Winnaar biowedstrijd opgetogen over barbecue

13.06.2017
Sfeerfoto Weber3
In categorie

Onze campagneweek is afgelopen, en dus ook onze wedstrijd Test je kennis over biovlees. De gelukkige winnaar van deze wedstrijd is Katia Vanlaeken uit Kampenhout. Benieuwd naar de juiste antwoorden? Lees dan vooral verder!


Katia Vanlaeken gaf de 3 juiste antwoorden én benaderde de schiftingsvraag het beste. Zij is erg blij met de prijs want er staat voor de zomer een familiebarbecue gepland en ze was al aan het nadenken wat ze de genodigden zou serveren. De Weber-barbecue komt dus op het juiste moment!

Wat weet jij over biovlees?

Net geen 1700 unieke deelnemers waagden hun kans. Precies 661 mensen gaven het juiste antwoord op de drie vragen. Blijkbaar waren de vragen niet voor iedereen even makkelijk. We schaven graag je kennis nog wat bij. De juiste antwoorden zijn onderlijnd.

Vraag 1. Hoe komen biokalfjes ter wereld?

A. Biorunderrassen zijn slanker en kunnen zonder problemen zelf afkalven, vaak zelfs alleen in de wei. Dus zonder keizersnede, en zonder antibiotica en pijnstilling.

B. Vaak via keizersnede. Want biologisch runderen krijgen niet zoveel krachtvoer en zijn daardoor fragieler. Ze hebben vaak wat hulp nodig bij het afkalven.


Vraag 2. In tegenstelling tot gangbare kippen kunnen biokippen vrij naar buiten om te eten, te bewegen en naar hartenlust te scharrelen. Welke bewering is NIET waar?

A. Biokippen mogen naar buiten vanaf 6 weken, en dat van 11u tot zonsondergang.

B. Buiten heeft een biokip recht op minstens 4 m2 uitloopruimte.

C. Buiten heeft de biokip ook toegang tot voer en drinken - dat voer mag gewoon gangbaar voer zijn. (het eerste deel is juist maar met name dat laatste is niet waar!)


Vraag 3. Een bioveehouder houdt zijn varkens gezond door in te zetten op preventieve gezondheidszorg. Hoe doet hij dat? Eén van deze opties is NIET waar - welke? *

A. Hij geeft zijn varkens kwaliteitsvol biologisch voer.

B. Hij geeft de varkens voer met antibiotica.

C. Hij zorgt ervoor dat de varkens in de buitenlucht kunnen lopen en kunnen wroeten in strooisel.

D. De biggen kunnen 40 dagen moedermelk drinken.


Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.