Portret: Peter gaat voor echte aardbeien, echte banaan en echte vanille
'Peter Pattyn houdt van ijsjes' is een understatement. Met biologische geitenmelk en pure ingrediënten draait hij heerlijk puur ijs voor Tijst-it. "Het basisrecept is simpel, zo hebben we het altijd gedaan. De keuze voor bio ligt in die lijn."
Begonnen aan zee
"Mijn vader was ijsmaker in Bredene, de ambacht leerde ik al op zesjarige leeftijd. Ook vandaag blijft Ijs René een familiebedrijf, al zijn we wel wat gegroeid de laatste jaren. Het recept is een goed bewaard geheim, gebaseerd op dat van mijn vader en dat van de originele Glacier René die rond 1947 een ijsjeskraam had in De Haan. De vorige uitbaters van Ijs René zijn op een blauwe maandag bij mij terechtgekomen. Ze zochten iemand die ijs wilde maken niet voor de commercie, maar met hart en ziel. Het was dus een opdracht, als het ware: de ziel van Ijs René garanderen. Wij zijn de derde generatie Ijs René, en daar ben ik fier op."
'Het basisrecept is simpel: melk, boter, suiker, eieren. Geen verbeteraars, synthetische aroma's of vulstoffen'
Erkenning voor een puur product
"Voor 1997 gebruikte ik al enkele biogrondstoffen, maar ik had nog geen biomelk. Het recept is altijd simpel geweest en zonder verbeteraars. Daarom wilde ik graag een biocertificaat, zodat ik onze pure werkwijze officiële erkenning kon geven. Van bij het begin bleek de biosector trouwens een erg sociale sector. Ik ben immers gestart toen de dioxinecrisis losbarstte. Een groot probleem, want plots kon ik niet aan bio-eieren geraken. Een 'concullega' heeft mij toen geholpen."
Met lokale biomelk
"Omdat ik op zoek was naar lokale biomelk, ben ik terechtgekomen bij de biogeitenboer van ’t Reigershof in Klemskerke. En zo is het verhaal van de biologisch geitenijs begonnen. En wat blijkt? Dat smaakt minstens even lekker dan een ijsje met koemelk! Daarnaast heb ik nog 37 verschillende smaken, alles zoveel mogelijk bio en puur. Aardbeienijs maak ik van aardbeien en geen aardbeienaroma, banaanijs van banaanpuree en geen aroma, vanille met echte vanillestokjes en geen vanilline. Biologisch roomijs staat volgens de wettelijke regels voor ijs gemaakt van volwaardige natuurlijk producten, zonder aroma’s, zonder verbeteraars."
'Aardbeienijs maak ik van aardbeien en geen aardbeienaroma, banaanijs van banaanpuree en geen aroma, vanille met echte vanillestokjes en geen vanilline'
Liefde voor ambacht
"Ik wil zeker géén productieproces waarbij je aan de ene kant van de band de suiker en boter erin doet, en aan de andere kant het potje eruit komt. Ik wil mijn ambacht en beroepskennis blijven gebruiken. Ik hoef niet altijd mijn suiker af te wegen. De kluts die ik erbij doe is altijd juist genoeg, daar zal ik geen 10 gram naast zitten! Daar zijn geen referenties voor, dat is gewoon de ervaring."
Verpakking moet eerlijk zijn
"Soms zie je een mooie koe en vlindertje op een verpakking, maar zit er in feite niets natuurlijks in. Wat ik verkoop is écht puur, daar sta ik achter. De keuze voor échte en biologische grondstoffen maakt het ijs wel iets duurder. Maar mijn cliënteel kiest voor ijs waar de basis en de ziel nog inzit."
Dit interview dateert van de Bioweek 2013. In juni 2016 staan biologische zuivel en eieren in de kijker, een mooie gelegenheid voor een herpublicatie van dit interview.
Lees ook …
- Nieuws Portret: Kathelijne, haar geiten en de volle maan
- Nieuws Portret: Bioboerin Geertje houdt van de band tussen boer en consument
- Product Verwerkt fruit
- Nieuws Amai, d'er steekt veel liefde in bio! - Wim Lybaert
- Nieuws Wat is jouw favoriete biologische zuivelproduct?
- Vraag over bio Waarin verschilt een verwerkt bioproduct van (ultra)bewerkt product?