Portret Rawijs: "Jonge moeders bedanken ons voor de smaakvolle biogroenten"
Na drie generaties azalea's telen kozen Alex en Linda voor een nieuwe uitdaging. Op de plek van hun sierteeltbedrijf besloten ze de biologische zelfoogstboerderij Rawijs uit de grond te stampen. "Nu krijgen we erkenning voor ons werk," vertelt Alex. "Jonge moeders komen ons bedanken voor de smaakvolle groenten.”
Tot 2012 kon je op de akkers van Rawijs in Lochristi de azaleakwekerij van Alex Floré en Linda Boone vinden. Maar in juni van dat jaar leerden ze de principes van CSA, wat staat voor Community Supported Agriculture, kennen. Alex: “In de sierteelt draaide alles om groei. We waren afhankelijk van afnemers die zelfs niet meer op het bedrijf kwamen en voelden ons geïsoleerd.”
Omdat ze beiden sociaal geëngageerd zijn, beslisten Alex en Linda nog geen 2 maanden later om zelf een bioboerderij te beginnen waar klanten het hele jaar door hun verse groenten en fruit kunnen oogsten. “Het eerste jaar combineerden we het nog met het telen van bloemen, maar dat bleek niet nodig: na de eerste infodag hadden we 300 geïnteresseerden voor 200 plaatsen.”
Alex: "Nu krijgen we erkenning voor ons werk, jonge moeders zeggen hoe lekker ze onze groenten vinden."
Wederzijds engagement
Vandaag is Rawijs uitgegroeid tot een van de grotere CSA-boerderijen in Vlaanderen. Dit jaar zijn er 150 gezinnen ingeschreven, wat goed is voor een totaal van 395 deelnemers. Alex: “Nu krijgen we meer erkenning voor ons werk. Vroeger kwamen oude mannen zagen over de prijs van de bloemen, nu zeggen jonge moeders hoe lekker ze onze groenten vinden.”
Ook het gemeenschapsgevoel vinden ze fijn. “Onze deelnemers organiseren kookworkshops in onze serrekeuken, maar daar stopt het niet. Onze deuren staan ook open voor schoolbezoeken, Landwijzer-stagiairs (bioboeren in opleiding) en mensen met een mentale beperking die af en mee komen werken.”
Collegialiteit
Alex en Linda kweekten hun bloemen al milieubewust, maar biologische groenten telen is natuurlijk iets helemaal anders. Dankzij de serres kan het seizoen nog wat gerekt worden zodat ze het hele jaar rond groenten, fruit en kruiden kunnen aanbieden. Al hun planten groeien volgens de seizoenen. Het water dat er wordt opgevangen, bereikt via een elektrisch gestuurd waterverdeelsysteem de dorstige plantjes in de serre, maar ook buiten. En er is ook een ruimte waar ze zelf hun plantjes van zaad kunnen opkweken. Zo kiezen ze als boer zelf de soorten die ze willen aanbieden.
De CSA-boerderijen werken niet alleen samen met de gemeenschap, maar ook met elkaar in het CSA-netwerk. "Die collegialiteit tussen de biologische boeren is een sterkte, en dat is nodig", vindt Alex. “Als er een nieuwe CSA-boer start in de streek, dan behandelen we elkaar als collega’s en niet als concurrenten. Zo maken we geen reclame in elkaars buurt, delen we onze teeltkennis met elkaar en kopen we samen machines aan om de kosten te drukken."
"Veel mensen willen dat Rawijs blijft bestaan en dus zijn we samen een coöperatie aan het opstarten."
Volgende generatie
Intussen wordt ook aan de toekomst gedacht. Alex: “Ik heb 45 jaar dienst en ben dus met pensioen. Toen we met Rawijs begonnen, stonden we niet stil bij de toekomst van het bedrijf na ons. Maar veel mensen willen dat het blijft bestaan en dus zijn we samen met acht deelnemers een coöperatie aan het opstarten.” Maar, zo benadrukken Alex en Linda, voorlopig doen we nog wel een tijdje verder om de overname te begeleiden.
In die 7 jaar is Rawijs opengebloeid als bedrijf. “Deelnemers van het eerste uur herinneren er ons soms aan hoeveel kwalitatiever onze biologische groenten vandaag zijn. We zaten met een dode bodem, die dankzij de afwezigheid van pesticiden, natuurlijke bemesting en het systeem van teeltrotatie weer een gezonde bodem is geworden. Vandaag zijn we een gezond bedrijf. Daar kunnen we alleen maar trots op zijn.”
Wil je zelf een CSA-boerderij vinden in je buurt? Dat kan hier.
Zoek je een afhaalpunt voor een wekelijks abonnement op groenten? Dat vind je hier.