Stoofvlees met bier en frietjes

Stoofvlees met frietjes… Heerlijk malse stukjes vlees, een pittige saus met bier en mosterd... Als je de tijd neemt om je stoofvlees rustig te laten sudderen, word je beloond met een gerecht om duimen en vingers bij af te likken.

Stoofvlees Met Frietjes
Biobier
Bier

Biobier zit duidelijk in de lift. Met meer dan 150 Belgische biobieren op de markt in België heb je maar te kiezen uit al dat lekkers. Volgens de biersommelier proef je echt het verschil – niet verwonderlijk dus dat ook biobieren in de prijzen vallen. Het grote verschil zit 'm niet zozeer in het brouwproces maar wel in de eerste plaats in de gebruikte landbouwingrediënten: die zijn minimaal 95% afkomstig uit de biolandbouw, dus ggo-vrij en geteeld zonder chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen, herbiciden of kunstmest. Ook op additieven en hulpstoffen tijdens het brouwproces gelden voor biobier strengere normen.

Vlees Breed
Rundvlees

Kwalitatieve productie, daar gaat het om in de biosector. Geen snelle opfok, maar duurzame veeteelt. Een diervriendelijke aanpak is dan ook de basis van smaakvolle biologische vleesproducten: dieren die buiten mogen grazen, voldoende ruimte krijgen in de stal, geen preventieve antibiotica krijgen en biologisch voer eten.

Daarnaast is het belangrijk dat de dieren een goede vruchtbaarheid hebben, dat de kalvingen vlot verlopen (geen keizersnedes!), dat ze goed groeien op basis van ruwvoer en uiteraard dat hun vlees kwaliteitsvol is.

Om de druk op het milieu minimaal te houden, stelt de biosector voorop dat het aantal dieren per hectare beperkt moet zijn. Voor jou als consument betekent dat: kies voor minder vlees, maar beter!

Aardappelen, (c) Wout Hendrickx, styling Debby De Mangelaere
Aardappel

Biologische aardappelen zijn overal verkrijgbaar in een ruim aanbod, zowel vastkokende als bloemige. Ook in bio worden ze verwerkt tot producten als friet, chips en puree. Tijdens de teelt van biologische aardappelen worden geen chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen, geen herbiciden of kunstmest gebruikt maar wordt ingezet op robuuste rassen, mechanische onkruidbestrijding en op een slimme, natuurlijke aanpak. 


4 pers.

Ingrediënten

  • 800 g stoofvlees
  • 2 grote uien
  • 1 snede wit of bruin brood
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 eetlepels boter
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 flesje biobier (naar keuze)
  • 1 laurierblaadje
  • snufje tijm
  • peper en zout

Bereiding

  • Laat boter smelten in de pan. Kruid het vlees met peper en zout en schroei het in kleine porties dicht. Bestrooi het met wat bloem, en bak nog even verder.
  • Haal het vlees uit de pan en blus de pan met wat bier.
  • Verhit wat boter in een kookpot. Stoof de gesnipperde uien aan.
  • Doe het gebakken vlees bij de uien en voeg het kookvocht van de pan toe.
  • Besmeer een stuk brood met mosterd en leg dat op het vlees. Voeg de laurier, de tijm en de rest van het bier toe en laat 1,5 tot 2 uur rustig sudderen met een deksel erop. Roer er regelmatig eens door en controleer of de stoverij niet aanbrandt.
  • Laat de stoofpot wat afkoelen voor je het vlees opdient. Serveer met frietjes of natuuraardappelen en een slaatje of appelmoes.
  • TIP: Bekijk het filmpje op https://www.lekkervanbijons.be/recepten/stoofvlees-met-bier.

Dit recept is van 'Lekker van bij ons'

Lekkervanbijons

Op www.lekkervanbijons.be vind je een recept voor elk moment en in elk seizoen met producten uit onze eigen regio. Maak de recepten met bio en geniet dubbel!

https://www.lekkervanbijons.be/recepten
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.