Geroosterd kaasje met frambozen en honing
Snel zomershapje


Honing
Honing is heerlijk. Op je boterham, in je yoghurt, op een toast met geitenkaas... Honing lijkt een natuurproduct en dus per definitie bio. Wie zich verdiept in hoe bijen worden gehouden, ontdekt al gauw verschillen. Biologische bijtjes zijn vaak geselecteerd op andere kwaliteiten en gaan in een ‘proper’ drachtgebied op zoek naar nectar. Net als in de veehouderij, zet een biologisch imker in op preventie. Wordt een biologisch bijenvolk ziek, dan zijn een beperkter aantal geneeskundige middelen toegelaten.
Vlaamse biohoning bestaat vooralsnog niet. Biologisch honing uit Wallonië of uit onze buurlanden kan je wél vinden. Genieten maar!

Bessen, aardbeien en frambozen
Biologisch kleinfruit is een echt seizoensproduct: aardbeien vind je vanaf mei, frambozen en bessen vanaf juni. Je kan ze kopen in de biowinkel of rechtstreeks bij de teler. Bij sommige boeren kan je zelf gaan plukken: zelfpluk garandeert je excellente, superverse kwaliteit tegen eens scherpe prijs. En een leuke uitstap!
De teelt van biologisch bessen begint, net als bij groenten en granen, in een gezonde, veerkrachtige bodem. Middelen tegen onkruid en kunstmest zijn verboden. Tegen ziekte en plagen neemt de teler vooral preventieve maatregelen. Enkel als die niet voldoende werken, mag hij een zeer beperkt aantal natuurlijke middelen verstuiven. En zo zorgt bio voor superlekkere, pure bessen waar iedereen verzot op is.

Kaas
Hard, zacht, jong, oud, met kruiden: ook in bio vind je een breed assortiment aan kaas. Voor biokaas heb je melk nodig die op een biologische manier geproduceerd wordt. Die melk kan van koeien, geiten of schapen komen. Wist je dat Vlaanderen rijk is aan heerlijke, lokale biokazen?
4 pers.
Ingrediënten
- 4 geitenkaasjes of 2 Perlettekazen
- 1 bakje frambozen (125 g)
- 4 el honing
- enkele blaadjes basilicum
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Leg de geitenkaasjes in een ovenschotel of plaats de Perlettekaasjes in hun doosje in de oven. Laat roosteren tot de kaasjes zacht en smeuïg zijn.
- Garneer met frambozen, honing en enkele basilicumblaadjes.
Dit recept is van 'Heerlijk Puur - Foto: Stefan Jacobs, recept: Debby De Mangelaere'

Bio Mijn Natuur verzamelde allerlei heerlijke recepten in Heerlijk Puur - Het ultieme kook- en handboek over biologisch koken. Koop biologische ingrediënten en geniet van de geuren, smaken en kleuren op je bord!
Receptfotografie: Stefan Jacobs, recept & styling: Debby De Mangelaere.