Wat krijgt een biologisch dier te eten?

Voeding staat in de biologische landbouw in het teken van de gezondheid van het dier. Herkauwers krijgen gras, aangevuld met biologisch ruwvoer. Ook varkens en pluimvee krijgen biologisch ruwvoer. Een groot deel van het voer moet door de boer zelf geteeld worden of minstens uit dezelfde regio komen.

20180906 Cartoon Grass Organic Verkleind © Cartoonstock - fotorechten aangekocht

In de biologische landbouw staat voeding in het teken van de gezondheid van het dier, niet in het teken van maximale productie. Wat een dier te eten krijgt, is daarop afgestemd. Meer ruwvoer dus en minder krachtvoer. Jonge dieren krijgen bij voorkeur (moeder)melk, grazers staan in de wei, kippen krijgen zaden en granen.

Extra weerstand

Naast vers gras krijgen herkauwers als koeien en geiten ruwvoer. Dat maakt hen extra sterk. Het gaat om gedroogd gras, klaver, tarwe, gerst, erwten, bonen of zonnebloemen.

Voor varkens en pluimvee wordt biologisch ruwvoer of verse of gedroogde biologische voedergewassen voorzien.

Via het voer kan een veehouder de gezondheid van zijn dieren op een natuurlijke manier ondersteunen. En sommige boeren zijn daar heel vernuftig in. Zo kan een geitenboer tussen het gras kruiden zaaien die de dieren een betere weerstand geven tegen bijvoorbeeld wormen.

Biologisch geteeld

Al het voer moet biologisch geteeld zijn. Er worden dus geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmeststoffen gebruikt. Evenmin zijn ggo’s in dierenvoer toegelaten. En de lijst van toegelaten additieven is beperkt en duidelijk opgelijst.

Om de voedselkilometers te beperken, moet 60 procent van het voer voor herkauwers regionaal geteeld zijn. Voor pluimvee en varkens gaat het om 20 procent. Een biologische veehouder zal het voer dus (groten)deels zelf telen, aangevuld met voer dat hij aankoopt bij een biologisch landbouwbedrijf uit de buurt.

Niet toegelaten zijn voedingsstoffen die de groei bevorderen of extra stimuleren. Dieren dwangvoederen is absoluut verboden.

Bio Mijn Natuur - De Zwaluw Koe © Kjell Gryspeert bij De Zwaluw
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.