Portret The Place to Bio: "Het buurtgevoel vasthouden en kiezen voor zero waste"

28.06.2021
Rs20444 The Place To Bio 01 Lpr
Céline Doumier & Muriel Candael bij The Place to Bio in Tervuren - foto: Sophie Nuytten
In categorie

Céline Doumier en Muriel Candael uit Tervuren kozen zelf al jaren voor biovoeding, maar moesten daarvoor elders terecht. In Tervuren zelf was namelijk geen enkele biowinkel meer. In 2019 openden ze er daarom hun eigen bio kruidenierszaak The Place to Bio voor iedereen die zich wil wagen aan een Zero waste-aanpak. "We houden het op onze buurtwinkel, waar onze klanten het goede contact waarderen.” 


Stilaan begon het idee te groeien in Célines hoofd: waarom beginnen we zelf niet met een buurtwinkel. Met lokale bioproducten, bij voorkeur in bulk en rechtstreeks van de boer. Een eerste stap in die richting zette Celine met het aanbieden van receptmanden, waarbij alle ingrediënten voor een bepaalde maaltijd samen worden aangeboden. De winkel kwam daarna. Muriel zorgde voor ondersteuning. 

Van 40 lokale producenten

Daarna was het zoeken naar leveranciers. “We namen contact op met boeren en ontmoetten heel wat mensen. Maar rechtstreeks afnemen van de boer was minder vanzelfsprekend dan gedacht. We werken wel met een boer samen en met verschillende producenten, maar daarnaast komen onze producten ook van een lokale coöperatie en van andere verdelers. In totaal zitten we nu aan zo’n 40 leveranciers, van verschillende grootte.”

Dat is ook moeten groeien, geeft Muriel toe. “The Place to Bio startte met een klein assortiment. In het begin gaven een aantal producenten aan dat we hun producten alleen konden aanbieden als we ze zelf kwamen ophalen. Anders was het voor hen ondoenbaar. Dat was een hele puzzel, maar we deden het wel en doen het nu nog voor producten die we een kans willen geven. Zo groeien we samen met een aantal producenten.” Intussen zitten ze met een 700-tal referenties: vers en wat diepvries. Alle groenten en fruit zijn bio, van het overige assortiment is 95% bio. 

"Zelf producten van onze leveranciers ophalen was een hele puzzel, maar we deden het wel en doen het nu nog voor producten die we een kans willen geven."
20210627 The Placebio Sfeerbeeld1

Koekjes in bulk

Daarnaast kiezen ze voor bulk waar mogelijk. “Dat we meer dan 20 soorten koekjes in bulk aanbieden, komt vooral omdat we zelf erg van zoetigheden houden. (lacht) We streven naar een verpakkingsvrije winkel, en dat aanbod is ook enorm aan het evolueren.”

Voor Muriel en Céline staat groeien gelijk aan jezelf blijven bevragen en verbeteren. De focus ligt daarbij vooral op de communicatie naar klanten. Céline: “We vertellen hen graag waarom we bepaalde producten kiezen en informeren hen over de uitdagingen waar bio en landbouw mee te maken hebben.” Ze vinden dat contact met klanten ook het leukste aspect aan hun winkel. “We lachen veel samen of bieden een luisterend oor. Of we denken mee na over wat ze die avond kunnen eten. Daar kan een receptmand nog altijd bij helpen.”

Buurtgevoel

Winkelier zijn is voortdurend zoeken naar een evenwicht. In het aanbod, maar ook in de balans tussen werk en leven. Muriel: “De administratieve taken doen we elk van thuis uit, daarnaast is minstens één iemand van ons in de winkel. We krijgen ook nog hulp van studenten.”

En de toekomst? Het buurtgevoel vast blijven houden, zo blijkt. Céline: “Het is niet onze intentie om meerdere vestigingen te hebben. We houden het op onze buurtwinkel, waar onze klanten het goede contact waarderen.”

"Dat we meer dan 20 soorten koekjes in bulk aanbieden, komt vooral omdat we zelf erg van zoetigheden houden."
Rs20447 The Place To Bio 04 Lpr

Bron: Bio Actief 52

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.