Domein Ommersteyn: “Geiten zijn zeer geschikte dieren in de zorg, nieuwsgierig met een hoog knuffelgehalte.”

Zorg voor mens, dier en landschap: op Domein Ommersteyn in Dilsen-Stokkem brengen ze deze slogan elke dag in de praktijk. Een dertigtal mensen die in een gewone werksituatie moeilijk functioneren, vinden arbeidsvreugde op de zorgboerderij. Jan vindt het erg fijn boeren hier: “Dankzij onze mensen heb ik geleerd om anders naar land- en tuinbouw te kijken. En ik zit hier op een prachtig domein, waar ik kan bijdragen tot duurzame landbouw in de Maasvallei.”
Jan Thoelen: “Vroeger heette het hier stichting Ommersteyn, maar in 2019 nam vzw De Meander, nu deel van Zorggroep Arum vzw, dit over. Zij hadden op het terrein al huisvesting voor mensen met een mentale beperking. Onze biologische geitenhouderij is in de eerste plaats een zorgproject.”
In dat jaar startte Jan er als boer, na ervaringen in binnen- en buitenland en met een Duitse Master-opleiding biolandbouw op zak. Samen met activiteitenbegeleiders Mathijs en Klaartje, en ondersteund door leefgroepbegeleiders van Arum, geeft hij de ongeveer 30 zorgmedewerkers een zinvolle dagbesteding. “Het zijn mensen met verschillende profielen. Sommigen hebben een mentale beperking, maar evengoed werken hier mensen die moeilijk hun weg vinden op de reguliere arbeidsmarkt of jongeren die het moeilijk hebben op school. Iedereen krijgt werk op maat. Sommige mensen helpen de dieren voeren, groente verwerken of schoonmaken, maar een van onze medewerkers kan ook gewoon met de tractor rijden.”
Jan: "Hier vinden een dertigtal mensen die moeilijk functioneren in een gewone situatie arbeidsvreugde: dieren voeren, groenten verwerken, met de tractor rijden..."

Geiten zijn ideale zorgdieren
De voornaamste activiteit zijn de 500 biologische melkgeiten, waarvan de melk naar een Nederlandse kaasmakerij gaat. Van het overige deel van de melk wordt ambachtelijk biologisch schepijs gemaakt door een Belgische ijsmaker. Kaas en seizoensgebonden hoeveproducten kan je kopen in hun hoevewinkel. Daarnaast doen ze ook aan akker-, bos- en tuinbouw. “We willen het hele jaar rond zinvol werk kunnen aanbieden. In onze tuinbouw kiezen we voor teelten die geschikt zijn voor onze zorgmedewerkers. Zo kan je de teelt en oogst van herfstprei en suikermaïs en boontjes heel gestructureerd aanpakken.”
Geiten zijn zeer geschikte dieren in de zorg. “Ze zijn geïnteresseerd en hebben een hoog knuffelgehalte. Om risico’s te vermijden laten we ze wel onthoornen. Geiten zijn ziektegevoelig en dat is voor ons als boer soms wel een uitdaging. We streven naar gezonde dieren met een stabiele melkproductie. De dieren worden vooral gevoederd met biologische grasklaver, maïs, granen en voederbieten van eigen akkers.
"Geiten zijn zeer geschikte dieren in de zorg, nieuwsgierig met een hoog knuffelgehalte."

Evenwicht tussen landbouw en zorg
Jan: “Soms is het wat zoeken naar hoe het bedrijf binnen de zorgopdracht ook economisch goed laat draaien, zeker met de hoge grondstofprijzen. “In het begin mikte ik op verbreding: onze winkel verder uitbouwen, een ijssalon uitbaten in de zomer en meer tuinbouw. Met de Zoenebloem teelt Tine Janssen op onze akkers biobloemen en geeft ze workshops. Maar in 2021 werden we deel van Arum, en het nieuwe bestuur ziet andere prioriteiten. We blijven in eerste instantie een zorgverlener, de landbouwtak vloeit daar uit voort. Dat is dus zoeken naar evenwicht.”
Ook voor Tine van de Zoenebloem staat de bloemenbeleving centraal naast het landbouwverhaal. Tine: “Elke plukbeurt gaat gepaard met oogsttips en we kiezen voor een volledige beleving door middel van creatieve workshops en veldateliers voor volwassenen en kinderen. We nemen echt de tijd om iedereen puur plukgeluk te laten ervaren.”
"Dankzij onze zorgmedewerkers heb ik geleerd om anders naar land- en tuinbouw te kijken."

Anders kijken
In de regio zitten weinig andere biologische melkveebedrijven, maar Jan heeft wel fijne gangbare collega’s. “Ik ben als enige bioboer aangesloten bij een machinering (een coöperatie die landbouwmachines aankoopt). Toen ik voorstelde om een wiedeg te kopen, waren de anderen ook geïnteresseerd in die mechanische onkruidbestrijding. Uiteindelijk werd die wiedeg ook aangekocht, al gebruiken maar een paar boeren hem voorlopig.”
Jan vindt het erg fijn boeren hier: “Dankzij onze zorgmedewerkers heb ik geleerd om anders naar land- en tuinbouw te kijken. En ik zit hier op een prachtig domein, waar ik kan bijdragen tot duurzame landbouw in de Maasvallei.”
Bron: vakblad Bio Actief 55
