Luistertip: podcast 'Koe-dialogen' over hoe het anders kan

09.12.2021
Koe Dialogen Sfeerbeeld 2021
Foto: Stichting Demeter
In categorie

De kranten staan vol over de stikstofuitstoot, koeienscheten en dierenwelzijnsproblemen. Is de koe het probleem of is het onze omgang met het dier? De podcast 'Koe-Dialogen' laat zich inspireren door 'Ahimsa', een immense sculptuur om de koe te eren. Hoogleraar Imke de Boer: "We moeten onze koeien en hun mest terug naar het grasland brengen en opschuiven richting kringlooplandbouw."


De koe is een bijzonder dier

Volgens Annette Harberink, biodynamisch melkveehouder en mede-oprichter van het netwerk Caring Farmers, zijn er veel boeren die wel willen veranderen. Zij heeft gemengde gevoelens over de menselijke omgang met onze koeien. 

"Koeien zijn bijzondere dieren die ons enorm veel geven. Mogen wij zomaar beschikken over hun lot?" vraagt ze zich af. "Ik moet dan denken aan de tam gemaakte vos in het beroemde sprookje van de kleine prins. Zo hebben wij onze koeien tam gemaakt, we kunnen ze niet zomaar het bos in sturen, we moeten voor ze zorgen’. Ze hoopt net als de andere gasten in deze podcast dat een kleinschaliger veehouderij in Nederland zal blijven bestaan. Omdat het mooi is om deze dieren te verzorgen en Nederland over veel geschikt grasland beschikt."

Hoogleraar Imke de Boer: “Stop met het verbouwen van veevoer op grond die ook geschikt is voor het telen van voedsel voor mensen.”

Korte kringloop van mest naar voer

Imke de Boer, hoogleraar van Dier en duurzame voedselsystemen aan Wageningen, legt helder uit dat we naar veel kortere kringlopen moeten van mest en voer. "Stop met het verbouwen van veevoer op grond die ook geschikt is voor het telen van voedsel voor mensen. Nederland heeft veel goede graslanden en daar kunnen onze koeien grazen. Zij leveren ons zuivel, vlees en ook mooie ecosysteemdiensten aan de maatschappij."

Volgens Imke kraakt en piept het huidige systeem van aanvoer van krachtvoer vanuit verre oorden en het gebruik van kunstmest nu al door de oplopende energieprijzen. Het is onhoudbaar. "De helft van ons landgebruik om voedsel voor koeien te produceren ligt buiten Nederland. Omdat we veel producten exporteren is het logisch dat we met een mestprobleem zitten. We moeten onze koeien en hun mest weer terug naar het grasland brengen en opschuiven richting kringlooplandbouw."

De podcasts zijn te beluisteren via SoundCloud en meer informatie vind je op de website van Stichting Demeter.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.