​Portret - “Het labo van Lima is één van de hoofdredenen van onze faam”

23.02.2017
Lima Producten © Joachim Dewilde

Het logo van Lima staat voor ontmoeting tussen oost en west, een weerspiegeling van de basiswaarden van het bedrijf. In 1957 inspireerde de Japanse vader van de macrobiotiek, George Ohsawa, de Vlaming Pierre Gevaert tot het oprichten van een bedrijf voor volwaardige biovoeding.


Lima - internationaal natuurvoedingsbedrijf met 185 producten – Aalter - sinds 1957

Vanuit de filosofie van yin en yang richt Pierre Gevaert in 1957 het voedingsbedrijf Lima op, genoemd naar de vrouw van Georges Ohsawa. Meer dan een halve eeuw later is Lima een belangrijke Europese speler met toonaangevend laboratorium en hoge kwaliteitsstandaarden. Lima produceert uitsluitend veganistische voedingswaren, waarvan vele gebaseerd zijn op volwaardige granen en eiwitrijke peulvruchten.

Breed assortiment, voor elk moment van de dag

Lima zet veel verschillende soorten producten in de markt die passen bij elk moment van de dag. Ze hebben een groot gamma van zowel vleesvervangers als zuivelvervangers. Niet alleen maken ze granendranken en plantaardige creamers, ook ontbijtgranen, hummus, salades, pasta en soepen maken deel uit van het assortiment. Sommige producten hebben nog steeds een duidelijke Japanse insteek, zoals de smaakmakers of soba-noedels. Opvallend is ook de grote variatie aan granen die in hun producten gebruikt wordt: van haver, boekweit en quinoa tot parelgerst en kamut.

Strenge kwaliteitsnormen

Lima hecht enorm veel belang aan kwaliteit en integreerde een kwaliteitslabo in haar bedrijf. Rond dit labo draait het hele bedrijf: alle producten moeten voldoen aan strenge kwaliteitsnormen. Nog voor er sprake was van een Biogarantielastenboek, laat staan een Europese wetgeving, sprak Lima strikte productievoorwaarden af met haar leveranciers. Ieder jaar controleert Lima ongeveer 4.000 leveringen. Producten waarvoor ze niet zelf de grondstoffen aankopen, worden in het labo geanalyseerd op pesticiden. Want ook al werkt de leverancier volgens hun filosofie en criteria, andere factoren kunnen de basisproducten tijdens productie, transport of opslag verontreinigen. Niet verwonderlijk dus dat het in-house 'Labo Lima Expert' één van de hoofdredenen voor hun faam is.

Pionier

Lima is fier op de pioniersrol die Lima al meer dan een halve eeuw vervult. Die rol is uiteraard gewijzigd: vroeger trok de kwaliteitsmanager naar land- en tuinbouwbedrijven om hen aan te zetten om bio te kweken, nu is het aanbod veel groter. Sommige leveranciers begonnen ook zélf hun producten te commercialiseren. Zo bestaan er vandaag sojadrinks met biosoja van Lima, omdat Lima als eerste LSD verkocht, de Lima Soya Drink.

Van de zoektocht naar een sluitend garantiesysteem tot innovatie in controle en verpakking, van naamsbekendheid tot het opleiden van leveranciers: op talloze vlakken heeft Lima de biologische sector vooruitgeholpen, in Vlaanderen en Europa.

Lima Rijstdrank

60 jaar

Lima wordt dit jaar 60 en ijvert nog even vurig voor bio als 60 jaar geleden. "We weten dat we beter leven wanneer we dat doen in harmonie met onszelf en met al het andere leven op aarde. Deze verjaardag is voor ons de ideale gelegenheid om onze missie kracht bij te zetten. Dat doen we met een verfrissende nieuwe huisstijl en een nieuwe slogan: 'Voluit Leven'," aldus Lima.

Meer weten? Surf naar www.limafood.com


Bron: BioActief 18, december 2012

Dit is een portret van een biobedrijf dat vlees- en zuivelvervangers produceert in het kader van de bioweek Verrassend Veggie (febr. 2017)