Waarom zijn biologische groente en fruit in de supermarkt zo vaak verpakt?
Biologische en gangbare fruit en groente kan je op het oog niet zo maar onderscheiden. Om te vermijden dat in de winkel gangbaar voor bio wordt verkocht, moet het onderscheid tussen beide heel duidelijk zijn. Een van beide moet dus verpakt worden.
Ecologisch verantwoord?
Omdat in de meeste supermarkten het volume gangbare producten groter is dan het volume biologisch, is het ecologisch en financieel slimmer om het kleinere volume te verpakken: het biologische dus. Dat wringt uiteraard met het feit dat een consument van bio om ecologische redenen liever verpakking vermijdt. Daarom wordt er tegenwoordig meer en meer gezocht naar ecologisch verantwoorde verpakkingsvormen.
Uitzonderlijk vind je ook wel biologische producten die onverpakt worden verkocht. Zo besliste een supermarkt enkele jaren geleden om enkel nog biologische kiwi’s aan te bieden. En dan is het niet nodig om die te verpakken - er liggen immers geen gangbare kiwi’s in de winkel die (per ongeluk) voor bio kunnen worden verkocht. Een erg ecologische beslissing!
Onverpakt
Wie verpakking liever vermijdt, kan ook in de biowinkel terecht. Doorgaans verkopen biowinkels hun groente en fruit onverpakt. Je kiest er meestal zelf hoeveel je wenst aan te kopen.
Maar niet elke biowinkel verkoopt alleen maar biologisch fruit en groente. Het loont dus om even de kistkaart te bekijken: daarop staat bij biologisch fruit of groente de vermelding ‘van biologische landbouw’ en de teler. Of je vraagt gewoon aan de winkelier hoe hij of zij aankoopt.
Biowinkels die ervoor kiezen om zich te laten certificeren als Biogarantie-winkel, zijn verplicht om alle groente en fruit - en ook brood, vlees, vleesvervangers, eieren, zuivel en verse gerechten - altijd biologisch aan te bieden. Dus het fruit en de groenten hoeven daar nooit te worden verpakt. Ze worden daar ook op gecontroleerd. In onze Biopunten-databank herken je Biogarantie-winkels aan het Biogarantielogo bij hun naam.
Het Biogarantielogo