Stoofvlees met bier en frietjes
Stoofvlees met frietjes… Heerlijk malse stukjes vlees, een pittige saus met bier en mosterd... Als je de tijd neemt om je stoofvlees rustig te laten sudderen, word je beloond met een gerecht om duimen en vingers bij af te likken.
Bier
De Belgische biobiermarkt doet het erg goed; het publiek weet de grote diversiteit en de lekkere smaak duidelijk te appreciëren. Het grote verschil met gangbaar bier is dat biobier minstens 95% ingrediënten bevat die biologisch gecertificeerd zijn, dus ggo-vrij en geteeld zonder chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen, herbiciden of kunstmest. Ook op additieven en hulpstoffen tijdens het brouwproces gelden voor biobier strengere normen.
Rundvlees
Kwalitatieve productie, daar gaat het om in de biosector. Geen snelle opfok, maar duurzame veeteelt. Een diervriendelijke aanpak is dan ook de basis van smaakvolle biologische vleesproducten: dieren die buiten mogen grazen, voldoende ruimte krijgen in de stal, geen preventieve antibiotica krijgen en biologisch voer eten.
Daarnaast is het belangrijk dat de dieren een goede vruchtbaarheid hebben, dat de kalvingen vlot verlopen (geen keizersnedes!), dat ze goed groeien op basis van ruwvoer en uiteraard dat hun vlees kwaliteitsvol is.
Om de druk op het milieu minimaal te houden, stelt de biosector voorop dat het aantal dieren per hectare beperkt moet zijn. Voor jou als consument betekent dat: kies voor minder vlees, maar beter!
Aardappel
Biologische aardappelen zijn overal verkrijgbaar in een ruim aanbod, zowel vastkokende als bloemige. Ook in bio worden ze verwerkt tot producten als friet, chips en puree. Tijdens de teelt van biologische aardappelen worden geen chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen, geen herbiciden of kunstmest gebruikt maar wordt ingezet op robuuste rassen, mechanische onkruidbestrijding en op een slimme, natuurlijke aanpak.
4 pers.
Ingrediënten
- 800 g stoofvlees
- 2 grote uien
- 1 snede wit of bruin brood
- 2 eetlepels mosterd
- 2 eetlepels boter
- 3 eetlepels bloem
- 1 flesje biobier (naar keuze)
- 1 laurierblaadje
- snufje tijm
- peper en zout
Bereiding
- Laat boter smelten in de pan. Kruid het vlees met peper en zout en schroei het in kleine porties dicht. Bestrooi het met wat bloem, en bak nog even verder.
- Haal het vlees uit de pan en blus de pan met wat bier.
- Verhit wat boter in een kookpot. Stoof de gesnipperde uien aan.
- Doe het gebakken vlees bij de uien en voeg het kookvocht van de pan toe.
- Besmeer een stuk brood met mosterd en leg dat op het vlees. Voeg de laurier, de tijm en de rest van het bier toe en laat 1,5 tot 2 uur rustig sudderen met een deksel erop. Roer er regelmatig eens door en controleer of de stoverij niet aanbrandt.
- Laat de stoofpot wat afkoelen voor je het vlees opdient. Serveer met frietjes of natuuraardappelen en een slaatje of appelmoes.
- TIP: Bekijk het filmpje op https://www.lekkervanbijons.be/recepten/stoofvlees-met-bier.
Dit recept is van 'Lekker van bij ons'
Op www.lekkervanbijons.be vind je een recept voor elk moment en in elk seizoen met producten uit onze eigen regio. Maak de recepten met bio en geniet dubbel!
https://www.lekkervanbijons.be/recepten