Kip uit de oven met prei en witbier
Een braadkip hoeft niet per se in zijn geheel de oven in, dat kan ook in kleinere stukken. Op een zacht bedje van prei met witbier bijvoorbeeld ... Een combinatie om van te smullen!
Kippenvlees
Biologisch pluimvee houden, het is een vak apart. Biologische veehouders kiezen voor een diervriendelijke aanpak waarmee ze het natuurlijke gedrag van kippen stimuleren. Het kippenwelzijn staat voorop: ze krijgen biologisch voer, mogen fijn buiten scharrelen en hebben binnen genoeg leefruimte. Ze ondergaan zo weinig mogelijk medische ingrepen en hun snavels worden ook niet geknipt.
Om de druk op het milieu minimaal te houden, stelt de biosector voorop dat het aantal dieren per hectare beperkt moet zijn. Voor jou als consument betekent dat: kies voor minder vlees, maar beter!
Bier
De Belgische biobiermarkt doet het erg goed; het publiek weet de grote diversiteit en de lekkere smaak duidelijk te appreciëren. Het grote verschil met gangbaar bier is dat biobier minstens 95% ingrediënten bevat die biologisch gecertificeerd zijn, dus ggo-vrij en geteeld zonder chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen, herbiciden of kunstmest. Ook op additieven en hulpstoffen tijdens het brouwproces gelden voor biobier strengere normen.
pers.
Ingrediënten
- 1 braadkip (in stukken gesneden, de billen en borsten nog eens gehalveerd)
- 1 kg zachtkokende aardappelen
- 8 stuks prei, niet te dik
- 1 flesje witbier
- 2 dl kippenbouillon
- 1 citroen
- enkele takjes citroentijm
- 200 g boter
- nootmuskaat, peper en zout
Bereiding
- Snij het witte en lichtgroene gedeelte van de prei in stukken van 5 cm.
- Kruid de kip met peper en zout en bak de stukken goudbruin in 25 g boter.
- Haal de kip uit de pan. Blus de pan met het witbier, giet de bouillon erbij en breng aan de kook.
- Schik de stukken prei in een licht beboterde ovenschotel en giet er de bouillon met bier overheen. Bestrooi met citroenrasp en citroentijm en kruid met peper en zout.
- Leg de kip op de prei en dek af met aluminiumfolie. Bak 30 minuten in de oven op 180°C - verwijder de laatste 10 minuten de folie.
- Serveer met puree of gebakken aardappelen.
Dit recept is van 'Lekker van bij ons'
Op www.lekkervanbijons.be vind je een recept voor elk moment en in elk seizoen met producten uit onze eigen regio. Maak de recepten met bio en geniet dubbel!
https://www.lekkervanbijons.be/recepten