Portret - Kempengoud: Jules en Gijs bouwen aan een boerderij vol leven in en op de grond
Wat boer Jules met Kempengoud in Essen uit de grond gestampt heeft, mag nooit verloren gaan. Daarom is boer Gijs, de man die zijn job bij een bank omruilde voor het veld, enkele jaren geleden mee ingestapt, en bouwt hij nu mee aan het biologisch tuinbouwbedrijf met aandacht voor het leven in én op de grond.
Zo’n negen jaar geleden startte tuinaannemer Jules D’Hooghe met Kempengoud: een kleinschalige bioboerderij met bijhorende hoevewinkel. Het project oogstte al snel heel wat bijval. Jules was op dat moment al wat ouder en wou zijn project toekomst geven.
Daarom zocht hij een overnemer. Die vond hij in Gijs Van den Bleeken: “We waren klant hier. Ik werkte als bankbediende, maar wilde meer bijdragen aan de wereld. Ik was zelf al wat aan het tuinieren. In 2018 ben ik in Kempengoud gestapt en hebben we samen een overnameplan uitgewerkt.”
Jules bouwt vandaag rustig af, maar werkt nog mee in het bedrijf. Ook Penelope, de echtgenote van Gijs, wil de stap zetten naar landbouw en volgt nu een opleidingstraject bij Landwijzer. Gijs: “We zijn een jong gezin, ik had weinig kennis en dus is het wel goed dat Jules hier nog mee rondloopt. Ik kan veel van hem leren. Met mijn economische achtergrond focus ik mij op de uitbouw van de winkel. Jules leverde al aan voedselteams en had eigen verdeelpunten. Daar is ook een hoevewinkel met online luik bijgekomen. Ik hou van de afwisseling tussen fysieke arbeid en die commerciële kant.”
Gijs: “We waren klant hier. Ik werkte als bankbediende, maar wilde meer bijdragen aan de wereld.”
Beter een goede boer, dan een verre supermarkt
Beter een goede boer, dan een verre supermarkt. Kempengoud mikt op de korte keten, al leveren ze soms ook aan bijvoorbeeld the Food Hub. Gijs: “We bieden vooral eigen teelten aan in onze winkel. Heel divers, want we doen eigenlijk alles wat we kunnen. Zoveel verschillende teelten is wel een zoektocht. Onze sterktes? Onze aardbeien noemen we ons Kempengoud, daar komt ook de naam vandaan. In de winter kuilen we witlof in, op de traditionele manier. En we bieden ook asperges en frambozen aan. Grove teelten als ajuin en aardappel kopen we aan. Dat geldt ook voor Europees fruit: we werken daar zoveel mogelijk samen met coöperaties die we vertrouwen. We zijn onlangs naar Sicilië gereisd om onze producenten te leren kennen, zodat we dat verhaal mee kunnen geven aan onze klanten.”
Gijs: “Onze aardbeien noemen we ons Kempengoud, daar komt ook de naam vandaan. In de winter kuilen we witlof in, op de traditionele manier.”
Het mooiste verhaal
De keuze voor bio werd destijds gemaakt door Jules, maar ook Gijs en Penelope zijn overtuigd van de meerwaarde van het label. “Wij gaan zelfs nog verder dan de biowetgeving, want we gebruiken geen enkel middel om plagen, onkruid of ziektes te bestrijden.”
Kempengoud heeft ambities, maar zoekt tegelijkertijd ook naar evenwicht. Penelope: “We werken hard, maar we bewaken ook de balans werk-privé. We willen ons verhaal en onze visie over mensen verbinden nog meer naar buiten brengen. Dat doen we o.m. door diversiteit in ons team te steken. In de toekomst willen we nog een zorgluik uitbouwen. En we versterken het gemeenschapsgevoel door bv. op zaterdag soep aan te bieden in onze hoevewinkel.”
“Bij dit verhaal voel ik de goesting om het te blijven vertellen.”
Gijs en Penelope zijn blij met de gemaakte keuzes. Penelope: “We hebben tot nog toe altijd stapjes vooruitgezet, ik ben benieuwd naar waar het ons nog leiden zal.” Gijs voegt daar nog aan toe: “Ik ben trots dat ik de stap heb gezet. Net als in mijn vorige leven verkoop ik nu ook verhalen, maar bij dit verhaal voel ik echt de goesting om het steeds opnieuw te vertellen.”
Bron: Bio Actief 54