Test je kennis over bio en win een bijzonder granenpakket!

26.02.2018
Wedstrijd Test Je Kennis Win
Foto: rechten aangekocht - https://nl.123rf.com

De biosector was altijd een liefhebber van granen en pseudogranen. In de biowinkel vind je een schatkamer aan biologische graanproducten. Test je kennis over dit rijke assortiment en maak kans op een bijzonder granenpakket.


Win een bijzonder biopakket

Wat weet jij over biologische granen? Test je kennis en wie weet win jij wel een pakket met verrassende biologische graanproducten. 

Deze wedstrijd is intussen afgerond. Dit zijn de 10 winnaars van een pakket vol verrassend biologisch graanproducten; zij gaven het juiste antwoord op de vragen (1a, 2b, 3a, 4a) en benaderden de schiftingsvraag het beste (889 unieke deelnames); ze werden persoonlijk op de hoogte gebracht: Eddy Selis, Eliza Ocula, Helena Ottoy, Inge Verbeek, Kristel De prins, Luk Naets, Martin Hermie, Maryse Adriaenssens, Sabine Caremans en Suzy Claes. 

Ontdek snel meer over de te winnen producten (pdf). 

Scroll zeker naar beneden en lees het volledige artikel om je kans op slagen te verhogen. Grijp je naast de prijzenpot? Weet dan dat je deze en andere heerlijke graanproducten makkelijk vindt in de biowinkel.

Lees het wedstrijdreglement
De wedstrijd is beperkt tot één deelname per persoon. Winnaars worden na afloop persoonlijk op de hoogte gebracht. 

> Waag nu je kans met onze leuke kennisquiz!


Ontdek de antwoorden voor de quiz:

In het biologisch assortiment vind je heel wat producten op basis van granen zoals gierst, gerst, haver, rijst, spelt… en op basis van pseudogranen zoals amarant, boekweit en quinoa. Granen bevatten veel koolhydraten, eiwitten, vitaminen mineralen. Zeker de volkorenvarianten, die je in bio vaker tegenkomt, zijn een bron van vezels.

Wie gluten (al dan niet noodgedwongen) uit zijn menu wil schrappen, vindt in bio een zeer innovatief aanbod. De glutenvrije bioproducten worden gemaakt op basis van granen en zaden die van nature glutenvrij zijn en die zo puur mogelijk worden verwerkt. 


Graanvlokken

Granen worden vaak verwerkt. Maar ook onbewerkt of met een minimale bewerking, passen ze prima in je dagelijkse menu. Graankorrels, groot en klein, kan je heerlijk aan je warme maaltijd of maaltijdsalade toevoegen. Eenvoudig geplette graanvlokken zijn ideaal voor het ontbijt en laten zich vlot verwerken in zelfgebakken koekjes. Sommige graankorrels hebben een lange kooktijd nodig, andere dan weer niet. De ene graansoort bevat gluten, de andere niet. 

 > Naar de productpagina 'soorten biogranen'


Koekjes met minder suiker

In bio vind je doorgaans meer koekjes van volkoren granen. Volkoren granen zijn beter voor je gezondheid: ze zijn afkomstig van de volledige graankorrel, inclusief zemel en kiem. Daardoor bevatten ze nog waardevolle vitamines, eiwitten en mineralen en bovendien leveren ze je vezels. Veel biologische koekjesbakkers streven ook naar minder zoet! Ze vervangen het aandeel suiker gedeeltelijk door natuurlijke zoetmakers zoals appeldiksap of granenstroop. Laat dit geen pleidooi zijn om je voorraadkast met biokoekjes in één keer leeg te plunderen. Het is nog altijd verstandig om koekjes te beperken.

> Naar de productpagina 'koek en ontbijtgranen'


Lekker brood

Wil je eens een ander brood op je bord? Dan vind je in de biowinkel heel wat (volkoren) opties: zuurdesem roggebrood op traditionele Franse wijze, gist tarwebrood met sesam- of maanzaadjes, Tibetaans gerstbrood, gist speltbrood, stokbrood met of zonder zaden en pitten... Te veel om op te sommen!

Alle granen in je brood worden biologisch geteeld zonder chemisch-synthetische pesticiden en zonder kunstmest. Ook extra toevoegingen zoals zaden, noten, rozijnen… moeten biologisch zijn. En biologische bakkers eren nog meer dan gangbare bakkers de ambachtelijke principes: het biologisch deeg krijgt de tijd om te rijzen, zodat synthetische ‘broodverbeteraars’ overbodig zijn. Die zijn trouwens verboden in biobrood. Met bio kies je dus voor écht voedzaam brood. 

> Naar de productpagina 'biobrood'


Ook voor pasta

In bio vind je pasta van andere granen dan tarwe zoals spelt en boekweit. En behoorlijk wat volkoren pasta. Pasta kan niet zonder saus. Tomatensaus met of zonder vlees, kaassaus, pesto... Koop je pasta mét saus of vulling zoals ravioli uit een bokaal of lasagne uit de verstoog, dan maakt bio een groot verschil! Alle ingrediënten, van tomaten tot eieren, olijfolie, basilicum, vlees, artisjokken, kaas...  moeten allemaal gecertificeerd biologisch zijnVeel additieven die je tegenkomt in gangbare bereidingen, zoals smaakversterkers en bewaarmiddelen, zijn niet toegelaten in bio. Om die Italiaanse toer even af te maken: ook voor pizza’s is er een origineel bio-aanbod!

Naar de productpagina 'pasta'

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.