Portret: Peter gaat voor echte aardbeien, echte banaan en echte vanille

07.06.2016
Rs11369 20130207 Pattyn 007 Hr Scr
In categorie

'Peter Pattyn houdt van ijsjes' is een understatement. Met biologische geitenmelk en pure ingrediënten draait hij heerlijk puur ijs voor Tijst-it. "Het basisrecept is simpel, zo hebben we het altijd gedaan. De keuze voor bio ligt in die lijn."


Begonnen aan zee

"Mijn vader was ijsmaker in Bredene, de ambacht leerde ik al op zesjarige leeftijd. Ook vandaag blijft Ijs René een familiebedrijf, al zijn we wel wat gegroeid de laatste jaren. Het recept is een goed bewaard geheim, gebaseerd op dat van mijn vader en dat van de originele Glacier René die rond 1947 een ijsjeskraam had in De Haan. De vorige uitbaters van Ijs René zijn op een blauwe maandag bij mij terechtgekomen. Ze zochten iemand die ijs wilde maken niet voor de commercie, maar met hart en ziel. Het was dus een opdracht, als het ware: de ziel van Ijs René garanderen. Wij zijn de derde generatie Ijs René, en daar ben ik fier op."

'Het basisrecept is simpel: melk, boter, suiker, eieren. Geen verbeteraars, synthetische aroma's of vulstoffen'

Erkenning voor een puur product

"Voor 1997 gebruikte ik al enkele biogrondstoffen, maar ik had nog geen biomelk. Het recept is altijd simpel geweest en zonder verbeteraars. Daarom wilde ik graag een biocertificaat, zodat ik onze pure werkwijze officiële erkenning kon geven. Van bij het begin bleek de biosector trouwens een erg sociale sector. Ik ben immers gestart toen de dioxinecrisis losbarstte. Een groot probleem, want plots kon ik niet aan bio-eieren geraken. Een 'concullega' heeft mij toen geholpen."

Met lokale biomelk

"Omdat ik op zoek was naar lokale biomelk, ben ik terechtgekomen bij de biogeitenboer van ’t Reigershof in Klemskerke. En zo is het verhaal van de biologisch geitenijs begonnen. En wat blijkt? Dat smaakt minstens even lekker dan een ijsje met koemelk! Daarnaast heb ik nog 37 verschillende smaken, alles zoveel mogelijk bio en puur. Aardbeienijs maak ik van aardbeien en geen aardbeienaroma, banaanijs van banaanpuree en geen aroma, vanille met echte vanillestokjes en geen vanilline. Biologisch roomijs staat volgens de wettelijke regels voor ijs gemaakt van volwaardige natuurlijk producten, zonder aroma’s, zonder verbeteraars."

'Aardbeienijs maak ik van aardbeien en geen aardbeienaroma, banaanijs van banaanpuree en geen aroma, vanille met echte vanillestokjes en geen vanilline'
Rs11357 20130207 Pattyn 001 Hr Scr

Liefde voor ambacht

"Ik wil zeker géén productieproces waarbij je aan de ene kant van de band de suiker en boter erin doet, en aan de andere kant het potje eruit komt. Ik wil mijn ambacht en beroepskennis blijven gebruiken. Ik hoef niet altijd mijn suiker af te wegen. De kluts die ik erbij doe is altijd juist genoeg, daar zal ik geen 10 gram naast zitten! Daar zijn geen referenties voor, dat is gewoon de ervaring."

Verpakking moet eerlijk zijn

"Soms zie je een mooie koe en vlindertje op een verpakking, maar zit er in feite niets natuurlijks in. Wat ik verkoop is écht puur, daar sta ik achter. De keuze voor échte en biologische grondstoffen maakt het ijs wel iets duurder. Maar mijn cliënteel kiest voor ijs waar de basis en de ziel nog inzit."

Rs11750  Mg 3573 Scr

Dit interview dateert van de Bioweek 2013. In juni 2016 staan biologische zuivel en eieren in de kijker, een mooie gelegenheid voor een herpublicatie van dit interview.

www.tijst-it.be

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.