Dit zijn de favoriete biobieren van meer dan 4.000 Vlamingen

27.10.2017
Winnende Bieren
Biobier Tripel K

Maar liefst 4.000 bioliefhebbers stemden de afgelopen weken op hun favoriete biologische bier. De winnaar is het goudkleurig Limburgse biobier 'Tripel K', dat naast Belgische biologische hop ook biologische klaver bevat. 'Slaapmutske Bio Tripel' komt op de tweede plaats en 'Gageleer' sluit de top 3 af.


Smaak als belangrijkste motivatie

De verkiezing was een initiatief om het uitgebreide assortiment van zo'n 150 Belgische biobieren in de kijker te zetten. Achttien biologische bieren dongen mee voor de titel van het favoriete biologische bier. De consument kon bij het stemmen één of meerdere eigenschappen kiezen om zijn keuze voor het biobier te motiveren: smaak, receptuur, duurzaam, lokale ingrediënten en mooie presentatie. Opvallend is dat de smaak de belangrijkste troef is waarom mensen een biologisch bier verkiezen, gevolgd door de keuze voor lokale ingrediënten zoals de Belgische biohop.

Op de schiftingsvraag werd wild gegokt. De vraag luidde: "Hoeveel kilogram biohop heeft hopteler Joris Cambie dit seizoen geplukt (tot op de gram nauwkeurig)?" Het juiste antwoord was: 16.061,50 kg. De vijf gelukkige winnaars die dit antwoord het best benaderden, worden persoonlijk op de hoogte gebracht.

Goud: Tripel K

Kristof Vanhees van de Limburgse biowinkel Bio'senza is er enorm trots op dat dit vrij nieuwe biobier er als winnaar uitkomt: "Een nieuw biobier op de markt brengen is niet evident. Ons uniek klaver-speciaalbier werd pas in mei gelanceerd en wij zijn dan ook enorm fier op deze erkenning. Dit is zowel een mooie appreciatie van het bier als een hart onder de riem voor onze trouwe klanten die blijkbaar massaal gestemd hebben. Ik vind het ook een positief signaal naar de biowinkels dat zij nog steeds het verschil kunnen maken met lokale initiatieven."

Tripel K is een goudkleurig bier dat Belgische biologische hop uit Poperinge en biologische klaver bevat. Het bier wordt verkocht in lokale horecazaken en cafés, in biowinkels en via de gespecialiseerde drankenhandelaar. Het bier heeft een alcoholpercentage van 7,5%. Dat zorgt voor een zoete toets, een gebalanceerde bittere nasmaak en een volle romige schuimkraag. De bijzondere smaak én de mooie goudgele kleur bleken een belangrijke troef.

Zilver: Slaapmutske Bio Tripel

Bij de nummer twee was de uitgesproken smaak, de klinkende naam en de vlotte beschikbaarheid in zowel de biowinkel als de biosupermarkt de winnende combinatie.

Slaapmutske Bio Tripel (8%) is een volmout tripel op basis van gerstemout en aromatische hop. Het is een pittig bier met een moutig mondgevoel en een zachte, bittere afdronk. De naam ontstond omdat de brouwer een manier zocht om zijn pasgeboren zoontje snel in slaap te krijgen, en hij erachter kwam dat het kort dopen van de speen in het bier daarbij hielp. Zo ontstond de naam Slaapmutske en zo brachten ze het op de markt.

Brons: Gageleer

GageleerGageleer (7,5%) is een biologisch volmoutbier van hoge gisting, wat wil zeggen dat er geen suiker wordt toegevoegd om het alcoholgehalte te verhogen. Het biobier wordt gebrouwen met deels lokaal geteelde gerstemout en gagel, een kruid dat groeit in voedselarme Kempische zandgrond. Een groot deel van de opbrengst gaat naar de aankoop van natuurgebieden en de bescherming van kwetsbare en bedreigde natuur in Vlaanderen.

Het goudkleurige bier heeft een moutig, ietwat zoet, fruitig en kruidig aroma en een subtiele bitterheid. Zijn ongewone kruidigheid en de mooie samenwerking met Natuurpunt, zorgen ervoor dat Gageleer deze top 3 kan afsluiten.

Dit weekend: Proef en geniet!

Nog tot en met zondag maken we mensen warm voor de kwaliteit en smaak van biobier en biowijn. Ook dit weekend kan je deelnemen aan biobier-en biowijndegustaties in de biowinkels om jezelf te overtuigen van de kwaliteiten van bio.

Raadpleeg snel de biokalender met workshops en activiteiten en proeverijen en promo-acties!

Ontdek de lijst van de Belgische biobieren.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.