Herr Seele drinkt bio: “Biobier, dat borrelt van liefde!”

06.10.2017
Afgeleide Aff Campagne Web © François De Heel voor BioForum Vlaanderen
Ambassadeur Herr Seele met biohopteler Joris Cambie toasten op een succesvolle campagne

Proef zelf de rijke smaak van bio, ook in je glas! Ontdek biologisch bier, wijn en sterke drank tijdens onze campagneweek van 21 tot 29 oktober. Herr Seele, cartoonist en kunstenaar, is overrompeld door de kwaliteit en smaak van biobier. Bij biologisch hopteler Joris Cambie ontdekt hij dat hop, dé bittere smaakmaker in bier, zonder chemische pesticiden geteeld kan worden. En dat biologisch bier van topkwaliteit is!


Wat maakt bier bio?

Weinigen weten wat een bier nu precies bio maakt. Het grote verschil zit in de eerste plaats in de gebruikte landbouwingrediënten (hop en graan, meestal gerst). Die zijn afkomstig uit de biologische landbouw, dus geteeld zonder chemische pesticiden of kunstmest. Ook op additieven en hulpstoffen tijdens het brouwproces gelden voor biobier strengere normen. Biobier bevat geen onnodige smaak- of schuimversterkers. Meer info vind je in de fiche biobier.

Biobierliefhebber

Herr Seele - geboren als Peter van Heirseele - eet (en drinkt) al z'n hele leven biologisch. "Bio is ‘a way of life’. Als je bij mij de frigo opendoet, dan zie je 100% bio. Dat is al mijn hele leven zo. Ik heb dat met de paplepel meegekregen. Biologisch eten heeft net zoals humor veel met logisch denken en met inzicht te maken: je gaat nadenken over de weg die de groente heeft afgelegd. Wat is die groente precies? Hoe zit die in de grond? Wat doet de boer ermee?" vertelt hij.

Waar mogelijk kiest Herr Seele voor biologisch bier. "Een goed glas bier drink ik liefst in fijn gezelschap. Het ideale moment om bier te drinken is voor mij als aperitief. Ik werk vaak samen met Kamagurka op café, en dan zoeken we plekken met biobier of biowijn. Ik spoor mensen graag aan om bio uit te proberen. Soms zelfs tot vervelens toe’," lacht hij.

Lees het volledige interview met Herr Seele.

Belgische biohopteler

Joris Cambie is één van de achttien hoptelers in België én de enige biologische! Vanaf 1997 schakelde Cambie over naar de biologische hopteelt. Om aan de andere telers te bewijzen dat het mogelijk is! Dat was geen sinecure. Gangbare telers gebruiken chemisch-synthetische gewasbescherming om het risico op oogstverliezen te beperken. Chemisch-synthetische middelen zijn in bio wettelijk niet toegelaten. Slechts een beperkt aantal natuurlijke bestrijdingsmiddelen zijn toegelaten. De teelt van hop vergt dus vakmanschap want de hopplant is vanwege zijn snelle groei (soms tot 25 cm op één dag!) sowieso erg plaag-en ziektegevoelig.

"Als je last krijgt van een plaag of ziekte, dan ben je eigenlijk al te laat," vertelt Cambie over zijn preventieve aanpak. "Een goede, rijke grond, dat is de basis van alles. Ik voed de planten niet, maar wel de bodem; dat gebeurt met organische bemesting. En dan zorgt die bodem voor een evenwichtige voeding voor die planten, waardoor die al minder vatbaar zijn voor ziektes."

Herr Seele is alvast onder de indruk: "Diversifiëren is leuk én belangrijk. Daarom vind ik het fijn om te zien dat Joris niet enkel hop teelt, maar er ook bier van brouwt." Met Brouwerij De Plukker begon Cambie in 2011 ook zelf bier te brouwen. De bieren worden er ambachtelijk gebrouwen met 100% Poperingse biohop en zo lokaal mogelijke ingrediënten.

Lees het volledige interview met Joris Cambie.

Biowijn in de kijker

Ook biowijn zetten we tijdens de campagne in de kijker. Biologische wijn begint bij de kwaliteitsdruiven die biologisch geteeld zijn, dus zonder gebruik van chemische pesticiden of kunstmest. De biologische druiven groeien uit een natuurlijk vruchtbare bodem die zorgt voor een sterke plant. Ook de vinificatie, het proces van sap tot wijn, gebeurt met de grootste zorg: chemische smaak-, geur- of kleurstoffen zijn volledig uit den boze. De wettelijke toegestane toevoeging van sulfiet is veel beperkter dan in gangbare wijnen - sommige biowijnen bevatten zelfs helemaal geen toegevoegde sulfiet.


Afgeleide Wijninfo Web

Campagneweek 21-29 oktober:

Ga naar een degustatie met biobier of biowijn

Stem op je favoriete biobier!

Welk biobier is jouw absolute favoriet? Blond, bruin of amberkleurig bier? Een goede tripel of een fris fruitbier? Voor elke soort bier bestaat er een lekkere biovariant: er zijn momenteel zo’n 150 verschillende Belgische biobieren.

Win een verrassende striproman over biowijn

Een striptekenaar en een wijnbouwer: het lijkt onwaarschijnlijk maar de gelijkenissen tussen hun werk is opvallend. Etienne Davodeau brengt in De onwetenden het relaas van een boeiende ontmoeting tussen hemzelf en een biodynamische wijnboer. Ieder verdiept zich in de wereld van de ander. Het boek brengt de productie van bio-dynamische wijnbouw in woord én vooral beeld tot leven. Je kunt de wijnranken bijna zelf aanraken en je loopt doorheen de verschillende seizoenen mee met de wijnbouwer. Omgekeerd geeft het verhaal ook een inkijk in de bijzondere wereld van uitgeverijen en stripbeurzen.

Zoek een biowinkel in je buurt

Op zoek naar een winkel met die lekkere biowijn of dat frisse biobier? Je vindt ongetwijfeld een biopunt in jouw buurt!

Afgeleide Bierinfo Web

Bier en wijn met liefde gebrouwen, drink je met verstand!

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.