Wim Lybaert: "Bio is landbouw van de toekomst"
"Voor mij is bio de toekomst van de landbouw. Maar dan wel gecombineerd met een afzetmarkt dichtbij de boerderij. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat alle boeren die van plan zijn om bioboer te worden daar ook zo over denken. Ik vind het onnozel dat we asperges uit Peru importeren, terwijl je bij ons vanaf april de beste asperges hebt van de hele wereld. Hetzelfde met aardbeien, tomaten… zoveel dingen die wij in Vlaanderen kunnen telen!"
Wim Lybaert is ook voor de tweede editie van de biocampagne, over groente en aardappelen, het gezicht. Vanaf 13 september maakt hij met zijn nieuwe TV-programma 'Het Goeie Leven' Vlaanderen warm voor ecologisch telen. Hij heeft een duidelijke visie over de biolandbouw.
“Mensen moeten in de eerste plaats biologisch kiezen omwille van de duurzame visie op lange termijn. Een bioboer gebruikt geen kunstmest of chemische pesticiden en draagt zorg voor een kerngezonde, vruchtbare bodem. Als moestuinier begrijp ik dat heel goed. De bodem, daar begint alles mee, want daaruit groeien de gewassen. De bodem wordt te veel kunstmatig bemest. Dat is niet nodig. Als je zorgt voor een mooi evenwicht in je bodem, dan heb je een goed humusgehalte en veel bodemactiviteit met levende organismes. Zo zorg je voor een natuurlijk vruchtbare bodem. Als teler moet je het totaalplaatje zien: niet alleen het graan of de bloemkolen moeten goed groeien. Je perceel moet in evenwicht zijn: je mag wat onkruid laat staan, je moet geen monocultuur nastreven."
“Als bio staat voor weinig tussenstappen van producent tot consument en seizoensgebonden, dan vind ik het de landbouw van de toekomst.” - Wim Lybaert
Aardappelen: robuuste én smaakvolle rassen
“Ik kijk enorm uit naar de nieuwe teelten van robuuste aardappelrassen die ook op culinair vlak de moeite zijn. De keuze van het aardappelras speelt een belangrijke rol bij de strijd tegen ziekten. Het aardappelras Sarpo Mira wordt bijvoorbeeld steeds meer door biotelers gebruikt. Het is herkenbaar aan de rozerode schil en het wit knolvlees én overtuigt ook met een lekkere smaak."
Tomaten: de rijkste smaken
“Ik ben dol op tomaten! De kleine besjestomaat, blauwe of zwarte tomaten... Koop ze bij de boer, dan heb je veel keuze. Als hij de vrucht precies plukt als ze rijp is, krijg je de rijkste smaak omdat het gehalte aan volle suikers dan optimaal is. Zelf teel ik meer dan 25 verschillende soorten en daar ben ik fier op."