Onderzoeksjournalist doet stof opwaaien over voedingsindustrie
Joanna Blythman is een bekroond onderzoeksjournalist en gezaghebbend commentator op de voedselketen. Dit boek levert kritiek op fabrieksvoeding en de kunstgrepen die de voedingsindustrie gebruikt.
Joanna Blythman is een bekroond onderzoeksjournalist en gezaghebbend commentator op de voedselketen. Ze schreef al verschillende boeken over onderwerpen die veel stof deden opwaaien bij consumenten. Wat je niet mag weten over je eten is dan ook de subtitel van het boek. Jonnie Boer, de eigenaar van Nederlands sterrenrestaurant De Librije, schreef een beklijvend voorwoord voor de Nederlandse vertaling van dit boek. Wij willen niet claimen dat alle kritiek die dit boek uit terecht is, noch willen we claimen dat geen enkele van haar kritiek van toepassing is op biologische voeding.
Wetgeving voor biologische verwerking
Het is shockerend en tegelijk wraakroepend dat we al consument zo om de tuin worden geleid, besluit je bij het lezen van dit boek. Dan ben je blij om te weten dat er voor de verwerking van biologische voeding een strenge wetgeving bestaat. Slechts een beperkt aantal additieven en hulpprocessen zijn toegelaten. Waarin verschillen verwerkte bioproducten van niet-bioproducten?
Enkele citaten
Dit zijn enkele citaten van Joanna Blythman's boek:
"Smaakstoffen zijn additieven waarmee onverkoopbare producten toch verkocht kunnen worden, aan mensen die denken dat voedsel en drank naar iets smaken waarnaar ze niet smaken"
"Helaas voor consumenten die precies willen weten wat ze eten, en gelukkig voor voedselfabrikanten die veel speelruimte krijgen, maakt de EU juridisch geen verschil tussen synthetische en natuurlijke kleurstoffen."
"Imitatie is de kern van de voedingsindustrie. Productontwikkelaars hebben een constante drang om iets te maken dat lìjkt op het origineel."
"Ascorbinezuur is de beminnelijke ambassadeur van de antioxidanten en wordt vaak voorgesteld als vitamine C. Maar het is een fabrieksproduct, gemaakt door genetische gemanipuleerde maïs te fermenteren, en in elk geval door er een reekschemische reacties op los te laten."
"Voedselfabrikanten doen alles om het moment uit te stellen waarop hun producten hun leeftijd gaan tonen. Die behoefte is altijd sterker dan overwegingen van volksgezondheid. Daarom gebruiken ze allerhande al dan niet-giftige conserveermiddelen en rekken daarmee de houdbaarheidsdata op."
Joanna Blythman
Slik je dat?
Wat je niet mag weten over je eten
17,50 euro
Uitgeverij Bouillon
2015