“Het Hinkelspel maakt lekkere kazen van onze lokale biomelk”

Al 30 jaar maakt coöperatieve kaasmakerij Het Hinkelspel biologische kazen en daar zijn ze trots op. Elke dag maken ze hier kazen, volgens kaasmaker Rudi met veel liefde en de meest zuivere biomelk. Dankzij de eerlijke, faire prijs die ze hiervoor betalen kan melkboer Jakob zich volledig kan concentreren op het welzijn van zijn koeien: “Dankzij Het Hinkelspel hebben wij destijds de stap naar bio gezet. Het is fijn dat zij al 25 jaar zo’n lekkere kazen maken van onze melk.”
Het Hinkelspel produceert rauwe kazen op basis van kwalitatieve koe- en geitenmelk met respect voor het dier en de voeding dat het krijgt. Zo kwamen ze automatisch uit bij biologische productie. Ze kiezen ook voor het Belgisch Biogarantielabel omdat ze geloven in lokale ketens waarin de melkboer centraal staat.
Ze werken samen met twee coöperaties van melkveehouders, namelijk Biomilk.be (voor biologische koemelk) en Organic Goatmilk Cooperation (voor biologische geitenmelk). Die samenwerking verloopt prima, zo vertelt kaasmaker Rudi Clappaert: “We betalen graag een faire prijs waarmee de boer zijn boterham kan verdienen. De boer moet zich houden aan allerlei biologische voorschriften. Zo blijven de dieren gezond en krijgen wij kwalitatief de melk die we willen.”
Bekijk het verhaal van hun samenwerking:
Tevreden boer, gelukkige koe
Jakob Devreese van Het Ranke Riet in Lo Reninge is een van de vaste boeren die koemelk levert. “Dankzij Het Hinkelspel hebben wij destijds de stap naar bio gezet. Het is fijn dat zij al 25 jaar zo’n lekker product maken van onze melk. Het voordeel van de samenwerking met Biomilk.be is dat ik zeker ben dat al mijn melk een goede bestemming krijgt, ook wat niet dient om kaas van te maken. Zij halen de melk op en regelen het transport. Zo kan ik mij volledig toespitsen op mijn koeien en op de kalfjes.”
Jakob: “Het is heel belangrijk dat een koe haar natuurlijk gedrag kan vertonen, en dat kan ze het best van al in de weide waar ze vers gras kan eten. Wij telen ons eigen voeder zonder synthetische pesticiden, zonder ggo’s en zonder kunstmest. Wij proberen met onze dieren melk te produceren zonder schadelijke inputs van buitenaf. Hoe minder, hoe liever.”
Rudi: “De koe moet goed in haar vel zitten. Biologische koeien hebben meer vrijheid en ruimte om rustig rond te lopen. Ze ervaren ook veel minder druk om zoveel liters melk per dag te moeten geven. Dat is goed voor mens en dier.”
Melkboer Jakob Devreese: "Dankzij Het Hinkelspel hebben wij destijds de stap naar bio gezet. Het is fijn dat zij al 25 jaar zo’n lekker product maken van onze melk.

Coöperatief en ambachtelijk
In 2022 viert kaasmakerij Het Hinkelspel haar veertigste verjaardag en het ambachtelijke is nog steeds even belangrijk als in hun beginjaren: “Eigenlijk maken we hier alle dagen kaas, met heel veel liefde. Het grote verschil met industriële kaas is dat we alles ambachtelijk verwerken. We voegen geen bewaarmiddelen, geen kleurstoffen toe. Ten slotte krijgen de kazen ook alle tijd om af te rijpen, om zo hun smaken te ontwikkelen.”
Hun succes hebben ze ook te danken aan het feit dat ze een coöperatieve kaasmakerij zijn. Je kan ook als klant lid worden van de coöperatie. Elke aandeelhouder krijgt één stem ongeacht de hoeveelheid aandelen die hij bezit. Rudi: “Als hier morgen iemand komt die honderdduizend euro wil investeren, dan gaan we dat niet zomaar doen. We zoeken enkel geëngageerde mensen die bij ons investeren omdat ze onze langetermijnvisie delen. Ik denk dat onze klanten zich meer en meer bewust worden van het feit dat ze zorgen voor een betere leefomgeving voor de boer en de koeien als ze onze kaas kopen.”
Rudi: "Ik denk dat onze klanten zich meer en meer bewust worden van het feit dat ze zorgen voor een betere leefomgeving voor de boer en de koeien als ze onze kaas kopen.”

