Test je kennis over bio en win een fruitpakket!

16.10.2018
Test Kennis Win Biofruit
Foto © Veronique De Smedt 

Wat weet jij over biologische appelen en peren? Dat ze lekker zijn? Yes! En weet je ook hoe ze geteeld worden? Weet je waarin biologisch sap of stroop verschilt van de gangbare varianten? Test je kennis en maak kans op een bijzonder biopakket!  


Deze wedstrijd is afgelopen. Dit zijn de winnaars: Christine Claeys, Diederik Vervaet, Gerda Voets, Hilde Vander Elst, Lars Vandekerckhove en Wim Vandamme. 

De winnaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht en mogen hun fruitpakket in hun buurt gaan afhalen. Blijkbaar waren de vragen niet voor iedereen even makkelijk. Benieuwd naar de juiste antwoorden van de quiz? We overlopen ze hieronder nog even. 

Ontdek de juiste antwoorden voor de quiz:

Vraag 1: De Perenbladvlo is een beestje dat uit verse scheuten het sap zuigt en een plakkerig goedje achterlaat op blad en peer. Vervolgens worden de peren zwart.In bio is het echter niet zo’n probleem. Hoe komt dat?

  • Juiste antwoord: bioboeren zorgen ervoor dat nuttige insecten als oorwormen aanwezig zijn in hun boomgaard. Die eten de perenbladvlo.

Vraag 2: Waarom kiest een bioteler voor andere appel- en perenrassen?

  • Juiste antwoord: Deze soorten zijn resistent tegen bepaalde ziektes. Zo kiest een bioteler voor voorkomen in plaats van genezen

Vraag 3: Is stevia toegelaten als zoetstof in biologische confituur?

  • Juiste antwoord: Nee, want om zoetstof uit Stevia te winnen heb je een bewerkelijk chemisch proces nodig. En dat is in bio niet toegelaten


Appels en peren

Wil je weten hoe de biologische teler te werk gaat? Waarom zorgt hij voor een gezonde bodem? Een biologisch teler mag geen enkel herbicide gebruiken. Hoe houdt hij het onkruid in toom? Hij zoekt voor elke plaag of ziekte een gepaste remedie. Hoe pakt hij dat aan? En welke rassen van eigen bodem bestaan er in bio? Wij nemen je mee de boomgaard in!

> Naar de productpagina appels en peren


Fruitsap en fruitsiroop

Biologisch geteeld fruit wordt ook verwerkt tot sap, stroop en confituur. En tot vele lekkernijen zoals roomijs, sorbet, yoghurt, vruchtengebak, koeken… De fruitige smaken in bio zijn steeds afkomstig van echt fruit. En het zoete? Dat komt van de suikers aanwezig in het fruit of van toegevoegde natuurlijke zoetmakers als rietsuiker, rijststroop of diksap. Kunstmatige aroma’s en synthetische zoetstoffen zijn niet toegelaten in bio. 

> Naar de productpagina fruitsap en fruitstroop

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.