Monsanto voor Den Haags tribunaal gedaagd
Verschillende organisaties en wetenschappers richten in oktober het Monsanto-tribunaal in. Op dat tribunaal willen ze een juridisch en symbolisch oordeel vellen over de milieu- en gezondheidsschade waarvan Monsanto wordt beschuldigd.
Zware kritiek uit veel hoeken
Volgens critici houdt Monsanto er een strategie van systematische verhulling op na. Monsanto wil niet datde menselijke en ecologische schade veroorzaakt door zijn producten zichtbaar is en minimaliseert die. Op deze manier kan Monsanto zijn verwoestende activiteiten gewoon voortzetten. De multinational deinst niet terug voor lobbying bij regelgevende instanties en overheden, voor leugens en corruptie, voor financiering van vervalste wetenschappelijke studies, voor druk op onafhankelijke wetenschappers, voor manipulatie van de pers.
'Monsanto deinst niet terug voor lobbying, corruptie, financiering van vals onderzoek en manipulatie van de pers'
Tot nu toe geen rechtszaak tegen Monsanto
Het uitgangspunt van het project is de vaststelling dat slachtoffers momenteel enkel een schadevergoeding kunnen verkrijgen als ze een burgerlijk proces aanspannen tegen de Amerikaanse multinational. Dergelijke processen zijn een waar hindernissenparcours voor de slachtoffers, die vaak twijfelen of ze er wel tijd en geld in willen investeren gezien de onzekere uitkomst. Wanneer een onderneming als Monsanto zich in het nauw gedreven voelt, zal zij bovendien proberen om tot een minnelijke schikking te komen en zo elke ongunstige jurisprudentie te voorkomen.
Tribunaal in Den Haag
Het tribunaal zal plaatsvinden in Den Haag en ook echt werken als een rechtbank. Bevoegde rechters zullen aanklachten van slachtoffers van over de hele wereld kunnen aanhoren, krijgen de nodige documenten en vellen een oordeel over Monsanto in december.
'Monsanto-slachtoffers van over de hele wereld zullen getuigen voor de rechters'
Grote bedrijven aanspreken op hun verantwoordelijkheid
Dit hele proces is natuurlijk symbolisch en heeft ook als doel de aansprakelijkheid van bedrijven in de kijker te zetten. Het richt zich dus in feite op het hele industriële landbouwmodel, en de milieuschade die zo'n bedrijf ongehinderd kan aanrichten. Het Tribunaal zal de noodzaak aan het licht brengen om het internationale recht te wijzigen, zodat slachtoffers van prakijken van multinationals echt toegang krijgen tot rechtspraak. Het Tribunaal zal met het voorbeeld van de onderneming Monsanto aantonen waarom het belangrijk is het misdrijf ecocide op te nemen in het internationale recht.
'Deze rechtszaak richt zich in feite op het hele industriële landbouwmodel en de schade die multinationals ongehinderd aanbrengen'
Steun uit vele hoeken, fondsen nodig
Ook BioForum Vlaanderen steunt dit initiatief. Je kan als individuele burger of als organisatie de boodschap van dit tribunaal mee ondertekenen. Op deze website vind je ook informatie. Bovendien heeft deze moedige actie nog fondsen nodig, dus je kan via de crowdfunding een kleine of grote bijdrage storten.