Portret: 'Wat je aan de kip voert, komt er ook uit'

09.06.2016
Rs13310 131108 Maes 007 Hr Scr © Frank Toussaint bij Bolderhof

Bioboerin Griet Maes runt het enige volledig biologische pakstation in Vlaanderen. Zo’n twaalf bioproducenten leveren hier hun eieren, dat is één derde van het aanbod in België. Ze praat in dit interview met liefde over de biosector en de biologische legkippenhouderij.


Pionieren bij de kippen

“Van jongs af aan sta ik tussen de kippen. Mijn ouders hadden een gangbaar legkippenbedrijf in Bolderberg, waar ik geboren en getogen ben. Het begon met vier stalletjes met uitloop, eind jaren 1950 zetten ze één grote stal en in de jaren 1980 hielden ze 7000 scharrelkippen. Na wat omzwervingen kwam ik terug bij mijn roots. Ik wilde het toch wat anders aanpakken. De biologische productiewijze en ook het pionierswerk, dat lag mij wel. Dus keerde ik terug naar de manier waarop mijn ouders begonnen waren.”

Het prille begin

Toen bio in Vlaanderen de kop opstak, was Griet erbij. Eerst in de zuivelsectie van Biofresh, daarna op het ouderlijk bedrijf. “Het lastenboek voor biologische teelt hield amper vijf richtlijnen in en de controle op bio stond in zijn kinderschoenen. Veel referenties waren er niet; ik kende één andere Vlaamse producent van bio-eieren met 600 kippen. Er waren nog geen biologische voederleveranciers dus moesten alle granen apart aangekocht en gemengd worden.”

Kip eet gezond

Sindsdien is de biosector flink geëvolueerd. Het lastenboek beschrijft intussen het hele productieproces in detail, het aanbod is sterk gegroeid en ook de legprestaties zijn beter geworden. Het welzijn van de kippen is het vertrekpunt, gezond voer de basis. “Wat je aan je kippen voert, komt er ook uit. De voeding van de kip beïnvloedt haar gezondheid en dus ook het ei en de smaak. Smaak is natuurlijk iets persoonlijks, maar ik krijg toch regelmatig enthousiaste reacties van klanten. Daar doen we het voor!”, lacht Griet.

'De voeding van de kip beïnvloedt haar gezondheid en dus ook het ei en de smaak. Wat je aan de kip voert, komt er ook uit.'
Rs16384 Taemhoeve 19 Scr © Sophie Nuytten bij De Taemhoeve

Innovatie: stal met lichtsysteem

De 5000 kippen hebben een buitenloop van twee hectare en een stal van zo’n 850 m². Griet investeerde ook in een bijkomende overdekte ruimte van 500 m². “Optimale huisvesting en stalomstandigheden vind ik heel belangrijk. Daarom installeerde ik een lichtsysteem dat met intelligente lichtkoepels en zwavelplasmalicht zorgt voor meer daglicht in de stallen.” Het leverde haar bedrijf en het verantwoordelijke studiebureau de innovatie-award voor landbouw 2014, uitgereikt door de provincie Limburg.

Eerlijke prijs, rendabel bedrijf

“Zulke investeringen zijn enkel mogelijk als je redelijke verkoopcijfers haalt en een stabiele relatie hebt met je afnemers. Ik ben Biofresh en Delhaize erg dankbaar omdat zij mij van bij het begin hun vertrouwen schonken en nog steeds zorgen voor de verkoop van mijn bio-eieren.” Of hoe een eerlijke prijs een rendabel bedrijf mogelijk maakt. Met voldoende marge om te investeren in het welzijn van de kippen of in automatisering om het werk van personeel te verlichten. “Nieuwe dingen uitproberen houdt de drive erin voor mij; in 2014 was het pakstation aan de beurt, die werd uitgerust met een nieuwe robot voor de aanvoer van de eieren. De vrachtwagen werd ook vervangen door een nieuw en milieuvriendelijker model.”

Rs13307 131108 Maes 004 Hr Scr © Frank Toussaint bij Bolderhof

Groot bedrijf

Wat in 1989 begon met 1000 biolegkippen en 5000 eieren per week, is 25 jaar later uitgegroeid tot een stabiele verkoop van zo’n 20 miljoen eieren per jaar. Het verpakken gebeurde eerst in een gehuurd pand naast de kippenstal. Sinds 2010 zit Bolderhof in een mooie, ruime hal op het industrieterrein van Zonhoven. “Wij zijn het enige, volledig biologische pakstation in Vlaanderen, goed voor de productie van 100.000 biologische legkippen. Zo’n twaalf bioproducenten leveren hier hun eieren, dat is ongeveer één derde van de biologische productie in België. In het pakstation werken zes mensen, de kippenstal doen we met twee. Vooral de variatie is echt iets voor mij: van begin tot eind betrokken zijn bij het productieproces.”

'Ons pakstation verpakt de eieren van 100.000 biologische legkippen'

Drijfveren: innovatie en kwaliteit

'Bio is voor mij: altijd een stapje voor zijn, duurzaam innoveren'

Bio werkt echt wel. 25 jaar geleden dachten sommigen van niet. “Toen ik mijn eerste eieren met een auto leverde, zei men mij al lachend dat ik maar niet te snel een camion moest kopen. Ik heb nu een chauffeur in dienst die met onze vrachtwagen de eieren bij de boeren ophaalt en externe transportfirma’s verzorgen de leveringen”, vertelt Griet. Niet zozeer het groeien, wel het steeds beter worden, het innoveren en het streven naar kwaliteit, dat is haar drijfveer. “Voor mij is dat ook wat de biosector voor andere bedrijven kan betekenen: altijd een stapje voor zijn, duurzaam innoveren, zodat iedereen uiteindelijk volgt. Zo help je eigenlijk iedereen vooruit. Als zogenaamd kleine biosector hebben we een grotere betekenis dan het percentage marktaandeel.”

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.