Waar vind je biologische bloemen van de bioboerderij?

17.04.2018
13268248 1637966189862506 8254857831655311302 O © Fleur-Couleur
Foto: Fleur-Couleur

Het seizoen van biologische bloemen is van start! Een verse ruiker met biologische bloemen uit eigen streek heeft onze voorkeur. Reguliere snijbloemen worden geteeld met een flinke portie pesticiden en kunstmest. Vaak worden ze geïmporteerd uit verre landen, voornamelijk uit Afrika en Latijns-Amerika. En behandeld met bewaarmiddelen. Ontdek de meest fleurige biologische adressen. 


Het biologische bloemenseizoen 

We zijn het gewoon om het hele jaar door snijbloemen te kopen, maar beseffen vaak niet meer dat de meeste bloemen worden ingevoerd vanuit het buitenland. Biologische bloemen uit eigen streek worden geoogst tussen midden april en november, of zo lang het weer het toelaat. Ze worden geteeld zonder pesticiden of kunstmest, in volle grond. Via vruchtwisseling, sterke rassen en het goed inzetten van de natuur, worden ziekten en plagen bestreden. En ook de bijen, vlinders en vogels genieten mee.

Bovendien is de variatie enorm groot! Op de velden vind je vaak een mengeling van bollen, eenjarige en meerjarige gewassen. Een kleine bloemlezing: het seizoen start met narcissen en tulpen, hyacinten, irissen, veldbloemen zoals korenbloem en goudsbloem ... Vaste planten zoals de dagkoekoeksbloem en duizendschoon zorgen vanaf april voor prachtig felle kleuren. In juli kleuren de zomerbollen zoals gladiolen, dahlia's, fresia's en anemonen mee het veld,

Vermijd pesticiden

Een verse ruiker met biologische bloemen uit eigen streek heeft onze voorkeur. In een regulier boeket van niet-biologische bloemen vind je gemiddeld tien verschillende pesticideresidu's terug. Bij rozen ligt dat aantal zelfs nog hoger! Dat blijkt uit een recent onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid van België. In totaal analyseerden ze 90 boeketten, gekocht in diverse bloemenwinkels en grootwarenhuizen in België. Het resultaat? Maar liefst 107 verschillende pesticideresidu’s. 

Van zelfpluk tot boeket in de winkel

De laatste jaren neemt het aanbod biologische bloemen toe. Ook de interesse van de consument - van jou dus - groeit. De diversiteit van het aanbod is groot. Je kan een seizoenabonnement kopen waarmee je het hele seizoen zelf kan gaan plukken. Je kan een los boeket kopen in de biowinkel. Of je kan zelfs een boeket aan huis laten leveren; vaak gebeurt het transport dan ecologisch met de fiets. 

Omdat ze niet in aanraking kwamen met chemische pesticiden, zijn de eetbare biologische bloemensoorten ook bijzonder geliefd bij veel chefs en kookliefhebbers. Een mooi voorbeeld is bioboer Mark Van Hove die zowel eetbare als decoratieve biobloemen teelt voor The Foodmaker, de lunchketen die ook bekend staat om zijn biologische kant-en-klaarmaaltijden. 

Waar vind je biobloemen?  

Wanneer de bloemen van een gecertificeerde bioboerderij komen, kan je zeker zijn dat ze biologisch geteeld zijn. Hieronder vind je een lijst van adressen (update 2020).

Daarnaast kan je terecht bij verschillende CSA-bedrijven die bloemen telen voor hun oogstaandeelhouders of deze als een apart oogstaandeel aanbieden. 

In Vlaanderen vind je ook verschillende biowinkels die boeketten aanbieden met biologische bloemen. Ontdek de adressen uit jouw buurt in de biopuntengids12795033 1592537054405420 3153974410661813041 O © Gert Arijs, Fleur-Couleur

Foto bruidsboeket: Gert Arijs, Fleur-Couleur.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.