Volgens Frans onderzoek zitten er te veel pesticiden in muesli

13.10.2016
Ontbijtgranen3

Een nieuw Frans onderzoek toont aan dat veel mueslisoorten vol met resten van bestrijdingsmiddelen zitten. Het Franse Générations Futures onderzocht 20 soorten muesli die in Frankrijk in de supermarkt te koop zijn. Alle niet-biologische soorten bevatten resten van bestrijdingsmiddelen. Bij de biologische varianten was dat niet het geval.


Bij een dosering van 50 tot 100 gram van de betreffende muesli per dag, zou het gevaar voor de gezondheid verwaarloosbaar moeten zijn volgens de onderzoekers. Maar met een gemiddeld aangetroffen concentratie bestrijdingsmiddelen die 354 keer zo hoog is als de maximaal toegestane hoeveelheid in drinkwater, moeten we ons volgens hen op z'n minst zorgen maken.

"We zeggen niet dat mensen ziek zullen worden door het eten van muesli, maar wel dat het abnormaal is om de dag te beginnen met een cocktail van hormoonverstorende stoffen die bovendien effect kunnen hebben op ongeboren baby's," laat François Veillerette van Générations Futures weten aan de Franse krant Le Parisien.

Wetgeving

De Europese Commissie presenteerde in juni al twee wetsontwerpen om het gebruik van gevaarlijke bestrijdingsmiddelen terug te dringen. Alleen stoffen met een verwaarloosbaar risico zouden volgens die ontwerpen nog gebruikt mogen worden. Momenteel verschilt de wetgeving per land, waardoor het voor consumenten onduidelijk is welke stoffen zij kunnen aantreffen in producten van internationaal verkrijgbare merken. Het is nog onduidelijk wanneer er over de wetsontwerpen gesproken gaat worden.

* Lees verder: Algemeen Dagblad, 11/10/2016

* Lees het volledige onderzoek (in het Frans).

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.