Mensen met een burn-out bouwen stal om tot hoevewinkel in ‘Out of Office’

17.11.2022
Out Of Office Sfeerbeeld
Mensen met een burn-out bouwen een stal om tot hoevewinkel bij bioboerderijen Vark en Herdershof en zorginstelling Emiliushoeve in het nieuwe VTM-programma ‘Out of Office’ - Foto: DPG Media
In categorie

Vanaf vandaag kan je op VTM kijken naar Out of Office. In dit programma trekken vijf mensen met een burn-out naar een zorgboerderij om er te helpen bij de bouw van een biologische hoevewinkel. Wij spraken met de mensen van Veldvolk, de coöperatie die achter de hoevewinkel schuilgaat. 


Wat is veldvolk? 
Veldvolk bestaat uit twee biobedrijven (Vark en Herdershof) en zorginstelling Emiliushoeve. Emiliushoeve wil mensen met een beperking – wij noemen ze liever deelnemers –  de kans geven om zinvol bezig te zijn en dat kunnen ze dankzij onze samenwerking met de twee bioboerderijen. Ze gaan daar elke dag mee helpen. Vark is een extensieve veehouderij met biologische varkens en koeien, Herdershof verkoopt biologische groenten via groentepakketten. Het is een zeer mooie samenwerking. 

"In het programma krijg je te zien hoe we een oude stal hebben omgebouwd naar een prachtig ecologisch gebouw. Maar vooral hoop ik dat mensen zullen zien wat voor kwaliteiten onze mensen hebben."

Mooi experiment

Waarom breiden jullie uit met een hoevewinkel? 
Op dit moment staan er 16.000 mensen uit onze doelgroep op een wachtlijst. Dat zijn mensen die deel uit maken van onze maatschappij maar geen kans krijgen om er aan deel te nemen. Met de winkel creëren we 15 nieuwe werkplekken. Daarnaast zien we dat een aantal van de mensen die vandaag bij Emiliushoeve zitten, ook enorm gegroeid zijn de laatste jaren. Meedraaien in een hoevewinkel is voor hen een nieuwe groeimogelijkheid, een stap in de echte economie.

Sommige van onze mensen zouden perfect kunnen meedraaien in het gewone werkleven. Christie, die het syndroom van Down heeft en ook in het tv-programma zit, zou zonder problemen op een onthaal kunnen werken. Alleen is onze maatschappij daar niet op ingesteld. En dus dachten wij: als onze mensen niet kunnen of mogen meedraaien in de maatschappij, dan halen we de maatschappij naar ons, via de winkel.

Wat mogen we verwachten van het tv-programma? 
In het programma krijg je te zien hoe we een oude stal hebben omgebouwd naar een prachtig ecologisch gebouw. Maar vooral hoop ik dat mensen zullen zien wat voor kwaliteiten onze mensen hebben en welke meerwaarde ze kunnen bieden in onze samenleving. Onze medewerkers zijn ontzettend openhartig en tolerant. De manier waarop ze door hun openhartigheid haast therapeuten worden voor de mensen met een burn-out, dat is heel mooi om te zien. 

"We verwachten dat veel klanten een knuffel gaan krijgen als ze langskomen. (lacht)"

Veldvolk, een winkel vol warmte

Vanaf wanneer kunnen mensen terecht in de winkel? 
We zijn nu de laatste dingen aan het afwerken en we openen op donderdag 5 januari. Naast een winkel is er ook een verwerkingsruimte waar we zelf dingen maken, zoals soep of quiches. Je zal er vleespakketten van Vark kunnen kopen, een groentepakket kunnen afhalen en producten van lokale biotelers vinden. 

Maar mensen zullen er vooral kennis kunnen maken met de warmte van onze medewerkers. Dat zal een van de grote kwaliteiten zijn van onze winkel. We verwachten dat veel klanten een knuffel gaan krijgen als ze langskomen. (lacht) 

Jullie willen nog een extra oproep doen naar steun
Jazeker, een groot probleem in Vlaanderen is de toegang tot landbouwgrond. Die is vaak duur. De coöperatie De Landgenoten heeft daar een mooie oplossing voor: zij kopen landbouwgrond aan en verhuren dat dan voor altijd aan bioboeren. Zowel Herdershof als Vark zijn bezig om via deze weg gronden te verwerven. 

We zoeken daarvoor nog financiële steun: je kan een aandeel kopen van De Landgenoten of een gift doen. Op die manier word je een klein stukje medebeheerder van de gronden en draag je indirect bij aan het project van Veldvolk. 

De hoevewinkel van Veldvolk zal vanaf 5/1 elke donderdag, vrijdag & zaterdag geopend zijn van 9u-18u.  Meer informatie vind je op www.veldvolk.be

Out of Office’ is vanaf vandaag om 20u35 te zien bij VTM en op VTM GO.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.