Biofans Sabine en Giel: “Bio is meer dan lekker én leuk, het totaalplaatje klopt”

22.09.2022
Biofans Sabine Giel Liggend Portret
Foto: Sabine Foubert en zoon Giel vinden bio meer dan lekker en leuk, ook het totaalplaatje klopt. 
In categorie

Hoe kwam bio in jouw leven en waarom zou je niet meer zonder kunnen? We vroegen het aan een van onze trouwe Facebook-volgers: Sabine Foubert uit Watervliet, die al meer dan 30 jaar bewust bezig is met wat ze eet en dat ook met succes doorgaf aan haar zoon Giel. Voor haar is bio gewoon een evidentie, want je krijgt er zoveel voor terug! 


Het lokale aspect, hoe iets geteeld wordt en een eerlijke vergoeding voor de boer, dat komt volgens Sabine Foubert (61) uit Watervliet allemaal mooi samen in biologisch. “Ook ik voel net als iedereen de crisis en probeer te besparen waar mogelijk, maar ik vind het ook belangrijk om bij de essentie te blijven. In de eerste plaats probeer ik liefst zo dicht mogelijk bij huis te kopen. In mijn buurt ligt een biologische boomgaard waar ik regelmatig fruit ga afhalen. Daar merk ik dat een appel met een afwijkende vorm of esthetisch plekje een pak voordeliger is en minstens even lekker smaakt!”

Uit de buurt  

Sabine: “In mijn omgeving zijn er veel traditionele landbouwbedrijven, en daar stel ik me wel vragen bij. Wanneer je met kunstmest en pesticiden geteelde groenten in je winkelmandje legt, dan draag je eigenlijk ook bij aan het grondwater dat vervuild is en opnieuw gezuiverd moet worden, onvruchtbare bodems, vogels en bijen die sterven… Daarom vind ik het jammer dat zo weinig mensen stilstaan bij het totaalplaatje wanneer ze prijzen van voeding in de winkel vergelijken. Voeding mag niet alleen maar lekker én leuk zijn, bij bio klopt ook het totaalplaatje. Als iedereen naar bio zou vragen, dan moeten supermarkten en boeren wel volgen. Zo maken we bio nog toegankelijker.” 

Koop jij net als Sabine ook rechtstreeks van bij een agro-ecologische of biologische boer? Proficiat, je hebt jouw duurzame bijdrage aan onze voedselketen geleverd! Telkens je gaat winkelen,  kan je kiezen voor duurzaam geteelde producten, want iedere euro die je uitgeeft aan voeding is een stembiljet voor het soort landbouw dat je in de wereld wil zien. 

"Voeding mag niet alleen maar lekker én leuk zijn, bij bio klopt ook het totaalplaatje. Als iedereen naar bio zou vragen, dan moeten supermarkten en boeren wel volgen.” 

Seizoen wordt belangrijker 

Ook volgens het seizoen kopen vindt Sabine absoluut een verrijking: “Het is zoveel gevarieerder, goedkoper en lekkerder om de smaken van het seizoen te volgen. Bovendien zijn groenten uit de volle grond smaakvoller. Ik hou ervan om uit te kijken naar de eerste aardbeien of asperges. Die kan ik ook zonder veel problemen zelf ecologisch telen in mijn eigen tuin, dus dat is een manier waarop ik makkelijk een beetje kan besparen.” 

Eet jij volgens het seizoen? Check de seizoenkalender van Velt en krijg steeds het beste van wat de natuur te bieden heeft! Bovendien is het vaak voordeliger. Wist je dat eten volgens het seizoen nog aan belang wint door de hoge energieprijzen? Nu de kost om serres te verwarmen stijgt zullen telers als vanzelf zoeken naar teelten die minder of geen verwarming nodig hebben zoals kolen, veldsla... en zo kom je vanzelf in een meer seizoensgebonden productie. 

Biowinkels ontdekken 

“Als verpleegkundige van opleiding ben ik me goed bewust van wat sterk bewerkte voeding met ons lichaam doen. Ik kook met veel verse bio-ingrediënten en bak bijvoorbeeld zelf koekjes om suikers te vermijden. Ik ben jarenlang vegetariër geweest, maar nu eet ik terug een beetje vlees omwille van mijn gezondheid. Dat koop ik het liefst bij een biodynamische boerderij. Het kost wel wat meer, maar dat is het waard omdat ze op een respectvolle manier met hun dieren omgaan.” 

Mijn besparingstips? “Ik woon ver van alle grote steden en als ik voor mijn boodschappen speciaal moet omrijden dan wordt het duur. Wanneer ik sowieso naar Gent of Brugge rij, dan vind ik het fijn om het aanbod in de verschillende biowinkels te ontdekken en te vergelijken. Ook maak ik vaak gebruik van aanbiedingen via de ‘Too good to go’-app waarmee eten dat nog perfect te consumeren is op mijn bord belandt in plaats van in de vuilbak.”

En jij? Waarom ben jij fier om bio te zijn? Vertel ons waarom bio voor jou de mooiste boodschap is en stuur het naar onze medewerker Sabrina.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.