Portret - Staveshof van ambtenaar tot bioboer: "Nog geen moment met tegenzin opgestaan"
Sinds enkele jaren zijn Bart en zijn vrouw Roselien gebeten door de landbouwmicrobe. Bart werkte als ambtenaar, maar de drang om met de handen te werken werd steeds groter. Op Staveshof telen zij nu fruit in hun biologische boomgaard en houden ze ook schapen en kippen. "Ik ben nog geen moment met tegenzin opgestaan. Ik ben blij dat het allemaal aan het lukken is."
Als je Bart Van der Straeten vijf jaar geleden verteld zou hebben dat hij vandaag voltijds biologisch fruitteler zou zijn, zou hij dat eens weggelachen hebben. Toch is dat precies waarmee de voormalige ambtenaar vandaag zijn dagen vult: “Ik was altijd wel gepassioneerd door fruitteelt en hielp tijdens vakanties af en toe al mee op een fruitbedrijf in onze buurt. In 2015 wilden mijn vrouw Roselien en ik met die passie aan de slag. We plantten een hoogstamboomgaard en kweekten schapen en kippen, waarvan we het vlees rechtstreeks verkopen. Op basis van de keuzes die we maakten, was het een logische stap om ons ook biologisch te laten certificeren.” Zo ontstond Staveshof.
Fruitbomen, kippen en schapen
Voltijds boer werd Bart echter pas twee jaar later. “Boeren deed ik eerst in bijberoep. Maar in 2017 leerden we Leon kennen, een gangbare fruitteler die een overnemer zocht. We hapten toe, maar vroegen aan Leon of hij nog een paar jaar mee aan boord wou blijven. Een andere voorwaarde was dat we zouden omschakelen naar bio. Daar stond Leon voor open. Hij zou hetzelfde doen in mijn situatie, zei hij me.”
Vandaag zijn er dus twee bedrijven. Het bedrijf dat hij samen met Leon uitbaat, zit deels in eerste jaar bio, deels in eerste jaar omschakeling, en levert voornamelijk appelen en peren aan de veiling. Een klein deeltje wordt verkocht aan Staveshof om rechtstreeks te verkopen aan consumenten via de hoevewinkel of Buurderijen.
Hun lokale bioproducten zijn ook gecertificeerd onder het Belgisch Biogarantielabel. Bart: “Via Staveshof verkopen we ook onze eigen fruitsappen. Voor het vlees werken we op bestelling. Dat wordt trouwens niet biologisch verkocht. De dieren zijn wel biologisch gecertificeerd, maar omdat er geen biologisch slachthuis in de buurt is, verkopen we het vlees gangbaar. Omdat we met rechtstreekse verkoop werken, kunnen we dat ook uitleggen aan onze klanten.”
"Onze dieren zijn biologisch, maar omdat er geen biologisch slachthuis in de buurt is, verkopen we het vlees gangbaar."
Droge periodes, kleiner fruit
Als nieuwe teler staat Bart voor verschillende uitdagingen, al dan niet van voorbijgaande aard. Zo is de omschakelperiode minder vanzelfsprekend dan gedacht. “Er is niet echt een markt voor omschakelfruit. We hebben dit jaar het geluk dat er in de gangbare sector een tekort aan appelen was, zodat we onze appelen toch tegen een aanvaardbare prijs hebben kunnen verkopen. Maar voor de peren is het al een stuk lastiger.”
Tot slot zijn er nog de teelttechnische problemen. Bart heeft op zijn bedrijf op een perceel oudere appelbomen last van bloedluis, die ervoor zorgt dat er daarop nauwelijks oogst is. Bart: “Sowieso wil ik deels een switch maken naar meer schurftresistente rassen, die zijn geschikter voor bio. En dan is er nog de droogte, die voor kleiner fruit zorgt. En dat zorgt dan weer voor mogelijke afzetproblemen in de toekomst. De druk die de lange keten legt op vormvereisten wordt groter. Een kleinere peer is daarom niet minder lekker.”
"De droogte zorgt voor kleiner fruit. En de lange keten stelt hoge eisen aan de vorm van ons fruit, maar een kleinere peer is daarom niet minder lekker.”
Elke morgen blij opstaan
Gelukkig staat Bart er niet alleen voor. Hij kan teren op de jarenlange ervaring van zijn collega-telers in de vakgroep Biofruit. “Als nieuwkomer ben ik daar met open armen ontvangen. We wisselen heel wat kennis uit, en iedereen is transparant over zijn problemen en oplossingen. Het is fijn om te kunnen leren van de eerste generatie biotelers. Die moesten 20 jaar geleden alles zelf uitzoeken.”
Bart is blij met de stap die hij heeft gezet: “Ik ben nog geen moment met tegenzin opgestaan. Ik ben blij dat het allemaal aan het lukken is.”