Portret - de Bio-hoeve: "Wij pioniers? Onze klanten zijn de echte idealisten"

29.09.2020
20200929 De Biohoeve 4
Foto: Kobe Van Looveren, v.l.n.r: Jaan en Marc Naets. 

De Bio-hoeve is een kleinschalig landbouwbedrijf in Westerlo, de parel van de Kempen. Al sinds 1995 brengen Marc en Lea hun flexibele groentepakketten aan de man. Ze waren een van de eerste bioboerderijen die daarmee begonnen. Marc: "Onze klanten zijn eigenlijk de echte idealisten."


Hoewel Marc Naets zijn loopbaan begon als onderhoudstechnicus, trok het boerenleven hem en zijn vrouw Lea erg aan. “We stammen allebei af van boeren. Toen we een huis zochten, was er maar één echte voorwaarde: er moest genoeg grond aan zijn. We vonden een boerderij met 2 hectare. Daarop zijn we kleinschalig beginnen tuinieren.”

Tuinieren deden ze niet voor zichzelf: ze dachten meteen aan het verkopen van hun groenten. Ook de keuze voor bio werd meteen gemaakt. Marc: “Die keuze was erg vanzelfsprekend voor ons. Lea trok naar regionale marktjes en we leverden aan de veiling Brava, die toen net een afdeling bio had opgestart.” 

"We hebben ons pakkettensysteem helemaal zelf uitgedokterd, want we waren de eerste in onze regio die zo werkten."
20200929 Sfeerfoto Bio Hoeve

Pioniers met groentetas

Intussen telen ze op 11 hectare zowel fijne bladgroenten als de grovere akkergewassen zoals kolen, selder, pompoenen... Het merendeel van hun oogst brengen ze aan de man via hun eigen flexibele groentetassen vol lekkers. “We kregen op een bepaald moment van een klant de vraag of we ook aan huis leverden. Wij zijn daarop ingegaan en via mond-tot-mondreclame groeide dat stelselmatig. We hebben ons pakkettensysteem helemaal zelf uitgedokterd, want we waren de eerste in deze regio die zo werkten.” Intussen leveren ze elke dinsdag op zo’n 40 à 50 verdeelpunten, en dat in een erg ruime regio, die zelfs tot in Antwerpen loopt.

Intussen werd Marc ook voltijds boer. Dat was met vallen en opstaan. “Er waren weinig bioboeren in de buurt waar ik te rade kon gaan, en ik had geen ervaring in de groenteteelt. Maar ik leerde snel bij. Als boerenzoon wist ik dat je je hoofd niet moet laten hangen bij de minste tegenslag. Boeren doe je niet alleen op idealisme, het is ook gewoon hard werken en blijven doorgaan.”

"Onze klanten zijn de echte idealisten. De lijfspreuk van onze boerderij is niet voor niets ‘voor mensen die (w)eten wat goed is’.”
20200929 De Biohoeve 2

De echte idealisten

Een van de dingen die Marc geleerd heeft, is dat hij niet zo nodig alles zelf moet telen. “In het begin denk je dat dat zo hoort, maar dat hou je toch niet vol. Dan ben je alleen nog maar jezelf aan het achterna hollen. Intussen zijn er een aantal teelten zoals wortelen en tomaten die we gewoon aankopen bij collega-bioboeren.”

Na 25 jaar is ook de opvolging binnen de familie verzekerd. Sinds dit jaar neemt jongste zoon Jaan het pakkettensysteem voor zijn rekening: “Klanten hoeven bij ons geen abonnement te nemen. Ze plaatsen een bestelling via hun verdeelpunt en kunnen daarbij kiezen uit verschillende formules. We hebben bijvoorbeeld ook een fruitpakket en 3 formaten. Ze bepalen zelf wanneer ze welke pakketten wensen te bestellen. We willen onze klanten aan ons binden door onze kwaliteit en ons verhaal, niet omdat ze vasthangen aan een abonnement. De bedoeling is dat klanten in de toekomst hun bestellingen zelf kunnen beheren via de website.”

Marc voegt daar aan toe: “Ik heb intussen geleerd om het aantal pakketten in te schatten. De zomer is bijvoorbeeld de meest rustige periode. Daar stem ik dus mijn teeltplan op af. Ik zet liever wat te weinig. Bijkopen kan altijd, kleine overschotten raak je veel moeilijker kwijt. Met alle jaren ervaring kunnen we dit nu wel steeds beter inschatten.”   

De laatste jaren zijn Marc en Lea gaan beseffen dat ze zich best mogen beschouwen als pioniers. Daar voelen ze zich trots op. Maar ook op hun klanten zijn ze fier: “Dat zijn eigenlijk de echte idealisten. De lijfspreuk van onze boerderij is niet voor niets ‘voor mensen die (w)eten wat goed is’.”

Bron: vakblad Bio Actief

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.