​Tomaat wint glansrijk titel van favoriete biogroente

23.09.2016
Tomaten © Lisa Develtere

Met een grote voorsprong - 285 stemmen of 22% van de stemmen - wint de tomaat de wedstrijd "Wat is je favoriete biogroente?". Op de tweede plaats komt de wortel met 175 stemmen (13%) en als derde eindigt de pompoen met 98 stemmen (8%). Drie heerlijke toppers dus.


Bijna 1500 mensen lieten hun stem horen. De 30 winnaars die de schiftingsvraag het beste beantwoordden, worden beloond met een heerlijk biopakket van 2bio of Lima t.w.v. € 50. Zij krijgen een persoonlijk berichtje hierover.

Biotomaat - smaakt naar de zon

Zo goed als alle stemmers waren het eens over waarom de biotomaat deze status verdient: hij is niet alleen zo veel lekkerder van smaak, maar ook gezond, milieuvriendelijk, en lokaal geteeld. Andere mooie redenen die mensen gaven waren: de biotomaat is erg veelzijdig te gebruiken, smaakt naar de zon, en geeft een geluksgevoel.

Ook campagnegezicht Wim Lybaert bekent zijn liefde voor tomaten: "Ik ben dol op tomaten! De kleine besjestomaat, blauwe of zwarte tomaten... Koop ze bij de boer, dan heb je veel keuze, en je krijgt de rijkste smaak."

Runners-up: wortel en pompoen

Ook de andere groenten in de lijst worden eerst en vooral gewaardeerd om hun smaak – en dat is ook logisch. Biowortels zijn veel zoeter dan 'gewone wortels' (iemand gebruikt ze zelfs als suikervervanger in wafels!) en zijn ook ideaal om in plaats van koekjes aan de kinderen mee te geven. Biopompoenen worden geroemd om hun mooie kleur (het oog wil ook wat), zijn eindeloos te bewaren en erg veelzijdig (soep, pasta, quiche, puree, …) - iemand grilt er graag schijfjes van als broodvervanger!

Heerlijk biopakket

De prijzenpakketten van 2bio en Lima bevatten heerlijke smaakmakers waarmee je in een handomdraai een geslaagde maaltijd met biogroenten op tafel tovert.

  • In het pakket van 2bio (10 winnaars) vind je o.a. granen, zaden en noten, pasta en tomatenproducten (i.s.m. een Italiaanse coöperatieve).
  • Het Lima-pakket (20 winnaars) laat jou de veelzijdigheid van de plantaardige keuken ontdekken met een selectie van volkoren granen, plantaardige eiwitten en Japanse specialiteiten.

De vraag 'Wat is jouw favoriete biogroente' kaderde in de campagne rond groenten en aardappelen van Bio Mijn Natuur.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.