Beleef samen met Dieter Coppens biologisch brood, koekjes en granen

Beleef samen met Dieter Coppens hoe ambachtelijk biobrood gemaakt wordt. En verken het rijke aanbod graanproducten in de biowinkels tijdens onze biocampagne van 3 tot 11 maart 2018.
Leer koken met granen (en nog meer toffe activiteiten)
Op de website www.biomijnnatuur.be vind je een kalender met leuke uitstappen. Laat je verleiden tot een ontdekkingstocht langs open dagen, biowinkels of simpelweg in je eigen keuken.
Graag belichten we enkele top-activiteiten die rechtstreeks met biogranen te maken hebben:
- Hoe wordt Seitan gemaakt? Kom het te weten! - vrijdag 9 maart van 18.30 tot 22 uur.
Seitan is een vleesvervanger op basis van tarwe-eiwitten. Maar hoe wordt die nu gemaakt? Op een creatieve en interactieve manier leer je hoe seitan wordt geproduceerd en je eet ook samen een seitan gerecht. info en inschrijven - De Grote Biowafelbak door Freja Food - Vrijdag 9 maart van 14 tot 21 uur.
Met zijn ambachtelijke koekjes, wafels en cakes slaat Freja Food de brug tussen boeren in Noord en Zuid. Ze nodigen jou uit om tijdens hun grote Biowafelbak een sociaal project te bezoeken waar ze hun schouders onder hebben gezet. info en inschrijven.
- Veelzijdig koken met Belgische bioquinoa en gierst! - donderdag 8 maart vanaf 19.00 u
Ontdek tijdens deze workshop op bioboerderij Humus (in samenwerking met biologisch veggieproducent La Vie est Belle en Avalonhoeve) alles hoe je kan koken met lokale granen. Op bioboerderij Humus wordt gierst, quinoa, oerspelt en rogge geteeld. info en inschrijven. - Koekenbak bij biowinkel Zonder meer - zaterdag 3 maart doorlopend van 14u tot 17u
Tijdens de workshop, met Ives Deprez van Mill & Mix, kom je tot slot alles te weten over biologische graansoorten, ingrediënten, eigenschappen en manieren om te bakken en koken. Je leert ook veganistische koekjes bakken. info en inschrijven.
Zelf koken met biogranen
Tijdens de campagneweek verzamelen we de leukste recepten met granen!
- Recepten voor origineel broodbeleg:
- Recepten voor granen bij de maaltijd
- Recepten voor dessert op basis van granen:
Ga op ontdekking in de biowinkels
Granen spelen een grote rol in onze voeding. In de biowinkels vind je een onwaarschijnlijk groot biologisch assortiment: van nauwelijks bewerkte graankorrels tot bijzondere varianten van brood, pasta, koekjes en gebak. Op zoek naar een winkel die lekker biobrood of bijzondere graanproducten verkoopt? Je vindt ongetwijfeld een biopunt in jouw buurt!
Het verhaal van onze bio-ambassadeurs:
Dieter Coppens ging voor ons op bezoek bij biobakker Ward Verheyen en was aangenaam verrast (lees het volledige interview). Hij ontdekte er hoe Ward ambachtelijk biobrood maakt met weinig meer dan granen, water en zout. Dus zonder vetten, suikers of andere broodverbeteraars.
Dieter is helemaal mee met de toekomstgerichte aanpak van bio: ‘Ik vind bio niet enkel belangrijk omwille van mijn gezondheid en voor de smaak, maar zeker ook voor het milieu! Bio lijkt me de beste manier om in de toekomst door te kunnen gaan met puur en eerlijk eten!’
Biobakker Ward blijft hij trouw aan zijn principes om echt ambachtelijk brood te bakken met weinig meer dan granen. Zonder vetten, suikers of andere broodverbeteraars. 'Tot twintig ingrediënten in een gangbaar volkoren brood, dat hoort niet! Mijn desembrood bevat er drie'. Lees hier het interview.
Meer weten over biogranen
Welke additieven mag de biosector gebruiken in koekjes of in brood? Welke granen bestaan er in bio en welke zijn glutenvrij? Wordt biologische bloem gebleekt? Worden er meer mycotoxines gevonden in biologische granen dan in gangbare? Met welk graan kan ik rijst of couscous makkelijk vervangen? Wat is zuurdesem eigenlijk? Is brood altijd vegetarisch? Waar koop ik biobrood en hoe ben ik zeker dat ik biobrood koop? Hoe lang moet je spelt koken? Waarom zou ik biologische pizza kopen?
Deze én andere vragen stroomden ons tegemoet over granen. Wij werkten hard om jou een degelijk antwoord te bezorgen. De productfiches over graanproducten waarin je het antwoord op al deze vragen kan vinden vind je nu online!
Win leuke prijzen!
Wie leest, die wint! Want tijdens de campagneweek kan je jouw kennis over bio testen en daarmee een assortiment biologische graanproducten winnen! Naar de wedstrijd.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor de nieuwsbrief Lekker Bio of volg ons op facebook 'Lekker Bio'.
Doe met ons mee: campagne biogranen van 3 tot en met 11 maart. Tot dan!