Kip uit de oven met prei en witbier

Een braadkip hoeft niet per se in zijn geheel de oven in, dat kan ook in kleinere stukken. Op een zacht bedje van prei met witbier bijvoorbeeld ... Een combinatie om van te smullen!

Kip Uit De Oven
Kip Breed
Kippenvlees

Biologisch pluimvee houden, het is een vak apart. Biologische veehouders kiezen voor een diervriendelijke aanpak waarmee ze het natuurlijke gedrag van kippen stimuleren. Het kippenwelzijn staat voorop: ze krijgen biologisch voer, mogen fijn buiten scharrelen en hebben binnen genoeg leefruimte. Ze ondergaan zo weinig mogelijk medische ingrepen en hun snavels worden ook niet geknipt. 

Om de druk op het milieu minimaal te houden, stelt de biosector voorop dat het aantal dieren per hectare beperkt moet zijn. Voor jou als consument betekent dat: kies voor minder vlees, maar beter!

Biobier
Bier

Biobier zit duidelijk in de lift. Met meer dan 150 Belgische biobieren op de markt in België heb je maar te kiezen uit al dat lekkers. Volgens de biersommelier proef je echt het verschil – niet verwonderlijk dus dat ook biobieren in de prijzen vallen. Het grote verschil zit 'm niet zozeer in het brouwproces maar wel in de eerste plaats in de gebruikte landbouwingrediënten: die zijn minimaal 95% afkomstig uit de biolandbouw, dus ggo-vrij en geteeld zonder chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen, herbiciden of kunstmest. Ook op additieven en hulpstoffen tijdens het brouwproces gelden voor biobier strengere normen.


pers.

Ingrediënten

 • 1 braadkip (in stukken gesneden, de billen en borsten nog eens gehalveerd)
 • 1 kg zachtkokende aardappelen
 • 8 stuks prei, niet te dik
 • 1 flesje witbier
 • 2 dl kippenbouillon
 • 1 citroen
 • enkele takjes citroentijm
 • 200 g boter
 • nootmuskaat, peper en zout

Bereiding

 • Snij het witte en lichtgroene gedeelte van de prei in stukken van 5 cm.
 • Kruid de kip met peper en zout en bak de stukken goudbruin in 25 g boter.
 • Haal de kip uit de pan. Blus de pan met het witbier, giet de bouillon erbij en breng aan de kook.
 • Schik de stukken prei in een licht beboterde ovenschotel en giet er de bouillon met bier overheen. Bestrooi met citroenrasp en citroentijm en kruid met peper en zout.
 • Leg de kip op de prei en dek af met aluminiumfolie. Bak 30 minuten in de oven op 180°C - verwijder de laatste 10 minuten de folie.
 • Serveer met puree of gebakken aardappelen.

Dit recept is van 'Lekker van bij ons'

Lekkervanbijons

Op www.lekkervanbijons.be vind je een recept voor elk moment en in elk seizoen met producten uit onze eigen regio. Maak de recepten met bio en geniet dubbel!

https://www.lekkervanbijons.be/recepten
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.