Het Polderveld draait op volle toeren in coronatijd
Landwijzer vzw brengt een getuigenis over zelfoogstboerderij het Polderveld in Knokke-Heist. Wat zijn de gevolgen van de Corona-crisis voor dat bedrijf? Ze doen nu gouden zaken, zo blijkt. Boer Lieven vertelt over de appreciatie van zijn deelnemers die komen oogsten op het veld. Hun unieke samenwerking met het lokale ziekenhuis en de natuur bloeit ondertussen verder alsof er niets aan de hand is.
Zelfoogst als essentiële verplaatsing, gelukkig maar!
"Wat ben ik vandaag blij om boer te zijn! Blij om buiten in vrijheid te kunnen werken, maar ook blij om gezond voedsel te produceren dat ik kan delen met anderen," vertelt bioboer Lieven Devreese in een getuigenis van Landwijzer. Op zijn zelfoogstboerderij het Polderveld in Westkapelle merken ze de laatste weken veel meer interesse in hun groenten.
Komt het door het goeie weer, doordat mensen meer tijd hebben, of omdat ze nu meer bewust omgaan met waar hun voedsel vandaan komt? Het valt boer Lieven op dat zijn deelnemers ook meer dan anders appreciëren wat het veld voor hen betekent.
Boer Lieven: "Gaan oogsten op een zelfoogstveld, wordt gezien als een essentiële verplaatsing. En gelukkig maar! Want onze deelnemers komen hier niet alleen hun groenten halen, maar ze zijn ook in beweging, komen tot rust en ze kunnen hun sociale batterijen opladen. Dat zijn ook los van de corona-omstandigheden de voordelen van zelf komen oogsten."
Bioboer Lieven: "Onze deelnemers komen groenten oogsten, maar ze zijn ook in beweging, komen tot rust en ze kunnen hun sociale batterijen opladen."
Groenten en bloemen voor het lokale ziekenhuis
Naast zijn eigen deelnemers voorziet CSA het Polderveld ook het lokale ziekenhuis AZ Zeno van gezonde biologische groenten. "De eerste echte oogst moet nog komen, maar we houden altijd wel contact en proberen hen nu extra te ondersteunen," vertelt Lieven.
Lieven: "Zo hebben we vorige week een uniek product geoogst voor de keuken: de jonge bloeischeuten van rode kool en boerenkool. De koolplanten van vorig jaar stonden nog op het veld en schieten in het voorjaar in bloei. De malse bovenste tien centimeter van de koolplanten kan je met de hand afkraken, kort blancheren en opbakken met een ajuintje. De kok was eerst niet overtuigd, maar hij heeft zijn creatieve kookkunsten weer bewezen, want achteraf kregen we een leuk mailtje van de diëtist dat ze met het personeel gesmuld hadden in de bistro."
"Langs het weggetje naar de boerderij heeft de vorige boer jaren geleden gele narcissen geplant. Die staan hier verwilderd tussen het lange gras, maar ieder jaar komt er een zee van bloemen boven. Twee weken geleden zijn twee vrijwilligers van het ziekenhuis een paar honderden narcissen komen plukken om in kleine boeketjes te verdelen onder het personeel van de hardst getroffen diensten. Leuk om het bij hen thuis wat op te fleuren. Want zoals steeds trekt de natuur zich van al het gedoe niets aan en doet gewoon rustig verder."
Bij Landwijzer gaan momenteel geen fysieke lessen door, ze organiseren online infosessies in Antwerpen en Gent over hun opleiding Bio en Biodynamische Landbouw. Ontdek CSA het Polderveld, surf naar www.polderveld.be
Bron: Landwijzer