​Portret - Herr Seele: “Voor bio gaan is jezelf heruitvinden”

17.10.2017
Herr Seele Hopveld3 © François De Heel

Herr Seele – geboren als Peter Van Heirseele – is niet voor één gat te vangen: bij het grote publiek is hij vooral bekend als cartoonist (Cowboy Henk), maar hij is ook kunstenaar, maakte programma's, schreef scenario's, en stond op de planken met brother-in-arms Kamagurka. Daarnaast heeft Herr Seele een pianowinkel en is hij een gepassioneerde verzamelaar en hersteller van piano's. Vanaf nu prijkt er een nieuwe functie op zijn cv: ambassadeur van de biobier- en biowijncampagne. Een gesprek met een verwoede kunst- én bioliefhebber.


Na de fotoshoot kaart Herr Seele nog even na met biohopteler en brouwer Joris Cambie en er vallen al meteen enkele stevige uitspraken. "Wist je dat wij dreigen achter te lopen op Amerika en Engeland? Daar komen in een sneltempo bierbrouwerijen bij!" (zowel het VK als de VS noteerden in 2016 een groei van 8% van small and independent craft brewers) en "We moeten weer leren om bier te degusteren. Vooral jonge mensen!". Dat belooft!

Je bent een grote fan van bier: er is een Cowboy Henk bier op de markt en je hebt ooit met bier geschilderd ten voordele van Music for Life (een levensgrote Cowboy Henk). Waar komt die liefde voor bier vandaan?

Herr Seele: Wel, ik ga ervan uit dat bier - met mate gedronken - heel gezond is. Als je bijvoorbeeld een geuze drinkt, dan proef je gewoon dat dat een medicijn is. Ik ben echt een liefhebber van gefermenteerde producten. Iets als molkosan gebruik ik iedere dag! En bier is ook zo'n product. Ik geloof enorm in het heil van fermentatie, da's gewoon heel gezond, het helpt de vertering van vette spijzen, daarom wordt bier bij het eten gedronken!

Ik drink niet iedere dag bier maar zou het wel kunnen. Ik vind het gewoon gezond. Ik kijk ook geen televisie, een mens moet iets doen 's avonds hè? Gewoon genieten van een glas (grinnikt).

Onze campagne draait om biobier en biowijn. Heb je een voorkeur voor een van de twee?

Ik ben meer een bierliefhebber dan een wijnliefhebber – en als ik kan kiezen ga ik voor bio. Hoewel, qua bier vind ik Saison Dupont een ongelooflijk goed bier, da's wel geen bio maar die brouwerij werkt veel met bio. Maar ik steun de bio-industrie graag – euh, klopt dat woord wel? Nee, hè! Verwarrend is dat. (lacht) De biosector bedoel ik dus, omdat we daar met onze familie al zo lang in geloven en mee bezig zijn.

A way of life

Waarom vind je het belangrijk om mee aan de kar te trekken van bioproducten en je daarvoor te engageren?

Bio is a way of life. Als je bij mij de frigo opendoet, dan zie je 100% bio. Dat is al m'n hele leven zo. Ik heb dat met de paplepel meegekregen. Mijn moeder kocht alles bio. Bio vonden wij altijd het belangrijkste principe. Hoe is dat begonnen? Via de muesli, denk ik. Mijn moeder was iemand die geen blad voor de mond nam. Als ze langs een veld fietste waar een boer pesticiden aan het sproeien was, dan stopte ze om die boer aan te spreken. 'Waarom doe je dat?' vroeg ze dan. Ze pikte het niet dat er gespoten werd en zag het nefaste ervan in.

Later gingen we meer en meer vegetarisch eten, en dan is het belangrijk dat je groenten van topkwaliteit zijn. En ja, we gaan ervan uit dat bio beter is! Je moet er ook bij betrokken zijn, je moet weten waar het over gaat. Ga dus naar opendeurdagen, doe een bedrijfsbezoek of leer producenten kennen op de biomarkt.

"Ik hou ook van traditie en van authentieke grond waarop nog op een authentieke manier wordt gewerkt. Voor mij is biolandbouw eigenlijk de echte, traditionele landbouw."

Wat zijn voor jou de kwaliteiten van biobier?

Ik eet 100% bio thuis. Ik ga ervan uit dat bijvoorbeeld graan in bier 100% bio is, en dat dat gewoon veel gezonder is, dat er geen pesticiden in zitten. Ik hou ook van traditie en van authentieke grond waarop nog op een authentieke manier wordt gewerkt. Voor mij is biolandbouw eigenlijk de echte, traditionele landbouw. Men zegt altijd dat we met bio de wereldbevolking niet kunnen voeden. En de bevolking van Afrika zal binnen 30 jaar zowat verdubbelen. Ik denk dat het heel belangrijk is om ook daar voor gezonde voeding te gaan.

Dus op dit hopbedrijf voel je je echt wel in je sas!

Ja, ik vind het heel fijn om dit bedrijf te zien. Kleine bedrijven zijn minder op de markt of op omzet gefocust, bij grote bedrijven mis ik de band naar het heilzame. Wat ik vooral leuk vind hier bij Joris Cambie is dat hij hop teelt én bier maakt. Diversifiëren is leuk én belangrijk. Als je alleen hop verkoopt, weet je niet wat ermee gebeurt. Maar hier weet je precies welke hop in welk bier terecht komt. Bovendien heeft hij contact met de consument en krijgt hij zo feedback. Wij hebben een soortgelijk verhaal: Kamagurka en ik maken al 36 jaar Cowboy Henk in Humo maar we krijgen nooit feedback van de lezer. We weten zelfs niet of dat gelezen wordt. Maar nu maken we meer kunst (nvdr: een groot schilderij met Cowboy Henk voor het festival BDFIL in Lausanne) en daardoor ga je praten met mensen en krijg je feedback. In onze samenleving is het belangrijk om jezelf heruit te vinden. Zelfs voor bio gaan is jezelf heruitvinden – een nieuwe invalshoek vinden voor je bedrijf.

Joris Cambie3

Herr Seele met biohopteler Joris Cambie tussen de hoge hoppranken

Je staat erom bekend dat je erg zuinig leeft. Waarom doe je dat?

Ja, ik ben nogal stoïcijns van karakter. Ik was mijn lijf superouderwets met een washandje. Elke dag douchen vind ik veel te veel waterverspilling, dat kan ik niet over mijn hart krijgen. Eigenlijk moeten we gaan naar een bevolking die een EQ heeft, een ecologisch quotiënt, in plaats van een IQ. Je moet leren ecologisch denken op alle mogelijker manieren. En landen als China en India moeten echt het voortouw nemen, want die zijn zo dichtbevolkt en hebben dus veel impact. Diversiteit vind ik ook belangrijk. Als je bedenkt dat er misschien 2000 genetische bananensoorten zijn – die worden in Leuven bewaard - dat is een enorme rijkdom. Maar als je maar één soort teelt en er zit een ziekte op die soort, dan ben je gezien natuurlijk. Dat geldt trouwens ook voor de samenleving – diversiteit geeft rijkdom!

Biocowboy

Is Cowboy Henk ook zo tuk op bio?

Cowboy Henk is 100% bio (lacht). Hij is een bioproduct, kan niet anders. Want ik ben helemaal bio, wat wij doen is bio. En onze boeken (1) worden gedrukt op biopapier en met bio-inkt. Ook belangrijk is dat we het allemaal zelf in handen nemen, als een kleine ondernemer, en dat we niet afhankelijk zijn van de grote spelers in de boekenmarkt.

Ik probeer mensen er voortdurend van te overtuigen om bio te proeven of om bio uit te proberen. Tot vervelens toe.

Op de affiche proost je met Joris Cambie op de smaak en kwaliteit van biobier. Is dat iets wat je ook in je eigen leven doet: je vrienden aansporen om meer biobier te drinken?

Natuurlijk, het zal wel zijn. Als ze geen biobier nemen, trakteer ik niet (lacht). Een glas bier drinken in een fijn gezelschap is zeer ontspannend. Ik denk dat dat een ticketje is voor je oude dag. Je hoort dat vaak van honderdjarigen: Hoe heb je dat gedaan? Ah, elke dag een glas cognac of een trappist! Het ideale moment om bier te drinken is voor mij als aperitief. Of tijdens een meeting. Ik werk vaak met Kama op café, en dan zoeken we plekken met biobier of biowijn. We gaan altijd voor bio als we kunnen. Soms proberen we bieren van kleine ambachtelijke brouwerijen waarin we geloven en die misschien mettertijd bio zullen worden (hopen we). Ik probeer mensen er voortdurend van te overtuigen om bio te proeven of om bio uit te proberen. Tot vervelens toe.

Super! Blijf dat maar doen!


(1) Kamagurka en Herr Seele gaan een eigen uitgeverij oprichten: Hoek Af. De bedoeling is dat die het volledige oeuvre van Cowboy Henk zal uitgeven. Het eerste boek wordt in 2017 verwacht.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.