De twaalf groenten en fruit met de meeste residu's van chemische pesticiden

20.06.2016
13048018 10154219840394887 7901458343589133786 O © The Environmental Working Group 2016
In categorie

De Amerikaanse Environmental Working Group publiceert jaarlijks een winkelgids met de zogenaamde 'Dirty Dozen'. Uit metingen blijkt namelijk een top twaalf van groenten en fruit die het hoogste gehalte residuen bevatten of de meest gevaarlijke residuen. Dit is een handige wegwijzer voor wie bio wil kopen uit zorg voor gezondheid en milieu.


De top tien

In de top tien staan: aardbeien, appels, nectarines, perziken, selder, druiven, kersen, spinazie, tomaten, paprika's, kerstomaten, komkommers, chilipepers en boerenkool. Omgekeerd vind je ook een opsomming van groenten en fruit waar residuen minder of minder schadelijk aanwezig zijn. Dat wil niet zeggen dat er geen residuen op zitten, maar in lagere dosissen of met stoffen die minder schadelijk zijn.

Gecombineerd effect

Residuen van chemische pesticiden zitten afzonderlijk gemeten vaak onder de wettelijke norm. De vraag is wat al die lage dosissen residuen als gecombineerd effect hebben op het lichaam, daar is momenteel nog onderzoek naar bezig, want we weten er nog maar weinig over. Bovendien blijkt uit onderzoek dat ze niet enkel in de schil zitten en dat wassen niet helpt om ze te verwijderen.

Reden voor bio

Eén van de redenen om bio te kiezen is om residuen te vermijden. Biologische groenten en fruit staan uiteraard niet bij The Dirty Dozen, want volgens de wet is enkel een kleine selectie van natuurlijke middelen toegestaan tijdens de biologische teelt. Bioboeren zorgen met een gezonde bodem, vruchtenwisseling en sterke rassen voor groenten en fruit die tegen een stootje kunnen.


Rs12383 Kvl 20130814 4702 Scr

Verschil tussen Europa en Amerika

Mogelijk zijn er lichte verschillen tussen de Amerikaanse cijfers en de Europese cijfers over residuen. Over verschillen tussen Europese landen onderling kennen we geen cijfers. Op basis van laboresultaten van het EFSA in 2013 lijkt het er op dat op Europese groenten en fruit de meeste overschrijdingen van de wettelijke residu norm worden gevonden, beginnende bij de hoogste: aardbeien, sla, haver, perziken, appels, kool, tomaten, prei en wijn. Van de gewassen die residu's van meerdere stoffen bevatten, scoren deze het slechtst: aardbeien, perziken, appels, sla, haver, tomaten, wijn, rogge, prei, kool. De resultaten voor appels, sla en tomaten waren verslechterd ten opzichte van de metingen in 2010. Er zijn onvoldoende cijfers beschikbaar om volledig te kunnen vergelijken. Er zijn verschillen, maar je merkt dat deze gewassen hier ook slecht scoren: aardbeien, appels, perziken, tomaten en kool.

'Aardbeien, appels, perziken, tomaten en kool scoren volgens Europese metingen ook slecht'

Environmental Working Group

De EWG publiceert jaarlijks verschillen consumentengidsen, over additieven en cosmetica bijvoorbeeld. Hier opnieuw kunnen er lichte verschillen tussen de toegelaten stoffen en toegelaten hoeveelheden, tussen de Verenigde Staten en Europa. In Europa liggen de normen vaak iets lager en zijn bepaalde stoffen niet toegelaten. Desalniettemin zijn er ook veel van deze stoffen en hoeveelheden hier ook toegelaten. Op de website van EWG kan je een uitgebreid rapport aankopen of een donatie doen om hun non-profit onderzoek te steunen.

Een Europese organisatie die het thema van pesticiden opvolgt en informatie publiceert, is het Pesticide Action Network.

Bronnen: EFSA, EWG

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.