: kies voor minder vlees, maar beter!
4 pers.
Ingrediënten
- 750 g kippenfilet, in lange, dikke repen gesneden
- Marinade:
- 75 g yoghurt
- 3 g citroensap
- 5 g gemalen komijn
- 2 g gemalen kaneel
- 2 g gemalen chilipeper
- 2 g vers gemalen zwarte peper
- 8 g fijngehakte verse gember
- 6,5 g zout
- 30 g plantaardige olie
- Saus:
- 1 el ghee of geklaarde boter
- 1 gehakte teen look
- 1 hele rode pikante peper, fijngehakt
- 3 g gemalen komijn
- 5 g paprikapoeder
- 8,5 g zout
- 200 g huisgemaakte tomatensaus
- 240 g dikke room
- Versiering: Vers gehakte koriander, witte amandelen en rode peper
Bereiding
- Meng in een kom: yoghurt, citroensap, komijn, kaneel, chili, zwarte peper, gember en zout.
- Goed roeren. Roer de kip erdoor, bedek en zet gedurende een uur in de koelkast.
- Verwarm de grill tot 200° C.
- Gril de kip ongeveer 5 minuten aan elke kant.
- Bak de rijst glazig in ghee, voeg water en zout toe en laat gaar koken.
- Smelt de ghee in een grote zware pan.
- Sauteer de knoflook en jalapeño gedurende 1 minuut.
- Kruid met komijn, paprika en zout.
- Roer dit door de tomatensaus en room.
- Laat stoven op een laag vuur (niet laten koken!).
- Voeg de gegrilde kip toe en serveer warm.
- Versier met vers gehakte koriander, een gepelde amandel en een stukje jalapeño.
- Dien op met rijst.
Dit recept is van 'Bio Mijn Natuur - Recept: Dirk Gilis, fotografie: Frank Toussaint'
Bio Mijn Natuur voorziet jou graag van handige recepten met bio. Koop je biologische ingrediënten en geniet van de geuren, smaken en kleuren op je bord!
Recept: Dirk Gilis, fotografie: Frank Toussaint