Monsanto voor Den Haags tribunaal gedaagd

16.06.2016
Riquadro Bianco Grande Vq 2
In categorie

Verschillende organisaties en wetenschappers richten in oktober het Monsanto-tribunaal in. Op dat tribunaal willen ze een juridisch en symbolisch oordeel vellen over de milieu- en gezondheidsschade waarvan Monsanto wordt beschuldigd.


Zware kritiek uit veel hoeken

Volgens critici houdt Monsanto er een strategie van systematische verhulling op na. Monsanto wil niet datde menselijke en ecologische schade veroorzaakt door zijn producten zichtbaar is en minimaliseert die. Op deze manier kan Monsanto zijn verwoestende activiteiten gewoon voortzetten. De multinational deinst niet terug voor lobbying bij regelgevende instanties en overheden, voor leugens en corruptie, voor financiering van vervalste wetenschappelijke studies, voor druk op onafhankelijke wetenschappers, voor manipulatie van de pers.

'Monsanto deinst niet terug voor lobbying, corruptie, financiering van vals onderzoek en manipulatie van de pers'

Tot nu toe geen rechtszaak tegen Monsanto

Het uitgangspunt van het project is de vaststelling dat slachtoffers momenteel enkel een schadevergoeding kunnen verkrijgen als ze een burgerlijk proces aanspannen tegen de Amerikaanse multinational. Dergelijke processen zijn een waar hindernissenparcours voor de slachtoffers, die vaak twijfelen of ze er wel tijd en geld in willen investeren gezien de onzekere uitkomst. Wanneer een onderneming als Monsanto zich in het nauw gedreven voelt, zal zij bovendien proberen om tot een minnelijke schikking te komen en zo elke ongunstige jurisprudentie te voorkomen.

Tribunaal in Den Haag

Het tribunaal zal plaatsvinden in Den Haag en ook echt werken als een rechtbank. Bevoegde rechters zullen aanklachten van slachtoffers van over de hele wereld kunnen aanhoren, krijgen de nodige documenten en vellen een oordeel over Monsanto in december.

'Monsanto-slachtoffers van over de hele wereld zullen getuigen voor de rechters'

Grote bedrijven aanspreken op hun verantwoordelijkheid

Dit hele proces is natuurlijk symbolisch en heeft ook als doel de aansprakelijkheid van bedrijven in de kijker te zetten. Het richt zich dus in feite op het hele industriële landbouwmodel, en de milieuschade die zo'n bedrijf ongehinderd kan aanrichten. Het Tribunaal zal de noodzaak aan het licht brengen om het internationale recht te wijzigen, zodat slachtoffers van prakijken van multinationals echt toegang krijgen tot rechtspraak. Het Tribunaal zal met het voorbeeld van de onderneming Monsanto aantonen waarom het belangrijk is het misdrijf ecocide op te nemen in het internationale recht.

'Deze rechtszaak richt zich in feite op het hele industriële landbouwmodel en de schade die multinationals ongehinderd aanbrengen'

Steun uit vele hoeken, fondsen nodig

Ook BioForum Vlaanderen steunt dit initiatief. Je kan als individuele burger of als organisatie de boodschap van dit tribunaal mee ondertekenen. Op deze website vind je ook informatie. Bovendien heeft deze moedige actie nog fondsen nodig, dus je kan via de crowdfunding een kleine of grote bijdrage storten.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.