Onderzoeksjournalist doet stof opwaaien over voedingsindustrie

24.05.2016
In categorie

Joanna Blythman is een bekroond onderzoeksjournalist en gezaghebbend commentator op de voedselketen. Dit boek levert kritiek op fabrieksvoeding en de kunstgrepen die de voedingsindustrie gebruikt.


Slik Je Dat

Joanna Blythman is een bekroond onderzoeksjournalist en gezaghebbend commentator op de voedselketen. Ze schreef al verschillende boeken over onderwerpen die veel stof deden opwaaien bij consumenten. Wat je niet mag weten over je eten is dan ook de subtitel van het boek. Jonnie Boer, de eigenaar van Nederlands sterrenrestaurant De Librije, schreef een beklijvend voorwoord voor de Nederlandse vertaling van dit boek. Wij willen niet claimen dat alle kritiek die dit boek uit terecht is, noch willen we claimen dat geen enkele van haar kritiek van toepassing is op biologische voeding.

Wetgeving voor biologische verwerking

Het is shockerend en tegelijk wraakroepend dat we al consument zo om de tuin worden geleid, besluit je bij het lezen van dit boek. Dan ben je blij om te weten dat er voor de verwerking van biologische voeding een strenge wetgeving bestaat. Slechts een beperkt aantal additieven en hulpprocessen zijn toegelaten. Waarin verschillen verwerkte bioproducten van niet-bioproducten?

Enkele citaten

Dit zijn enkele citaten van Joanna Blythman's boek:

"Smaakstoffen zijn additieven waarmee onverkoopbare producten toch verkocht kunnen worden, aan mensen die denken dat voedsel en drank naar iets smaken waarnaar ze niet smaken"

"Helaas voor consumenten die precies willen weten wat ze eten, en gelukkig voor voedselfabrikanten die veel speelruimte krijgen, maakt de EU juridisch geen verschil tussen synthetische en natuurlijke kleurstoffen."

"Imitatie is de kern van de voedingsindustrie. Productontwikkelaars hebben een constante drang om iets te maken dat lìjkt op het origineel."

"Ascorbinezuur is de beminnelijke ambassadeur van de antioxidanten en wordt vaak voorgesteld als vitamine C. Maar het is een fabrieksproduct, gemaakt door genetische gemanipuleerde maïs te fermenteren, en in elk geval door er een reekschemische reacties op los te laten."

"Voedselfabrikanten doen alles om het moment uit te stellen waarop hun producten hun leeftijd gaan tonen. Die behoefte is altijd sterker dan overwegingen van volksgezondheid. Daarom gebruiken ze allerhande al dan niet-giftige conserveermiddelen en rekken daarmee de houdbaarheidsdata op."


Joanna Blythman
Slik je dat?
Wat je niet mag weten over je eten
17,50 euro
Uitgeverij Bouillon
2015

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.