De twaalf groenten en fruit met de meeste residu's van chemische pesticiden
De Amerikaanse Environmental Working Group publiceert jaarlijks een winkelgids met de zogenaamde 'Dirty Dozen'. Uit metingen blijkt namelijk een top twaalf van groenten en fruit die het hoogste gehalte residuen bevatten of de meest gevaarlijke residuen. Dit is een handige wegwijzer voor wie bio wil kopen uit zorg voor gezondheid en milieu.
De top tien
In de top tien staan: aardbeien, appels, nectarines, perziken, selder, druiven, kersen, spinazie, tomaten, paprika's, kerstomaten, komkommers, chilipepers en boerenkool. Omgekeerd vind je ook een opsomming van groenten en fruit waar residuen minder of minder schadelijk aanwezig zijn. Dat wil niet zeggen dat er geen residuen op zitten, maar in lagere dosissen of met stoffen die minder schadelijk zijn.
Gecombineerd effect
Residuen van chemische pesticiden zitten afzonderlijk gemeten vaak onder de wettelijke norm. De vraag is wat al die lage dosissen residuen als gecombineerd effect hebben op het lichaam, daar is momenteel nog onderzoek naar bezig, want we weten er nog maar weinig over. Bovendien blijkt uit onderzoek dat ze niet enkel in de schil zitten en dat wassen niet helpt om ze te verwijderen.
Reden voor bio
Eén van de redenen om bio te kiezen is om residuen te vermijden. Biologische groenten en fruit staan uiteraard niet bij The Dirty Dozen, want volgens de wet is enkel een kleine selectie van natuurlijke middelen toegestaan tijdens de biologische teelt. Bioboeren zorgen met een gezonde bodem, vruchtenwisseling en sterke rassen voor groenten en fruit die tegen een stootje kunnen.
Verschil tussen Europa en Amerika
Mogelijk zijn er lichte verschillen tussen de Amerikaanse cijfers en de Europese cijfers over residuen. Over verschillen tussen Europese landen onderling kennen we geen cijfers. Op basis van laboresultaten van het EFSA in 2013 lijkt het er op dat op Europese groenten en fruit de meeste overschrijdingen van de wettelijke residu norm worden gevonden, beginnende bij de hoogste: aardbeien, sla, haver, perziken, appels, kool, tomaten, prei en wijn. Van de gewassen die residu's van meerdere stoffen bevatten, scoren deze het slechtst: aardbeien, perziken, appels, sla, haver, tomaten, wijn, rogge, prei, kool. De resultaten voor appels, sla en tomaten waren verslechterd ten opzichte van de metingen in 2010. Er zijn onvoldoende cijfers beschikbaar om volledig te kunnen vergelijken. Er zijn verschillen, maar je merkt dat deze gewassen hier ook slecht scoren: aardbeien, appels, perziken, tomaten en kool.
'Aardbeien, appels, perziken, tomaten en kool scoren volgens Europese metingen ook slecht'
Environmental Working Group
De EWG publiceert jaarlijks verschillen consumentengidsen, over additieven en cosmetica bijvoorbeeld. Hier opnieuw kunnen er lichte verschillen tussen de toegelaten stoffen en toegelaten hoeveelheden, tussen de Verenigde Staten en Europa. In Europa liggen de normen vaak iets lager en zijn bepaalde stoffen niet toegelaten. Desalniettemin zijn er ook veel van deze stoffen en hoeveelheden hier ook toegelaten. Op de website van EWG kan je een uitgebreid rapport aankopen of een donatie doen om hun non-profit onderzoek te steunen.
Een Europese organisatie die het thema van pesticiden opvolgt en informatie publiceert, is het Pesticide Action Network.
Lees ook …
- Nieuws Biologische fruittelers gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen
- Nieuws Nieuwe Europese wetgeving blijft strikte normen pesticiden hanteren
- Nieuws Glyfosaat: ernstige gevolgen, terwijl we zonder dit gif ook voedsel kunnen telen
- Nieuws Groot verschil tussen aanwezigheid pesticidenresidu's bio en gangbaar
- Product Bloemen
- Product Groenten
- Vraag over bio Hoe gaat een bioboer om met gewasbescherming?