Animo om te helpen oogsten op een bioboerderij blijkt groot

19.03.2020
Corona Seizoensarbeid Tijdelijke Werkeloosheid
Foto: Kobe Van Looveren, het Wijveld.
In categorie

De animo om te helpen oogsten op een biologisch landbouwbedrijf blijkt groot. Mensen hebben zich massaal aangemeld om als seizoensarbeider te werken bij een bioboer in hun buurt. Op dit moment overstijgt het aantal kandidaten de vraag naar personeel. Wil je dringend aan de slag in de landbouw ook als er geen plaats is bij een bioboer? Dan kan je vanaf nu ook je kandidatuur indienen op de nieuwe website www.helpdeoogst.be 


Meer dan 1.100 kandidaten

Heel wat van de vertrouwde werkkrachten van landbouwers kunnen door de coronacrisis dit jaar niet naar België komen. Omdat de oogst van heel wat tuinbouwproducten de komende weken niet op zich zal laten wachten, zoekt de landbouwsector extra helpende handen. In maart trokken enkele bioboeren al aan de alarmbel, en daarom lanceerden wij een oproep naar seizoensarbeiders in de biologische landbouw. 

Op korte tijd kregen we meer dan 1.100 aanvragen en we hebben de aanmeldingen stopgezet. We matchen het vacature-aanbod van de bioboeren zo goed mogelijk met de kandidaten uit onze lijst. 

Heb je je aangemeld, maar nog niets gehoord? Geen nood! Het zaai- en plantseizoen komt pas effectief op gang, dus de vraag naar seizoensarbeiders kan nog groeien. We vragen je alleszins om in deze drukke tijden zelf geen contact op te nemen met onze bioboeren. Zij nemen contact op met jou.

Nieuwe website 'Help de oogst.be'

Wil je dringend aan de slag in de landbouw en hoeft dit niet noodzakelijk op een biologisch bedrijf te zijn? De nieuwe website www.helpdeoogst.be werd op dinsdag 14 april gelanceerd door Vlaams minister van Werk en Landbouw Hilde Crevits in samenwerking met de VDAB. Daarmee ondersteunt de minister de land- en tuinbouwers die op zoek zijn naar extra helpende handen voor de oogst.

Wie interesse heeft in een job bij een gangbare boer in de buurt kan zich dus eenvoudig melden via de nieuwe website. Dat kunnen werkzoekenden, jobstudenten, gepensioneerden of wijkwerkers zijn. 

Ook voor tijdelijke werkelozen

Werken in de land- en tuinbouw wordt door een federale maatregel ook mogelijk voor de vele tijdelijke werklozen. Om hen een extra stimulans te geven te werken in de land- en tuinbouw zullen ze na goedkeuring van de maatregel door de regering 75 procent van hun dagelijkse uitkering voor tijdelijke werkloosheid kunnen combineren met een inkomen in land- en tuinbouw.

Andere veelgestelde vragen:

We spelen een faciliterende rol tussen de bioboer en jezelf, maar we komen verder niet tussen in de selectie of tewerkstelling Check de website van VDAB in verband met vragen over je uitkering, of neem contact op met je vakbond of de RVA.

  • Ben je werkzoekend? Zelfstandige? Gepensioneerd? 
    Ben je werkzoekende? Dan mag je 30 dagen per jaar als seizoenarbeider op een landbouwbedrijf werken. Op de dagen dat je als seizoenarbeider werkt, ontvang je geen werkloosheidsuitkering meer. Als gepensioneerde mag je per jaar een bepaald bedrag bijverdienen zonder dat je je pensioen verliest. Hoeveel precies hangt af van een aantal factoren zoals je leeftijd, het type pensioen dat je krijgt… Een zelfstandige die een hinderpremie krijgt wegens de coronacrisis, kan met behoud van premie aan de slag als seizoenarbeider. 
  • Wil je als vrijwilliger gaan werken? 
    Ben je werkzoekend, tijdelijk werkloos bent of wil je gewoon graag de handen uit de mouwen steken voor de land- en tuinbouwsector? Dan kan je ook vrijwilligerswerk doen in de land- of tuinbouw. Als vrijwilliger behoud je je werkloosheidsuitkering. Je hoeft bovendien tot 30 juni 2020 geen toestemming te vragen aan RVA om vrijwilligerswerk te doen. 
  • Wat houdt een tijdelijke job in de oogst in?
    Niet alleen plukken, maar ook sorteren en inpakken kunnen tot je taken behoren. Je werkt afhankelijk van het bedrijf buiten op het veld of binnen in een loods of een tunnelserre. Hou er rekening mee dat de job fysiek zwaar kan zijn en dat je werkuren variëren afhankelijk van de teelt en de weersomstandigheden. Uiteraard nemen onze bio-boeren alle maatregelen rond 'social distancing', veiligheid en hygiëne in acht. Het voorzorgsprincipe maakt deel uit van het DNA van de biosector en dat voorzorgsprincipe passen we nu massaal toe: beter voorkomen dan genezen. 

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.