Portret - Blommm: "Als pionier tussen veld en vaas voor lokale biobloemen"

16.06.2022
Paulien Low Res Dsc04889
Met haar 100% biologische bloemenwinkel in Gent biedt Paulien Verhaest van Blommm mensen een ecologisch alternatief met de boodschap: kies voor lokale, biologische bloemen. (c) Foto: Blommm

Al sinds 2017 verkoopt Blommm biologische en lokaal geteelde bloemen. Sinds dit jaar is ook haar bloemenwinkel in hartje Gent biologisch gecertificeerd, een primeur voor Vlaanderen. Blommm ontstond vanuit verontwaardiging, zo vertelt zaakvoerder Paulien ons: “Een klassieke florist weet vaak niet hoe de bloemen in zijn zaak geteeld worden of waar ze vandaan komen. Dat moest anders.”


Paulien had eerst het plan om zelf bloemen te telen. Toen kwam ze in contact met een aantal gedreven biologische bloemenboerinnen en merkte ze dat het probleem vooral lag bij de verkoop. “Daar kroop veel energie in bij de telers. En dus zou Blommm een tussenschakel worden tussen veld en vaas. We bieden consumenten toegang tot een ecologisch alternatief, en verkopen daarbij vooral onze boodschap: kies voor lokale, biologische bloemen.”

Zo’n alternatief is nodig, want de klassieke bloemensector berokkent enorm veel schade aan het milieu, onder meer door overmatig pesticidengebruik en het transport. Paulien: “Ik zocht naar bloemen met een meerwaarde voor bodem en biodiversiteit. Dan kom je vanzelf bij bio en lokaal uit.” 

“Onze klanten kunnen in onze 100% biologische bloemenwinkel heel duidelijk zien dat bloemen een natuurproduct zijn en dat de seizoenen daar een rol spelen."
20220616 Blommm Sfeerbeeld2 © Foto: Paulien Verhaest van biologische bloemenwinkel Blommm

Pionier tussen veld en vaas

Paulien steekt veel tijd in een goede relatie met de bloementelers, en overlegt vaak met hen: “Bloemen zijn een natuurproduct, waar zowel voor telers als verkopers risico’s aan hangen. Ik zoek naar continuïteit en voor bijvoorbeeld trouwboeketten zijn bloemensoort en kleur ook belangrijk.” Die continuïteit lukt door met verschillende telers samen te werken. Uit noodzaak, want er is geen alternatief voor lokale, biologische bloemen. “In die 5 jaar is dat tot nog toe altijd gelukt.”

Wel een uitdaging zijn de wintermaanden. “Onze klanten kunnen bij ons heel duidelijk zien dat bloemen een natuurproduct zijn en dat de seizoenen daar een rol spelen. Eind oktober schakelen we van verse bloemen over naar droogbloemen. Dat zijn geen overschotten, maar die worden speciaal geteeld voor die reden. Zo hebben we het hele jaar door een aanbod.” Daarnaast vind je in de winkel van Blommm ook keramiek van lokale Gentse makers en lokale thee. 

"Grote kamerplanten worden zo snel opgekweekt dat ze vaak maar een jaar meegaan. Wij moeten heel vaak tegen mensen zeggen: het zijn kleine plantjes, maar ze groeien nog."
20220616 Blommm Sfeerbeeld1

Van boeket tot kamerplant

Pauliens strijd is nog lang niet gestreden. Zo heeft ze maar een beperkt aanbod biologische kamer- en perkplanten, vooral omdat die eerste in pot worden gekweekt en daardoor niet biologisch kunnen worden. “En toch is het belangrijk dat ook hier een biologisch aanbod ontstaat. Heel veel mensen kopen in een tuincentrum planten voor in de tuin en denken dat ze zo bijdragen tot het milieu, terwijl de productie  van veel van die planten erg belastend is. Niet alleen door pesticidengebruik, maar ook door transport. We proberen met een aantal kleine spelers de wereld te redden, maar de sleutel ligt voor een groot deel bij dat plant- en zaaigoed.”

Zo vindt Paulien dat consumenten zich soms verkijken op de grootte van een plant: “Mensen zijn het gewend om grote planten te kopen, liefst van al staan ze in bloei bij aankoop. Maar die zijn zo snel opgekweekt dat ze vaak maar een jaar meegaan. Wij moeten heel vaak zeggen: het zijn kleine plantjes, maar ze groeien nog. We zijn een kleine winkel en kunnen dat persoonlijk advies ook geven, maar in een tuincentrum geraken die kleine planten wellicht minder goed verkocht.” 

“De sierteeltsector moet in de spiegel durven kijken. We willen andere floristen tonen dat een andere aanpak mogelijk is.”

Naar een andere aanpak

En ook de overheid heeft nog een rol te spelen. Paulien: “Bij boontjes uit de supermarkt is het meteen duidelijk van waar die komen. Voor bloemen ontbreekt zulke wetgeving. Nochtans zouden klanten ook daar makkelijk te weten moeten kunnen komen wat de ecologische voetafdruk is van een boeket rozen. De sierteeltsector moet transparanter worden, hij moet in de spiegel durven kijken.”

Blommm wil een katalysator zijn voor de hele sierteelt- en bloemensector. Paulien: “We willen andere floristen tonen dat een andere aanpak mogelijk is.”

Bloemenwinkel Blommm verkoopt 100% biologische bloemen van lokale telers, Waaistraat 4, 9000 Gent, www.blommm.be

hoe herken je een biologische bos bloemen?

Het zit vanbinnen, weet je wel. Biologische bloemen worden geteeld in de volle grond zonder chemisch-synthetische bestrijding of kunstmest. Het zijn sterke en gezonde bloemen die tijd en ruimte krijgen om volgens het seizoen te groeien. In onze online gids Biopunten vind je een overzicht van biologische bloementelers en afhaalpunten in jouw regio.  

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.