Portret Ourobouros: “Diversiteit troef met onze flexibele groentemanden naar smaak.”
De biodynamische boerderij Ourobouros, idyllisch gelegen in de Zwalmstreek, zag zijn wekelijkse markt door het coronavirus geannuleerd. Ze kregen gelijktijdig ook bijna dubbel zoveel bestellingen voor hun flexibele groentemanden. “Geen zin in prei of wat extra groenten nodig omdat er bezoek komt? Via onze handige webshop is het zo aangepast.”
In de Zwalmstreek, aan de voet van de Vlaamse Ardennen, ligt het biodynamische tuinbouwbedrijf Ourobouros. De boerderij bestaat uit 2 hectare biologische groenteteelt en nog eens 3,5 hectare boomgaard, waarvan een deel begraasd wordt door een kudde schapen. Het zijn Karel Houdmont en zijn vrouw Sofie De Valck die aan de basis van het bedrijf liggen. Ze telen er al meer dan 15 jaar een rijk assortiment bekende en minder bekende seizoensgroenten.
In 2015 vormden Karel en Sofie hun boerderij om naar een coöperatie. Vaste medewerkers zijn Aaron, Dieter en Griet. Even later kwam ook Nel Creve hun team versterken. Nel: “Vroeger werkte ik als zelfstandige vroedvrouw, nu sta ik samen met Sofie in voor de dagelijkse werking op de boerderij. We begeleiden Ourobouros naar een volwaardige coöperatie die groeit in harmonie met zijn waarden. Sinds de crisis krijgen we veel vragen van mensen die in de buitenlucht willen werken. In de toekomst willen we hen die kansen kunnen bieden. Dat sociale aspect van de boerderij boeit ons al langer.”
Elke zondag staan boeren Karel en Aaron op de markt in Sint-Gillis, maar door het coronavirus werd de markt geannuleerd. Aan het begin van de lockdown was het niet duidelijk waar ze met al hun extra aanbod naartoe moesten.
Nel: "Sinds de crisis krijgen we veel vragen van mensen die in de buitenlucht willen werken. Dat sociale aspect van de boerderij boeit ons al langer.”
Bijna dubbel zoveel vraag
Gelukkig viel de puzzel perfect in elkaar, want de bestellingen voor hun flexibele groentemanden groeiden sterk. Nel: “We kregen bijna een verdubbeling van het aantal pakketten. De eerste maand hadden we wekelijks 15 à 20 nieuwe klanten. Sommige buurtbewoners kenden ons al, maar ze hadden dat extra duwtje nodig om de stap te zetten. Ik denk wel dat die mensen blijven komen. Ze zijn heel positief over de versheid en kwaliteit van onze groenten. In Brussel wordt er nu ook om de week geleverd aan GASAP-SAGAL, een systeem voor groepsaankopen vergelijkbaar met Voedselteams.”
Is een groentemand halen bij je lokale afhaalpunt een veilig systeem? “Onze afhaalpunten liggen meestal buiten, het is minder druk dan in een winkel. We geven de verantwoordelijken richtlijnen mee om handgels te voorzien, afstandsregels te respecteren… De bestellingen worden in afzonderlijke plastic bakken geleverd. Elke klant brengt zijn eigen mand mee en laadt zelf zijn groenten en fruit over.”
"We kregen bijna een verdubbeling van het aantal groentepakketten. Heel wat buurtbewoners kenden ons al, maar ze hadden dat extra duwtje nodig om de stap te zetten."
Flexibele groentemanden
Hun webwinkel is goed georganiseerd, waardoor ze alle aanvragen vlot kunnen opvangen. Nel legt uit hoe dit werkt. “Onze grote troef is de flexibiliteit van de groentemanden. In het weekend geven onze klanten online hun bestelling door en op woensdag halen ze hun groentemand af bij het plaatselijke afhaalpunt. Geen zin in prei deze week of wat extra groenten nodig omdat er bezoek komt? Via onze online webshop is dat makkelijk te regelen.”
Veel klanten bestellen grotere groentemanden, merkte Nel. “Mensen nemen ook meer tijd om de inhoud aan te passen. We verkopen ook meer extra bioproducten zoals onze huis bereide sappen, gedroogde kruiden, brood en eieren die mee geleverd worden met de pakketten. Elke week is er een nieuw pakket, dus is er geen nood om te hamsteren.”
Coöperatieve winkel
Hun pakketten bestaan uit groenten en fruit van eigen teelt, aangevuld met het aanbod van twee boerderijen die ook biodynamisch telen: de Kollebloem en de Zonnekouter.
Deze drie boerderijen hebben zich verenigd onder een coöperatie: de Vroente. Samen baten zij hun coöperatieve winkel uit in de overdekte Lousbergmarkt in Gent. Ook daar is de verkoop flink gestegen. “We hebben ons gezamenlijk teeltplan moeten herbekijken, maar we kunnen de stijgende vraag naar lokale biogroenten aan zolang we onze krachten bundelen.”
"Plots moesten we meer werk gedaan krijgen op de boerderij en waren onze kinderen thuis. We hebben voor onszelf grenzen leren afbakenen."
Zelfzorg
Al die extra pakketten samenstellen, vergt een goede organisatie. “Gelukkig hebben we een sterk team dat van aanpakken weet. We hebben ons doorgeefsysteem verbeterd. Het klopt beter, want iedereen heeft meer zijn eigen plek. Niemand werkt langere dagen, maar we slagen er wel in om dagelijks tot 100 extra pakketten te maken.”
In het begin was er wel wat ongerustheid bij hun medewerkers, maar ze hebben snel maatregelen genomen om die weg te nemen. “Gelukkig hebben we tot nog toe geen enkele zieke gehad en is iedereen gewoon blijven doorwerken. Op de boerderij kunnen we voldoende afstand bewaren. Het is vaak mooi weer en dan eten we allemaal samen aan één lange tafel in de gezonde buitenlucht. Ons bureau is een tiny house midden in de velden. ’s Morgens werkt er maar één iemand achter de computer. Het is onze filosofie dat zoveel mogelijk van onze medewerkers regelmatig meewerken op het veld.”
Vaak zie je dat in crisistijd alles wordt uitvergroot wat er al leeft. “Plots moesten we meer werk gedaan krijgen op de boerderij en waren onze kinderen thuis. We hebben voor onszelf grenzen leren afbakenen. Karel en Sofie zijn onze drijvende krachten. Ze nemen veel verantwoordelijkheid voor het veldwerk en de verkoop. De druk op hen werd zeer groot. Dat sterkt me in het idee dat we moeten groeien als coöperatie.”
“We vinden het fijn om onze kinderen regelmatig mee te nemen naar de boerderij. Ze leren hoe diep ze zaadjes moeten planten. Ze wegen groenten af en leren op een andere manier rekenen. Vanuit de scholen is er gelukkig veel begrip, want we doen wat we kunnen en ze zien ook in dat het meerwaarde heeft.
Bron: eigen berichtgeving