​Biersommelier Sofie Vanrafelghem: “Ga al die 150 bieren ontdekken!”

19.10.2017
Tasting Biobieren
Biohopteler Joris Cambie, biersommelier Sofie Vanrafelghem en ambassadeur Herr Seele toasten op een succesvolle campagne in café 't Botteltje in Oostende
In categorie

In café het Botteltje in Oostende vond de aftrap van de campagne rond biobier en biowijn plaats met een heerlijke biobierproeverij onder leiding van zythologe Sofie Vanrafelghem. Ook Herr Seele was erg enthousiast over de vier biobieren die werden geproefd. Het advies van Sofie: "Ga al die 150 bieren ontdekken! De kwaliteit ligt zeer hoog en voor elke soort bier vind je een biovariant."


Ambassadeur Herr Seele deed met plezier mee aan de bierproeverij voor de pers. “Deze campagne is mij echt op het lijf geschreven. Thuis heb ik bio met de paplepel meegekregen," vertelde hij. "Bio gaat voor mij heel sterk hand in hand met ecologie. Eigenlijk zouden we allemaal een Eco-IQ moeten ontwikkelen, of een EQ, een ecologiequotiënt, waarmee we spontaan gaan kiezen voor bio en wat zuiniger gaan leven."

Biohopteler Joris Cambie, die samen met Herr Seele op de campagneaffiche prijkt, legde uit waarom hij de enige biohopteler van Vlaanderen was en wat biohop speciaal maakt. Lees meer over zijn werk.

Weetjes van de biersommelier

Zythologe Sofie Vanrafelghem is echt gek op biobier: “Mijn wereld draait helemaal rond bier, voor mij is dat een prachtig product. Wat ik bijzonder vind aan biobrouwers is dat zij vaak een grote passie met een even grote vakkennis combineren." Het gezelschap proefde achtereenvolgens van Belgoo Bio Blond, Saison Dupont Bio, Tripel De Plukker en BRWN van Jessenhofke.

Sofie wist enorm veel te vertellen over bier en kon op (bijna) alle vragen van een zeer geïnteresseerde Herr Seele antwoorden. Een paar leuke weetjes:

  • Er wordt vaak beweerd dat bier een dikmaker zou zijn, maar dat is niet waar. Als je dezelfde hoeveelheden bekijkt, dan bevat bier de helft van de kalorieën van wijn.
  • Bier is erg gevoelig voor licht en warmte. Zorg er dus voor dat je bieren in een donkere omgeving staan en serveer ze fris. Koop dus ook geen bieren die in de winkel in fel licht staan. Als ze te koud uit de ijskast komen, kun je de bieren even chambreren, zo komen de aroma’s mooi vrij.
  • Let ook eens op de geuren van bier, die komen van de gist en de hop. Gist creëert fruitbommetjes in je mond, en hop geeft heerlijke aroma’s.
  • Een donker bier kan eigenlijk geen witte schuimkraag hebben. Als je dat ziet, is de kraag bijgekleurd. Een natuurlijk gemaakt donker bier heeft een licht gekleurde schuimkraag.

Goeie maatjes: bier en kaas

Bier en kaas vormen de ideale combinatie, volgens Sofie. Waarom? Bij wijn en kaas gaat de kaas vaak sneller de smaak van de wijn overheersen. Bier bevat geen tannines zoals wijn, en dat is goed want die botsen met kaas. Vette kaas zoals een biologische Camembert bedekt je smaakpapillen met een film. Een slokje bier reinigt en verfrist je smaakpapillen na elke hap. En ook als je pittige kaas eet, wordt de smaak snel geneutraliseerd door bier.

Er zijn zo veel lekkere biobieren en biokazen dat je altijd wel een geslaagde combinatie vindt. In Vlaanderen zijn er zo'n 13 biologische kaasmakerijen. Samen maken ze zo'n 135 verschillende soorten biokaas. In combinatie met de meer dan 150 Belgische biobieren zijn de mogelijkheden dus eindeloos.

Ga gerust zelf wat experimenteren met bier en kaas! Sofie Vanrafelghem geeft graag wat extra suggesties voor lekkere pairings van biologische kazen bij deze biobieren:

  • Belgoo Bio Blond met Cabriolait van het Hinkelspel: Met zijn hopfruitige persoonlijkheid weet het bier de vrij droge geitenkaas met gewassen korst helemaal op te tillen. Dankzij de tarwe en spelt in het bier is het ook een leuke match qua textuur.
  • Tripel De Plukker met Camembert van De Zonnegaard
  • Saison Dupont Bio met Keiems Bloempje (ja, dis is kaas!) van Het Dischhof Biokaasboerderij
  • Jessenhofke BRWN met Pas de Bleu van het Hinkelspel

Hulp nodig? Sofie werkte een leuk bio-aanbod uit waarin je alles ontdekt over biobier en vooral hoe je ze combineert met bioproducten. Van bier& kaas-workshops tot heuse bierdiners, alles is mogelijk. Meer info via bookings@sofiesworld.be of www.sofiesworld.be

* * *

Collage Biertasting2
Collage Biertasting1

Biobieren met liefde gebrouwen, drink je met verstand

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.