Kip uit de oven met prei en witbier
Een braadkip hoeft niet per se in zijn geheel de oven in, dat kan ook in kleinere stukken. Op een zacht bedje van prei met witbier bijvoorbeeld ... Een combinatie om van te smullen!


Kippenvlees
Biologisch pluimvee houden, het is een vak apart. Biologische veehouders kiezen voor een diervriendelijke aanpak waarmee ze het natuurlijke gedrag van kippen stimuleren. Het kippenwelzijn staat voorop: ze krijgen biologisch voer, mogen fijn buiten scharrelen en hebben binnen genoeg leefruimte. Ze ondergaan zo weinig mogelijk medische ingrepen en hun snavels worden ook niet geknipt.
Om de druk op het milieu minimaal te houden, stelt de biosector voorop dat het aantal dieren per hectare beperkt moet zijn. Voor jou als consument betekent dat: kies voor minder vlees, maar beter!

Bier
Biobier zit duidelijk in de lift. Met meer dan 150 Belgische biobieren op de markt in België heb je maar te kiezen uit al dat lekkers. Volgens de biersommelier proef je echt het verschil – niet verwonderlijk dus dat ook biobieren in de prijzen vallen. Het grote verschil zit 'm niet zozeer in het brouwproces maar wel in de eerste plaats in de gebruikte landbouwingrediënten: die zijn minimaal 95% afkomstig uit de biolandbouw, dus ggo-vrij en geteeld zonder chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen, herbiciden of kunstmest. Ook op additieven en hulpstoffen tijdens het brouwproces gelden voor biobier strengere normen.
pers.
Ingrediënten
- 1 braadkip (in stukken gesneden, de billen en borsten nog eens gehalveerd)
- 1 kg zachtkokende aardappelen
- 8 stuks prei, niet te dik
- 1 flesje witbier
- 2 dl kippenbouillon
- 1 citroen
- enkele takjes citroentijm
- 200 g boter
- nootmuskaat, peper en zout
Bereiding
- Snij het witte en lichtgroene gedeelte van de prei in stukken van 5 cm.
- Kruid de kip met peper en zout en bak de stukken goudbruin in 25 g boter.
- Haal de kip uit de pan. Blus de pan met het witbier, giet de bouillon erbij en breng aan de kook.
- Schik de stukken prei in een licht beboterde ovenschotel en giet er de bouillon met bier overheen. Bestrooi met citroenrasp en citroentijm en kruid met peper en zout.
- Leg de kip op de prei en dek af met aluminiumfolie. Bak 30 minuten in de oven op 180°C - verwijder de laatste 10 minuten de folie.
- Serveer met puree of gebakken aardappelen.
Dit recept is van 'Lekker van bij ons'

Op www.lekkervanbijons.be vind je een recept voor elk moment en in elk seizoen met producten uit onze eigen regio. Maak de recepten met bio en geniet dubbel!
https://www.lekkervanbijons.be/recepten