Nederlandse biosector pleit voor 0% btw op biovoeding

13.11.2017
Food Hub Leuven © Sophie Nuytten
In categorie

In Nederland konden mensen dit weekend btw-vrij winkelen in de biowinkel. Dit gebeurde in het kader van de actie 'Geen btw op bio', die vindt dat biovoeding ten onrechte wordt belast.


De campagne 'Geen btw op bio' is een initiatief van de Nederlandse Biowinkelvereniging. Met een petitie willen ze bij de Tweede Kamer aan de kaak stellen dat biologische voeding onterecht wordt belast.

De vervuiler betaalt nog niet

Hun redenering? Zolang de kosten van milieuvernietiging, zoals de massale insectensterfte, niet worden afgewenteld op de vervuiler maar op de belastingbetaler, is de prijs van biologisch geproduceerde voeding relatief te hoog.

Het is de taak van de overheid om drinkwaterbronnen, klimaat, biodiversiteit, bodem en gezondheid te beschermen en te behouden voor huidige en toekomstige generaties. De milieuvriendelijke biologische landbouw is daarin een brede en effectieve maatregel en zou volgens hen daarom vrijgesteld moeten worden van btw. Biologische voeding bespaart de maatschappij veel kosten en dat scheelt de belastingbetaler.

Afgelopen weekend konden mensen alvast btw-vrij boodschappen doen bij hun biologische speciaalzaak. De 6% btw op voedingsmiddelen werd dus niet in rekening gebracht.

Gangbare voeding te goedkoop

De Nederlandse biologische groothandel Eosta werkte enkele jaren geleden al samen met de FAO aan het onderzoeksrapport ‘The True Cost of Food’ (zie link onder). Daaruit bleek dat de echte prijs van biologische voeding lager is dan gangbare voeding als je de maatschappelijke kosten voor milieu en leefomgeving meerekent. De conclusie volgens EOSTA was dan ook dat biologische voeding niet te duur is, maar gangbaar voedsel te goedkoop.

De Biowinkelvereniging zal de petitie met handtekeningen begin 2018 aanbieden aan de leden van het Nederlandse parlement.

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.