Antibioticaresistentie tegenhouden? Kies voor biologische zuivel, vlees en eieren

20.05.2016
Wout Hendrickx & Debby De Mangelaere bio mijn natuur biovlees antibiotica resistentie © Wout Hendrickx & Debby De Mangelaere
In categorie

Steeds meer bacteriën zijn resistent tegen alle antibiotica, waardoor de geneeskunde zoals we die kennen “zou terugkeren naar de Middeleeuwen”, waarschuwen Britse wetenschappers. Het antibioticagebruik in de veeteelt moet drastisch omlaag, stellen ze in hun tienpuntenplan. Kies in het winkelrek voor biologische zuivel, vlees en eieren, dan steun je een veehouderij die antibiotica slechts in beperkte mate gebruikt.


Beperkt tot een minimum

Antibiotica is niet verboden in de biolandbouw, maar het gebruik is sterk beperkt. Een biologische veeboer zet in op preventieve maatregelen en slim management.

Bioveeteelt start met de keuze voor inheemse rassen die robuuster zijn, die minder kans maken op specifieke ziekten en die zonder hulp kunnen kalven of werpen. Preventieve keuzes die latere geneeskundige zorgen en dierenleed kunnen voorkomen en beperken.

'Preventieve keuzes van de bioboer helpen om dierenleed en medicatie te voorkomen'
Rs5893 Eikelenhof020 Jpg Scr © Stefan Jacobs bij bioboerderij Eikelenhof

Biologische dieren worden gevoed met biologisch voer. Stoffen die de groei of de productie bevorderen zijn niet toegestaan. Voeding staat in het teken van de gezondheid van het dier, niet in teken van maximale productie.

Wordt een dier toch ziek, dan zal de boer eerst grijpen naar homeopathische middelen of kruiden. Antibiotica mag enkel toegediend als het echt niet anders kan. Bij het gebruik van geneesmiddelen geldt twee keer de wettelijke wachttermijn, alvorens een biologisch veeteler zijn producten weer als bio mag verkopen.

Sophie Nuytten bij bioboerderij Taemhoeve bio mijn natuur kip biokip eieren © Sophie Nuytten bij bioboerderij Taemhoeve

Veel biologische veehouders maken er een erezaak van om via preventieve maatregelen zoals uitgebalanceerd voer, weidegang en ruime stallen, hun dieren gezond te houden. Zo slagen zij erin om antibiotica tot een minimum te beperken.

Ontdek zelf biologische zuivel

Van 4 tot 12 juni 2016 kan je biologische zuivelboerderijen in Vlaanderen gaan bezoeken. Zo kan je concreet en met je eigen ogen ontdekken wat de slogan 'De liefde van bio, helemaal voor u' betekent. Kijk snel in de kalender en kies 'activiteit biocampagne'.

Hier online kan je lezen wat de meerwaarde van bio is voor kaas, melk, yoghurt en eieren.

Frank Toussaint op bioboerderij De Zwaluw bio mijn natuur koe biologisch melk © Frank Toussaint op bioboerderij De Zwaluw


Nieuwsbron: Deredactie.be

Wetenschappelijke bron: Review on antimicorbial resistance - Tackling Drug-Resistant Infections Globally: final report and recommendations (2016)

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.