Portret - Kriket: "Het circulaire van biolandbouw past ook perfect bij krekels."

18.10.2021
20211018 Kriket Hoofdfoto
Foto: Birgit Sterckx voor Kriket
In categorie

Het Brusselse bedrijf Kriket, dat krekels in biologische snackrepen verwerkt, gelooft erin dat insecten - en dus vooral krekels - op termijn een belangrijke rol zullen spelen in onze voedselvoorziening. "Krekels bevatten dubbel zoveel eiwitten als rundvlees en ze worden bovendien gekweekt op voedseloverschotten", vertelt Michiel Van Meervenne, die Kriket samen met zijn zus Anneleen heeft opgericht.


Krekels als eiwitbron

Hebben krekels een plaats in de landbouw van de toekomst? Michiel en Anneleen van Meervenne twijfelen daar niet aan. Michiel: “Insecten zijn een heel efficiënte eiwitbron: ze bevatten dubbel zoveel eiwitten als rundvlees, met een klimaatimpact gelijk aan die van planten. Ze worden bovendien gekweekt op voedseloverschotten en je hebt er veel minder water en ruimte voor nodig. Dat ontdekte ik toen ik in mijn vorig leven als journalist een krekelkwekerij in Brussel bezocht. Ik was er zo van onder de indruk dat ik er zelf mee aan de slag wou.”

Samen met zus Anneleen richtte hij na een succesvolle crowdfunding Kriket op. Hun missie? Ervoor zorgen dat het grote publiek insecten ook gaat zien als voedingsbron. Anneleen: “Best wel een uitdaging, want we hebben eerder een negatieve connotatie met insecten. We moeten dus slimme, creatieve manieren vinden om die drempel te overwinnen. Het is niet toevallig dat we eerst een Kriket-reep lanceerden: dat is een makkelijk en toegankelijk product. De volgende stap is laten proeven natuurlijk, en praten met mensen. Daar zetten we sterk op in, want het is de enige manier om mensen aan boord te krijgen.”

"Het  circulaire verhaal van biolandbouw past ook perfect bij dat van de krekels. Bovendien staat de bioconsument heel erg open voor innovatie."

Van krekelreep tot granola

Intussen is het assortiment uitgebreid met Kriket-granola en gedroogde krekels, al zijn die laatste niet bio.  Michiel: “Dat is het gevolg van de wetgeving. We willen als overtuigde bioconsumenten sowieso onze producten als bio op de markt brengen. Het  circulaire verhaal van biolandbouw past ook perfect bij dat van de krekels. Bovendien staat de bioconsument heel erg open voor innovatie, daar zitten onze klanten.

Onze Kriket-reep was dan ook het eerste bioproduct in Europa met insecten in. Alleen zegt de huidige biowetgeving niets over insecten. We kunnen ze dus niet laten certificeren. Wel mogen biologische producten maximum 5 procent niet-biologische ingrediënten bevatten. In onze granola en repen zit dan ook maar 5 procent krekelmeel. Volgend jaar komt er een nieuwe biowetgeving, en daarin zouden wel regels voor biologische insectenkweek staan. Onze kweker uit Nederland is van plan om om te schakelen van zodra dat kan.”

Hun missie? Ervoor zorgen dat het grote publiek insecten ook gaat zien als voedingsbron.
20211018 Kriket Productfoto

Verandering in eetpatroon

Wie een nieuw product op de markt brengt, laat zich maar beter goed omringen. “Voor onze receptuur klopten we aan bij Hogeschool Gent. Wij zijn immers geen voedingsingenieurs. Op dat vlak zitten we goed in ons land. Heel wat onderzoekers zijn hier mee bezig, en de Vlaamse overheid heeft een insectenplatform opgericht dat onderzoekswereld, bedrijven en overheid samenbrengt. Er lopen momenteel zo’n 45 onderzoeken rond insecten in Vlaanderen. Dat is gigantisch.” Zelf wil Kriket ook bijdragen tot de ontwikkeling van de insectensector. Zo haalden ze onlangs Europese onderzoeksubsidies binnen om na te gaan welke reststromen gebruikt kunnen worden om krekels op te kweken.

Dat nieuwe voeding introduceren tijd vraagt, beseffen ze bij Kriket maar al te goed. Toch zijn ze ambitieus en kijken ze intussen naar het buitenland. Michiel: “Doordat we met zo’n gloednieuw product bezig  zijn, moeten we doordachte keuzes maken.“ Anneleen voegt daar aan toe, “Toch hebben we bij een heel aantal consumenten al voor verandering in hun eetpatroon kunnen zorgen en krijgen we veel positieve reacties. Dat is een ontzettend fijn gevoel.”

Bron: ons vakblad Bio Actief 53

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.