Week van de Korte Keten: winkelen bij de bioboer

10.05.2021
20210510 Weekvdkorteketen
In categorie

We zien vele mooie activiteiten op biologische boerderijen op de kaart staan tijdens Week van de Korte Keten. Van 15 tot 23 mei kan je bio al wandelend, fietsend en proevend beleven. 


Lokaal kopen in de lift

De vijf Vlaamse provincies, de Vlaamse overheid, VLAM en het Steunpunt Korte Keten lanceren de vierde Week van de Korte Keten van 15 tot 23 mei 2021. De coronacrisis heeft veel mensen doen beseffen dat lokaal kopen veel voordelen biedt: het is gezonder, de producten hebben meer smaak, alles is met zekerheid dagvers én het is beter voor het milieu en de lokale boeren. 

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits bevestigde dat de belangstelling is toegenomen aan de start van deze feestweek: “De goesting in lokale voeding is groter dan ooit. Die goesting moeten we blijven vasthouden. De verkoop van aardbeien en asperges bijvoorbeeld schoot in de lucht. Door al voor de vierde keer deze week van de korte keten te organiseren, willen we de Vlaming overtuigen om deze (her)ontdekking te koesteren en blijvend lokaal te kopen.”

Bio kent vele vormen rechtstreekse verkoop: een wekelijks abonnement op groenten, fruit, zuivel of vlees, hoevewinkels, zelf oogsten op het CSA-veld, lid worden van een buurderij of voedselteam, aankopen doen in de gespecialiseerde biowinkel of op de biomarkt… Op de website www.biopunten.be vind je met keuze tussen meer dan 1.500 bio-adresjes zeker en vast je gading. 

Ik wil winkelen bij de bioboer

28.000 km voor het goede doel

Tijdens de Week van de Korte Keten organiseren ook tal van Buurderijen activiteiten zoals fiets-, wandel-, en zelfs kajaktochten. Boeren & Buren hoopt in totaal samen 28.000 km te verzetten en €28.000 in te zamelen. Een symbolische verwijzing naar 28 kilometer, de gemiddelde afstand tussen boer en consument. De opbrengst gaat naar Rikolto, het vroegere Vredeseilanden. Rikolto werkt aan robuuste, eerlijke en duurzame voedselsystemen.

Wannes De Jonghe, communicatieverantwoordelijke Boeren & Buren: “Via de actie stimuleren we gezonde beweging, zetten we lokale producten in de kijker én steunen we Rikolto. Win-win-win!”

Bio beleven

Ook dit jaar zien we weer vele mooie initiatieven van biologische boerderijen: er zijn o.a. fiets- en wandeltochten langs biooerderijen, workshops, biomarkten, afhaalmenu’s met lokale producten, opendeurdagen en picknicks. Deze boeren geven bio een gezicht en een verhaal, en ze doen dat met veel enthousiasme. Een warme oproep aan iedereen om lokaal bio te gaan ontdekken!

Dit zijn de biologische bedrijven die je graag verwelkomen: 

Bron: Vlam, eigen verslaggeving

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.