Portret - Bioshop Klimop: "Onafhankelijke winkels zorgen voor diversiteit"
Sinds 2000 kunnen mensen uit het Limburgse Neerpelt en omstreken voor hun biologische aankopen terecht bij Bio Shop Klimop. Toen nam Maarten Beyen de natuurvoedingswinkel over waar zijn ouders inkopen deden.
Voluit voor bio
Met het Biogarantie-certificaat voor zijn winkel toont Maarten dat hij voluit voor bio kiest. Maarten: "Mijn uitgangspunt is een assortiment dat volledig biologisch is! Een paar jaar geleden zat ik op 92 procent bio. Inmiddels haal ik meer dan 96 procent bio."
Soms bestaan er voor bepaalde producten weinig geschikte biologische alternatieven. Maarten: “Vooral voor non-foodproducten moet je alert blijven. We krijgen heel wat vertegenwoordigers over de vloer die bijna altijd zeggen dat hun producten natuurlijk zijn, ook al blijkt dat na verder onderzoek niet het geval." Op de verpakking van verzorgingsproducten vind je naast de woorden 'bio' of 'natuurlijk' vaak ook een keurmerk voor natuurcosmetica, zoals Natrue of Cosmos, die garanderen dat de ingrediënten natuurlijk zijn en vertellen of er biologische ingrediënten in zitten en welk aandeel.
Maarten heeft dan ook bijna een dagtaak aan het vinden en vergelijken van nieuwe producten. “Via internet ben ik voortdurend leveranciers aan het vergelijken. Ik doe veel kennis op en geef die dan door aan mijn personeel, onder meer aan mijn ouders die mee in de zaak werken. Als een klant aan mij iets vraagt, dan geef ik uitgebreid informatie."
"Mijn assortiment is voor meer dan 96 procent bio, voor sommige producten zijn er helaas weinig geschikte biologische alternatieven."
Samen sterk
Ecologische keuzes maken in plaats van louter economische: het is een van Maartens stokpaardjes. In de winkel dus FSC-gelabeld hout en papier, en geen plastic zakjes of potjes voor de klanten. “De beste verpakking is natuurlijk geen verpakking. Leg je groenten thuis gewoon los in de kast, dat gaat even goed.”
Maarten is met zijn winkel aangesloten bij de Bio Shop-groep. “Voor kleinere winkels heeft zo’n samenwerking baat. We werken met voorkeursleveranciers en kunnen samen kortingen afdwingen. Anders dan bij een franchise kan ik als winkelier mijn eigenheid bewaren. En van het contact met andere winkeliers worden we allemaal wijzer.”
Sowieso is zo’n samenwerking in het huidige winkellandschap belangrijk om te overleven. Maarten: “Supermarkten hebben heel veel macht. Het is goed dat klanten beseffen dat onafhankelijke winkels voor diversiteit zorgen. Kleinere winkels zorgen er ook voor dat boeren kleinschaliger kunnen werken, en dat is beter voor het milieu.”
Tot slot heeft Maarten nog een boodschap aan de Vlaamse overheid: “Waarom moeten biobedrijven eigenlijk hun controlekosten betalen? Eigenlijk zou je hier ook het principe ‘de vervuiler betaalt’ kunnen toepassen en die controlekosten laten betalen door bedrijven die op een vervuilende manier produceren. Zo geef je ook stimulansen aan een duurzamere samenleving.”
"Het is goed dat klanten beseffen dat onafhankelijke winkels voor diversiteit zorgen."