Varkenshaasje en gebakken aardappeltjes met rode wijn

Aardappeltjes met wijn, het is weer 's wat anders! Dit recept biedt je een smakelijk stoofpotje voor op een koude winterse dag. Tip: kies een goede wijn zodat je er ook tijdens het eten van kan genieten.

Varkenshaasje En Rode Wijn
Biowijn
Wijn

Biologische wijn begint bij de kwaliteitsdruiven die biologisch geteeld zijn, dus zonder gebruik van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen, herbiciden of kunstmest. De biologische druiven groeien uit een natuurlijk vruchtbare bodem die zorgt voor een sterke plant. Ook de vinificatie, het proces van sap tot wijn, gebeurt met de grootste zorg: chemische smaak-, geur- of kleurstoffen zijn volledig uit den boze. De wettelijke toegestane toevoeging van sulfiet is veel beperkter dan in gangbare wijnen - sommige biowijnen bevatten zelfs helemaal geen toegevoegde sulfiet.

Vlees Worstham Kl
Varkensvlees

Biologische veehouders kiezen voor een diervriendelijke aanpak. Ze erkennen en stimuleren het natuurlijke gedrag van de varkens en houden hun dieren gezond met biologisch voer, frisse buitenlucht, genoeg leefruimte en zo weinig mogelijk medische ingrepen. De boer kiest robuuste varkensrassen, dat helpt ook voor de gezondheid van het varken.

Om de druk op het milieu minimaal te houden, stelt de biosector voorop dat het aantal dieren per hectare beperkt moet zijn. Voor jou als consument betekent dat: kies voor minder vlees, maar beter!

Aardappelen, (c) Wout Hendrickx, styling Debby De Mangelaere
Aardappel

Biologische aardappelen zijn overal verkrijgbaar in een ruim aanbod, zowel vastkokende als bloemige. Ook in bio worden ze verwerkt tot producten als friet, chips en puree. Tijdens de teelt van biologische aardappelen worden geen chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen, geen herbiciden of kunstmest gebruikt maar wordt ingezet op robuuste rassen, mechanische onkruidbestrijding en op een slimme, natuurlijke aanpak. 


4 pers.

Ingrediënten

  • 500 g vastkokende aardappelen
  • 3 rode uien
  • 400 g varkenshaasje
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 g raapjes
  • 1 dl rode wijn
  • 2 dl vleesbouillon
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 el olijfolie
  • 2 el rode wijnazijn
  • 1 el suiker
  • peper en zout

Bereiding

  • Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 1,5 cm. Bak ze gedurende 5 minuten samen met de knoflook in olijfolie op een hoog vuur.
  • Snijd het varkenshaasje in 4 stukken en voeg toe aan de aardappelen. Kruid met peper, rozemarijn en zout en bak gedurende 5 minuten.
  • Snijd de rode ui en raapjes in stukken. Voeg toe en blus met de wijn en de bouillon. Breng alles aan de kook. Voeg ook de azijn en de suiker toe.
  • Schep na 10 minuten de groenten en het vlees uit de pan en laat de saus verder inkoken tot de gewenste dikte.
  • Lekker met boontjes, gestoofd witlof of bloemkool!

Dit recept is van 'Lekker van bij ons'

Lekkervanbijons

Op www.lekkervanbijons.be vind je een recept voor elk moment en in elk seizoen met producten uit onze eigen regio. Maak de recepten met bio en geniet dubbel!

https://www.lekkervanbijons.be/recepten
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.