Portret - Kempengoud: Jules en Gijs bouwen aan een boerderij vol leven in en op de grond

28.01.2022
Kempengoud Header Zonder Tekst
Foto: Kobe Van Looveren voor BioForum
In categorie

Wat boer Jules met Kempengoud in Essen uit de grond gestampt heeft, mag nooit verloren gaan. Daarom is boer Gijs, de man die zijn job bij een bank omruilde voor het veld, enkele jaren geleden mee ingestapt, en bouwt hij nu mee aan het biologisch tuinbouwbedrijf met aandacht voor het leven in én op de grond.


Zo’n negen jaar geleden startte tuinaannemer Jules D’Hooghe met Kempengoud: een kleinschalige bioboerderij met bijhorende hoevewinkel. Het project oogstte al snel heel wat bijval. Jules was op dat moment al wat ouder en wou zijn project toekomst geven. 

Daarom zocht hij een overnemer. Die vond hij in Gijs Van den Bleeken: “We waren klant hier. Ik werkte als bankbediende, maar wilde meer bijdragen aan de wereld. Ik was zelf al wat aan het tuinieren. In 2018 ben ik in Kempengoud gestapt en hebben we samen een overnameplan uitgewerkt.”

Jules bouwt vandaag rustig af, maar werkt nog mee in het bedrijf. Ook Penelope, de echtgenote van Gijs, wil de stap zetten naar landbouw en volgt nu een opleidingstraject bij Landwijzer. Gijs: “We zijn een jong gezin, ik had weinig kennis en dus is het wel goed dat Jules hier nog mee rondloopt. Ik kan veel van hem leren. Met mijn economische achtergrond focus ik mij op de uitbouw van de winkel. Jules leverde al aan voedselteams en had eigen verdeelpunten. Daar is ook een hoevewinkel met online luik bijgekomen. Ik hou van de afwisseling tussen fysieke arbeid en die commerciële kant.”

Gijs: “We waren klant hier. Ik werkte als bankbediende, maar wilde meer bijdragen aan de wereld.”
Kempengoud Hoofdbeeld1

Beter een goede boer, dan een verre supermarkt

Beter een goede boer, dan een verre supermarkt. Kempengoud mikt op de korte keten, al leveren ze soms ook aan bijvoorbeeld the Food Hub. Gijs: “We bieden vooral eigen teelten aan in onze winkel. Heel divers, want we doen eigenlijk alles wat we kunnen. Zoveel verschillende teelten is wel een zoektocht. Onze sterktes? Onze aardbeien noemen we ons Kempengoud, daar komt ook de naam vandaan. In de winter kuilen we witlof in, op de traditionele manier. En we bieden ook asperges en frambozen aan. Grove teelten als ajuin en aardappel kopen we aan. Dat geldt ook voor Europees fruit: we werken daar zoveel mogelijk samen met coöperaties die we vertrouwen. We zijn onlangs naar Sicilië gereisd om onze producenten te leren kennen, zodat we dat verhaal mee kunnen geven aan onze klanten.”

Gijs: “Onze aardbeien noemen we ons Kempengoud, daar komt ook de naam vandaan. In de winter kuilen we witlof in, op de traditionele manier.”
Kempengoud Sfeerbeeld5

Het mooiste verhaal

De keuze voor bio werd destijds gemaakt door Jules, maar ook Gijs en Penelope zijn overtuigd van de meerwaarde van het label. “Wij gaan zelfs nog verder dan de biowetgeving, want we gebruiken geen enkel middel om plagen, onkruid of ziektes te bestrijden.”

Kempengoud heeft ambities, maar zoekt tegelijkertijd ook naar evenwicht. Penelope: “We werken hard, maar we bewaken ook de balans werk-privé. We willen ons verhaal en onze visie over mensen verbinden nog meer naar buiten brengen. Dat doen we o.m. door diversiteit in ons team te steken. In de toekomst willen we nog een zorgluik uitbouwen. En we versterken het gemeenschapsgevoel door bv. op zaterdag soep aan te bieden in onze hoevewinkel.”

“Bij dit verhaal voel ik de goesting om het te blijven vertellen.”
Kempengoud Sfeerbeeld3

Gijs en Penelope zijn blij met de gemaakte keuzes. Penelope: “We hebben tot nog toe altijd stapjes vooruitgezet, ik ben benieuwd naar waar het ons nog leiden zal.” Gijs voegt daar nog aan toe: “Ik ben trots dat ik de stap heb gezet. Net als in mijn vorige leven verkoop ik nu ook verhalen, maar bij dit verhaal voel ik echt de goesting om het steeds opnieuw te vertellen.” 

Bron: Bio Actief 54

Kempengoud Sfeerbeeld4
Kempengoud Sfeerbeeld6
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.