Biocampagne 3-11 juni: Kies voor minder, maar beter vlees!

17.05.2017
Biovlees Campagne Raf Francken Web © François De Heel

Zeg niet zo maar vlees tegen biologisch vlees. Want biovlees wordt geproduceerd volgens heel andere normen. En dat maakt van biovlees een goede keuze voor wie wel eens een stukje lust. Ontdek van 3 tot 11 juni 2017 de smaak en de kwaliteit van biovlees.


Biologische kippen, varkens en koeien lopen buiten, eten biologisch voer en kunnen lekker zichzelf zijn. De biologische veeteelt houdt uit principe nooit meer dieren dan de grond aankan en streeft naar het sluiten van de kringloop dichtbij. Minder dieren betekent minder milieulast. En dus ook minder vlees. Kies dus voor minder, maar beter vlees met bio!

Veeboer Raf Francken als boegbeeld

Biologisch varkenshouder Raf Francken is het trotse boegbeeld van de biocampagne over vlees. In zijn bedrijf De Groene Boerderij houdt hij opvallend minder dieren dan een klassiek varkensbedrijf. Toen Raf het bedrijf van zijn vader omschakelde naar bio, had hij 140 zeugen en 1.000 mestvarkens. Nu zijn dat nog 34 zeugen en 200 mestvarkens.

Raf wilde een gezond varken kweken met lekker, sappig vlees en een eerlijke boterham verdienen. Hij kwam uit bij de biologische productiemethode: “Zowel de moederdieren als de mestvarkens leven grotendeels buiten. Ik kweek mijn eigen robuuste ras, dat mals en sappig vlees levert. Mijn dieren zijn door mijn manier van werken erg weerbaar tegen ziekten. Gelukkig want in bio is het antibioticagebruik sterk beperkt. Ik heb op mijn bedrijf al zeker 10 jaar geen antibiotica nodig. Mijn biggen drinken tot tien weken bij de moeder.. Dat is erg lang, maar daarna zijn de biggen sterker.”

Voor dat sappige, malse varkensvlees betalen zijn klanten graag iets meer. Raf heeft een slagersdiploma en kan daardoor het vlees van zijn dieren zelf verwerken en in korte keten afzetten. “Mijn eigen vleesverkoop is de sturende factor, niet de markt. Goed vlees waar geen water in zit heeft een prijs, maar je betaalt ook niet zoveel meer dan gemiddeld. Mijn klanten zijn enthousiast over de smaak en daaruit haal ik veel voldoening.”

Lees het interview met Raf Francken.

Diervriendelijke aanpak

Biologische veehouders zoals Raf Francken kiezen voor een diervriendelijke aanpak. Hun dieren lopen buiten, eten biologisch voer en krijgen meer tijd om te groeien. Voor kippen, runderen en schapen gelden dezelfde principes: de dieren moeten naar buiten kunnen, moeten biologisch voer krijgen, mogen niet preventief met antibiotica behandeld worden en moeten ruimte krijgen om hun soorteigen gedrag te vertonen. Deze principes staan garant voor een diervriendelijke aanpak.

Doordat de biologische veeteelt het aantal dieren per beschikbare hectare beperkt, wordt ook de milieulast die door een teveel aan mest wordt veroorzaakt, sterk beperkt. Minder dieren én het laten begrazen van minderwaardige gronden door runderen, haalt bovendien de klimaatimpact van biologisch rundvlees naar beneden.

Zeg dus nooit zomaar vlees tegen biovlees.
Wie begaan is met dier, milieu en klimaat, eet minder vlees.
En kiest slimmer!

Campagneweek van 3 tot 11 juni

  • Laat je inspireren, ga op ontdekking - Beleef tijdens de biocampagne hoeveel liefde, zorg en vakmanschap er steekt in biologisch vlees en vleeswaren. Je kan genieten van 20 toffe activiteiten op biobedrijven en interessante promo-acties in biowinkels.

  • Word wijzer: op deze website vind je uitgebreide productinformatie, boeiende ondernemersportretten van veeboeren en pluimveehouders en lekkere recepten over kip, varken en rund. En daar komen verrassende feiten naar boven! Onderaan vind je alvast onze 3 affiches met weetjes over biovlees.

  • Doe mee aan de wedstrijd: Test je kennis over biologisch vlees en win een prachtige barbecue van Weber! Waag vanaf 31 mei je kans met deze wedstrijd of kijk uit naar de flyers in je biowinkel!

    Flyer van de Weber BBQ-wedstrijd
  • Ontdek het aanbod van biologisch vlees van kip, rund of varken van bioboeren van bij ons. In onze biopuntengids vind je makkelijk een boer, afhaalpunt of winkel in je buurt.

Wat weet jij over biovlees?

Hieronder vind je alvast onze 3 affiches met de belangrijkste weetjes over biovlees. De komende weken kom je ze vast tegen bij je biowinkel!

Biovlees Prod Rundvlees Web
Biovlees Prod Biokip Web
Biovlees Prod Varkensvlees Web
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.