“Het Hinkelspel maakt lekkere kazen van onze lokale biomelk”

29.11.2022
Het Hinkelspel Sfeerbeeld1
Het is fijn dat kaasmakerij Het Hinkelspel al 25 jaar lekkere kazen maakt van onze biomelk, vertelt melkboer Jakob Devreese. - Video: Astrid Agemans voor BioForum

Al 30 jaar maakt coöperatieve kaasmakerij Het Hinkelspel biologische kazen en daar zijn ze trots op. Elke dag maken ze hier kazen, volgens kaasmaker Rudi met veel liefde en de meest zuivere biomelk. Dankzij de eerlijke, faire prijs die ze hiervoor betalen kan melkboer Jakob zich volledig kan concentreren op het welzijn van zijn koeien: “Dankzij Het Hinkelspel hebben wij destijds de stap naar bio gezet. Het is fijn dat zij al 25 jaar zo’n lekkere kazen maken van onze melk.”


Het Hinkelspel produceert rauwe kazen op basis van kwalitatieve koe- en geitenmelk met respect voor het dier en de voeding dat het krijgt. Zo kwamen ze automatisch uit bij biologische productie. Ze kiezen ook voor het Belgisch Biogarantielabel omdat ze geloven in lokale ketens waarin de melkboer centraal staat. 

Ze werken samen met twee coöperaties van melkveehouders, namelijk Biomilk.be (voor biologische koemelk) en Organic Goatmilk Cooperation (voor biologische geitenmelk). Die samenwerking verloopt prima, zo vertelt kaasmaker Rudi Clappaert: “We betalen graag een faire prijs waarmee de boer zijn boterham kan verdienen. De boer moet zich houden aan allerlei biologische voorschriften. Zo blijven de dieren gezond en krijgen wij kwalitatief de melk die we willen.”

Bekijk het verhaal van hun samenwerking:

Tevreden boer, gelukkige koe

Jakob Devreese van Het Ranke Riet in Lo Reninge is een van de vaste boeren die koemelk levert. “Dankzij Het Hinkelspel hebben wij destijds de stap naar bio gezet. Het is fijn dat zij al 25 jaar zo’n lekker product maken van onze melk. Het voordeel van de samenwerking met Biomilk.be is dat ik zeker ben dat al mijn melk een goede bestemming krijgt, ook wat niet dient om kaas van te maken. Zij halen de melk op en regelen het transport. Zo kan ik mij volledig toespitsen op mijn koeien en op de kalfjes.”

Jakob: “Het is heel belangrijk dat een koe haar natuurlijk gedrag kan vertonen, en dat kan ze het best van al in de weide waar ze vers gras kan eten. Wij telen ons eigen voeder zonder synthetische pesticiden, zonder ggo’s en zonder kunstmest. Wij proberen met onze dieren melk te produceren zonder schadelijke inputs van buitenaf. Hoe minder, hoe liever.” 

 Rudi: “De koe moet goed in haar vel zitten. Biologische koeien hebben meer vrijheid en ruimte om rustig rond te lopen. Ze ervaren ook veel minder druk om zoveel liters melk per dag te moeten geven. Dat is goed voor mens en dier.”

Melkboer Jakob Devreese: "Dankzij Het Hinkelspel hebben wij destijds de stap naar bio gezet. Het is fijn dat zij al 25 jaar zo’n lekker product maken van onze melk. 
Het Hinkelspel Sfeerbeeld1

Coöperatief en ambachtelijk

In 2022 viert kaasmakerij Het Hinkelspel haar veertigste verjaardag en het ambachtelijke is nog steeds even belangrijk als in hun beginjaren: “Eigenlijk maken we hier alle dagen kaas, met heel veel liefde. Het grote verschil met industriële kaas is dat we alles ambachtelijk verwerken. We voegen geen bewaarmiddelen, geen kleurstoffen toe. Ten slotte krijgen de kazen ook alle tijd om af te rijpen, om zo hun smaken te ontwikkelen.”

Hun succes hebben ze ook te danken aan het feit dat ze een coöperatieve kaasmakerij zijn. Je kan ook als klant lid worden van de coöperatie. Elke aandeelhouder krijgt één stem ongeacht de hoeveelheid aandelen die hij bezit. Rudi: “Als hier morgen iemand komt die honderdduizend euro wil investeren, dan gaan we dat niet zomaar doen. We zoeken enkel geëngageerde mensen die bij ons investeren omdat ze onze langetermijnvisie delen. Ik denk dat onze klanten zich meer en meer bewust worden van het feit dat ze zorgen voor een betere leefomgeving voor de boer en de koeien als ze onze kaas kopen.”

Rudi: "Ik denk dat onze klanten zich meer en meer bewust worden van het feit dat ze zorgen voor een betere leefomgeving voor de boer en de koeien als ze onze kaas kopen.”
Het Hinkelspel Sfeerbeeld4
Het Hinkelspel Sfeerbeeld3
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.