VN erkennen de rechten van de boeren

09.10.2018
20181008 Fian Rechten Boer
Foto: FIAN Belgium

De VN-Mensenrechtenraad keurde op 3 oktober een historische verklaring goed die de rechten van meer dan 1 miljard boeren en boerinnen wereldwijd erkent. De versterking en erkenning van hun rechten komt uiteindelijk iedereen ten goede, want 70 % van onze voedselproductie wordt geproduceerd door kleinschalige producenten. 


Onlangs vond er een historische gebeurtenis plaats voor alle boeren en boerinnen in de wereld. Op 3 oktober 2018 keurde de VN-mensenrechtenraad een verklaring voor de rechten van boeren en boerinnen goed. Deze verklaring is één stap verwijderd van de adoptie van de verklaring binnen de Algemene vergadering van de VN. 

Cruciaal voor agro-ecologie

La Via Campesina, de grootste boerenbeweging ter wereld, streed al jaren voor zo’n erkenning. De verklaring erkent onder andere het recht op land, zaden, biodiversiteit en toegang tot lokale markten. Het zijn allemaal cruciale elementen voor de transitie naar een agro-ecologisch voedselsysteem. De goedkeuring is een overwinning voor iedereen die gelooft dat er een transformatie van ons huidige landbouw- en voedselsysteem nodig is. Dat vindt ook Vincent Delobel, een geitenboer die de belangen van boerinnen en boeren verdedigt en lid is van de mondiale boerenbeweging: "We willen dat de verklaring onze toegang tot land, water en zaden beschermt zodat wij, boerinnen en boeren onze missie om op een duurzame manier voedsel te produceren kunnen blijven uitvoeren."

"Eenmaal de verklaring wordt aangenomen door de Algemene Raad van de VN in New York, wordt het een krachtig instrument om beleidsmaatregelen op te eisen die de miljoenen kleinschalige voedselproducenten overal ter wereld ondersteunen", legt Vincent uit. De versterking en erkenning van rechten van boerinnen en boeren komt uiteindelijk iedereen ten goede, want 70 % van onze voedselproductie wordt geproduceerd door kleinschalige producenten. De agro-industrie gebruikt 75 procent van de natuurlijke hulpbronnen, maar voedt slechts 30 % van de mondiale bevolking.

"De verklaring zorgt ervoor dat wij onze missie om voedsel te produceren op een duurzame manier kunnen blijven uitvoeren."

Europa onthoudt zich

Door boerinnen en boeren te ondersteunen en hun rechten te garanderen, dragen we niet enkel bij aan het recht op voedsel voor iedereen, maar gaan we eveneens de klimaatopwarming tegen. Opvallend is het dat de meeste Europese lidstaten zich tot nog toe onthouden hebben. Hopelijk zullen ze tegen december hun positie herzien, en tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York alsnog voor de verklaring stemmen.

Bekijk de video over de verklaring hier:

Bekijk de video over de verklaring hier:

Bron: Voedsel Anders

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.