Portret - Kriket: "Het circulaire van biolandbouw past ook perfect bij krekels."
Het Brusselse bedrijf Kriket, dat krekels in biologische snackrepen verwerkt, gelooft erin dat insecten - en dus vooral krekels - op termijn een belangrijke rol zullen spelen in onze voedselvoorziening. "Krekels bevatten dubbel zoveel eiwitten als rundvlees en ze worden bovendien gekweekt op voedseloverschotten", vertelt Michiel Van Meervenne, die Kriket samen met zijn zus Anneleen heeft opgericht.
Krekels als eiwitbron
Hebben krekels een plaats in de landbouw van de toekomst? Michiel en Anneleen van Meervenne twijfelen daar niet aan. Michiel: “Insecten zijn een heel efficiënte eiwitbron: ze bevatten dubbel zoveel eiwitten als rundvlees, met een klimaatimpact gelijk aan die van planten. Ze worden bovendien gekweekt op voedseloverschotten en je hebt er veel minder water en ruimte voor nodig. Dat ontdekte ik toen ik in mijn vorig leven als journalist een krekelkwekerij in Brussel bezocht. Ik was er zo van onder de indruk dat ik er zelf mee aan de slag wou.”
Samen met zus Anneleen richtte hij na een succesvolle crowdfunding Kriket op. Hun missie? Ervoor zorgen dat het grote publiek insecten ook gaat zien als voedingsbron. Anneleen: “Best wel een uitdaging, want we hebben eerder een negatieve connotatie met insecten. We moeten dus slimme, creatieve manieren vinden om die drempel te overwinnen. Het is niet toevallig dat we eerst een Kriket-reep lanceerden: dat is een makkelijk en toegankelijk product. De volgende stap is laten proeven natuurlijk, en praten met mensen. Daar zetten we sterk op in, want het is de enige manier om mensen aan boord te krijgen.”
"Het circulaire verhaal van biolandbouw past ook perfect bij dat van de krekels. Bovendien staat de bioconsument heel erg open voor innovatie."
Van krekelreep tot granola
Intussen is het assortiment uitgebreid met Kriket-granola en gedroogde krekels, al zijn die laatste niet bio. Michiel: “Dat is het gevolg van de wetgeving. We willen als overtuigde bioconsumenten sowieso onze producten als bio op de markt brengen. Het circulaire verhaal van biolandbouw past ook perfect bij dat van de krekels. Bovendien staat de bioconsument heel erg open voor innovatie, daar zitten onze klanten.
Onze Kriket-reep was dan ook het eerste bioproduct in Europa met insecten in. Alleen zegt de huidige biowetgeving niets over insecten. We kunnen ze dus niet laten certificeren. Wel mogen biologische producten maximum 5 procent niet-biologische ingrediënten bevatten. In onze granola en repen zit dan ook maar 5 procent krekelmeel. Volgend jaar komt er een nieuwe biowetgeving, en daarin zouden wel regels voor biologische insectenkweek staan. Onze kweker uit Nederland is van plan om om te schakelen van zodra dat kan.”
Hun missie? Ervoor zorgen dat het grote publiek insecten ook gaat zien als voedingsbron.
Verandering in eetpatroon
Wie een nieuw product op de markt brengt, laat zich maar beter goed omringen. “Voor onze receptuur klopten we aan bij Hogeschool Gent. Wij zijn immers geen voedingsingenieurs. Op dat vlak zitten we goed in ons land. Heel wat onderzoekers zijn hier mee bezig, en de Vlaamse overheid heeft een insectenplatform opgericht dat onderzoekswereld, bedrijven en overheid samenbrengt. Er lopen momenteel zo’n 45 onderzoeken rond insecten in Vlaanderen. Dat is gigantisch.” Zelf wil Kriket ook bijdragen tot de ontwikkeling van de insectensector. Zo haalden ze onlangs Europese onderzoeksubsidies binnen om na te gaan welke reststromen gebruikt kunnen worden om krekels op te kweken.
Dat nieuwe voeding introduceren tijd vraagt, beseffen ze bij Kriket maar al te goed. Toch zijn ze ambitieus en kijken ze intussen naar het buitenland. Michiel: “Doordat we met zo’n gloednieuw product bezig zijn, moeten we doordachte keuzes maken.“ Anneleen voegt daar aan toe, “Toch hebben we bij een heel aantal consumenten al voor verandering in hun eetpatroon kunnen zorgen en krijgen we veel positieve reacties. Dat is een ontzettend fijn gevoel.”