Varkenshaasje en gebakken aardappeltjes met rode wijn
Aardappeltjes met wijn, het is weer 's wat anders! Dit recept biedt je een smakelijk stoofpotje voor op een koude winterse dag. Tip: kies een goede wijn zodat je er ook tijdens het eten van kan genieten.
Wijn
Biologische wijn begint bij de kwaliteitsdruiven die biologisch geteeld zijn, dus zonder gebruik van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen, herbiciden of kunstmest. De biologische druiven groeien uit een natuurlijk vruchtbare bodem die zorgt voor een sterke plant. Ook de vinificatie, het proces van sap tot wijn, gebeurt met de grootste zorg: chemische smaak-, geur- of kleurstoffen zijn volledig uit den boze. De wettelijke toegestane toevoeging van sulfiet is veel beperkter dan in gangbare wijnen - sommige biowijnen bevatten zelfs helemaal geen toegevoegde sulfiet.
Varkensvlees
Biologische veehouders kiezen voor een diervriendelijke aanpak. Ze erkennen en stimuleren het natuurlijke gedrag van de varkens en houden hun dieren gezond met biologisch voer, frisse buitenlucht, genoeg leefruimte en zo weinig mogelijk medische ingrepen. De boer kiest robuuste varkensrassen, dat helpt ook voor de gezondheid van het varken.
Om de druk op het milieu minimaal te houden, stelt de biosector voorop dat het aantal dieren per hectare beperkt moet zijn. Voor jou als consument betekent dat: kies voor minder vlees, maar beter!
Aardappel
Biologische aardappelen zijn overal verkrijgbaar in een ruim aanbod, zowel vastkokende als bloemige. Ook in bio worden ze verwerkt tot producten als friet, chips en puree. Tijdens de teelt van biologische aardappelen worden geen chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen, geen herbiciden of kunstmest gebruikt maar wordt ingezet op robuuste rassen, mechanische onkruidbestrijding en op een slimme, natuurlijke aanpak.
4 pers.
Ingrediënten
- 500 g vastkokende aardappelen
- 3 rode uien
- 400 g varkenshaasje
- 2 teentjes knoflook
- 200 g raapjes
- 1 dl rode wijn
- 2 dl vleesbouillon
- 1 takje rozemarijn
- 2 el olijfolie
- 2 el rode wijnazijn
- 1 el suiker
- peper en zout
Bereiding
- Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 1,5 cm. Bak ze gedurende 5 minuten samen met de knoflook in olijfolie op een hoog vuur.
- Snijd het varkenshaasje in 4 stukken en voeg toe aan de aardappelen. Kruid met peper, rozemarijn en zout en bak gedurende 5 minuten.
- Snijd de rode ui en raapjes in stukken. Voeg toe en blus met de wijn en de bouillon. Breng alles aan de kook. Voeg ook de azijn en de suiker toe.
- Schep na 10 minuten de groenten en het vlees uit de pan en laat de saus verder inkoken tot de gewenste dikte.
- Lekker met boontjes, gestoofd witlof of bloemkool!
Dit recept is van 'Lekker van bij ons'
Op www.lekkervanbijons.be vind je een recept voor elk moment en in elk seizoen met producten uit onze eigen regio. Maak de recepten met bio en geniet dubbel!
https://www.lekkervanbijons.be/recepten